четвъртък, юли 7, 2022

Убиецът Полфрийман изнагля: Имам паспорт, властите пречат

Най-четени

Джок Полфрийман обяснява пред австралийски медии, че има готов паспорт от дни. Той обяснява, че австралийските консулски служители са му казали, че директорът на българския отдел за имиграция Николай Николов в сряда отказал да говори с тях за неговия случай, съобщава „Канбера таймс“.
„Българските власти, които са отговорни за задържането ми в затвора игнорират служителите на австралийското посолство. Това беше вчера. Не знам каква е ситуацията днес“, обяснява той пред Ей Би Си в четвъртък. Палфрийман допълва, че паспортът вече е наличен, но това не е достатъчно, за да му осигури свободата. „Служителите на посолството ми направиха нов паспорт в петък и го донесох в понеделник и официално копие беше дадено на имиграционния персонал в понеделник“, казва той.
И отсича: „Медиите в България са излъгани (когато политиците им казват), че веднага след като получа паспорт, ми е разрешено да напусна. Това не е вярно“, коментира Полфрийман.
Настаняват убиецът Джок Полфрийман в центъра в Бусманци, за да се гарантира персоналната му сигурностПредсрочно освободеният от затвора Джок Полфрийман ще остане в дома за временно настаняване в Бусман…Sep 26 2019vijti.com

Обратно в Австралия баща му Саймън и мащехата Хелън обясняват, че са „опустошени“ техните надежди за завръщането му в дома. „Беше доста опустошително да мисля, че той почти се е върнал и тогава изведнъж има това друго развитие, те се опитват да го блокират да се прибере у дома“, допълва Саймън Полфрийман пред Ей Би Си.
Саймън призовава федералното правителство да направи повече от името на Джок, като насърчи премиера Скот Морисън да се свърже директно с българския си колега Бойко Борисов. „Наистина бих искал австралийското правителство да бъде малко по-публично в подкрепа на Джок“, коментира таткото.
Министерството на външните работи и търговията на Австралия заявява, че продължава да предоставя консулска помощ на Палфреман и неговото семейство.
„Джок Полфрийман продължава да поддържа версията си, че е действал в самозащита същата вечер, след като се намесва, за да попречи на Монов и група приятели да нападнат двама роми мъже, известни също като цигани“, допълва австралийската медия. Припомняме, австралиецът Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов през 2007 г., излезе предсрочно на свобода с решение на САС от 19 септември 2019 г.

Няколко дни по-късно главният прокурор Сотир Цацаров сезира ВКС с искане да се възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да се спре изпълнението на постановеното от Софийски апелативен съд. Искането следствие от подадена от родителите на жертвата в престъплението Андрей Монов жалба.
Вчера ВКС върна на СГС искането за доокомплектоване на документите, а тази сутрин, след като бе обявено публично разпределение на делото, стана ясно, че производството вече е изрядно и ще тръгне.
Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред „Ей Би Си нюз“ австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти.
Решението на съда за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман предизвика редица негативни реакции. Депутатите от различни политически сили се възмутиха от решението. ВМРО внесе сигнал до съдийската колегия на ВСС срещу Калин Калпакчиев, в който изказват съмненията си около безпристрастността на постановлението на съдията. ВСС обаче прехвърли казуса към Инспектората на ВСС, предизвиквайки ответна реакция от страна на Съюза на съдиите в България.
Източник: Лупа
ВКС отказа да върне Джок Полфрийман в затвораВърховният касационен съд върна делото и искането на главния прокурор за възобновяване на процеса за…Sep 25 2019vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

7 грешки при чистенето, които само една мърлява домакиня допуска:

Имате ли себе си за добра домакиня? Оказва се, че понякога си мислим, че правим всичко правилно, но все...

Седем неща, които се случват с хората, когато се молят на Бог

Бoг чyвa нaшитe мoлитви. И тoвa e yдивитeлнo! Koгaтo ce oбpъщaмe ĸъм Heгo чpeз мoлитвa, ниe cмe cпocoбни дa пpoмeним coбcтвeния cи живoт. Bинaги...

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно-От тук изпраща клетките си към другите органи

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно-От тук изпраща клетките си към другите органи Това си струва да знаете! Ракът на панкреаса заема...

Как става пенсионирането при стаж в друга страна от ЕС?

За необходимите условия и най-често допусканите пропуски вижте какво разказа пред Economy.bg Цветанка Гинева, управител на „ЕКСО Консултинг ЕООД“ Цветанка Гинева е специалист с над...

Изповедта на една 50-годишна жена: „Стара съм за тези неща!“

Когато е изминал половин век, откакто си на тази земя, е неизбежно да си научил някои уроци, да си осъзнал какво искаш и кой...

Още интересни публикации

Facebook коментари