сряда, февруари 1, 2023

Страхотна мацка се излегна върху билярдната маса, а последвалото взриви социалните мрежи (ВИДЕО)

Най-четени

Турската знаменитост Йозджан Дениз се ожени за трети път, майка му – против – СНИМКИ

Известният турски актьор, певец и композитор Йозджан Дениз изненадващо се венча за своята любима дизайнерката Самар Дадгар. Двойката се среща...

Спането с чорапи ускорява заспиването и качеството на съня

Смята се, че чорапите са били използвани за първи път през ерата на древните цивилизации като египтяните, гърците и...

Утре в 6 сутринта изпийте чаша вода – целият свят полудя по този метод, който беше признат и от лекарите

Пиете ли вода сутрин, след като се събудите? Лекари от Япония са признали тази терапия за успешна при лечение на...

Вечеря в кори за баница – хем засищаща, хем лесна, хем евтина! Навиваш, печеш и заливаш:

Това е вид баница с готови кори , но е много засищаща и вкусна, затова се приготвя като основно...

Удавен хляб – залей го така и ще се топи в устата!

Приготвяне: 30 мин Готвене: 60 мин Общо: 90 мин Хранителна стойност: 500 kcal Ако искате меко и пухкаво хлебче с невероятна коричка ,...

Играта на билярд е занимание, което е много забавно, ако знаеш какво правиш. И макар отстрани да изглежда много лесно, всъщност докато станем добри трябва да мине време и да се упражняваме много. Освен това има определени правила и техники, които трябва да овладеем, за да можем да играем билярд както трябва. Билярдната маса е съществена част от играта. Трябва да бъде поставена на равно, за да може да не се местят топките излишно. Освен това не трябва да има нищо друго, освен игралните топки на нея. Но ето, че когато си тренирал достатъчно и се задобрял, това правило може и да не се спазва. Масата е заета от мацка, но въпреки това играчът се справя със задачата да вкара топките в дупките. Изглежда така, сякаш момичето въобще не пречи на играча.
След тази история се запитвам: как съм оцелял в българското училищеДарина Кацарова е написала този абсолютно смайващ текст за гимназиалното образование в Канада. Докат…Dec 3 2018vijti.com

Видеото представя един играч, който определено е усвоил всички пинизи на играта на билярд. Той е толкова добър, че играе дори и с препятствие. Всъщност видеото изглежда като хореография. Нека се насладим на този интересен билярд.

Gepostet von Creative Videos am Montag, 16. Januar 2017

- Advertisement -

А сега нека видим и някои интересни факти за билярда, публикувани в impulse-billiard.com.
Историята на билярда е дълга и богата. Играта е играна от крале, от президенти, от дами и господа от различни слоеве на населението, и дори от душевноболни.
Произхожда от игра на открито, подобна на крокета, която се е играла някъде през 15-ти век в Северна Европа, вероятно и във Франция. Играта е пренесена на закрито, върху дървена маса, покрита със зелена тъкан, за да имитира тревата, като масата е била обградена по краищата с най-обикновена преграда.

Топките са били по-скоро търкаляни, а не удряни, с дървени пръчки, наречени “мейсиз” ( от английски “mace” – боздуган; жезъл). Терминът “билярд” идва от френски, или от думата “billart” – вид дървена пръчка (щека), или от думата “bille” – топка.
В началото играта е играна с две топки на маса с шест дупки, с вратичка, подобна на тази при крокета и отвесна пръчка, използувана за цел (мишена). През 18-ти век вратичката и целта постепенно изчезват, като остават само топките и дупките.
Повечето от информацията ни за ранния билярд идва от записаните резултати от играта на членовете на кралското семейство и на благородниците. Играта е била позната като “Благородната игра на билярд” в началото на 19-ти век, но съществуват доказателства, че играта е била играна от хора от всякакви професии от самата й поява.

През 1600 г. играта е била достатъчно известна на обществото, за да бъде спомената от Шекспир в “Антоний и Клеопатра”. Седемдесет и пет години по-късно, първата книга за правилата на билярда споменава за Англия, че “има само няколко важни града, в които няма публична маса за билярд”.
Щеката за билярд се появява в края на 17-ти век. Когато топката се намира близо до перилото на масата (ЗАБ. от английски “rail” – перило, ограда, парапет) “мейс”-ът е бил много неудобен за използуване, поради голямата му глава. В такива случаи играчите обръщали “мейс”-а обратно и използували дръжката, за да ударят топката.

Дръжката била наречена “кю” (queue – опашка, край), откъдето идва и думата “cue” (кю). За дълъг период от време само на мъжете било разрешено да използуват щеката “кю”; жените били задължавани да използуват “мейс”-а, тъй като се предполагало, че има по-голяма вероятност те да скъсат плата с по-острата щека “кю”.

В началото масите имали плоски отвесни стени за перила (ВИЖ по-горе) и тяхна функция била само да предотвратяват падането на топките от масата.
Те наподобявали бреговете на река и дори били наричани “banks” (брегове).
Играчите открили, че топките могат да отскачат от перилата и започнали нарочно да ги използуват. Ето защо “bank shot” е удар, при който топката се удря така, че да отскочи от борда, като част от целия удар.

Оборудването за билярда се развива много бързо в Англия след 1800 г., най-вече в резултат на Промишлената революция.
Кредата започва да се използува за увеличаване на триенето между топката и щеката дори преди щеките да имат накрайници .
Коженият накрайник на щеката, с който играчът може да придаде странично въртене на топката, се налага изцяло през 1823 г.
Посетители от Англия показали на американците как да използуват въртенето на топката (spin), което обяснява защо се нарича “английски” в САЩ и никъде другаде. (Самите англичани го наричат “side” – сайд – страничен удар.)

Щеката от две части се появява през 1829 г.
Аспидът става популярен като материал за плотовете на масите около 1835 г.
Гудиър открива вулканизацията на каучука през 1839 г. и от 1845 г. той започва да се използува за бордове.
Около 1850 г. масата за билярд е еволюирала съществено почти до съвременната си форма.
Преобладаващата игра на билярд в Англия от около 1770 год. до 1920 год. е Английският билярд, който се играе с три топки и шест джоба на голяма правоъгълна маса.

Съотношение 2:1 между дължината и широчината става стандартно през 18-ти век. Преди това не е имало фиксирани размери на масата.
Традицията на Английския билярд е пренесена в наши дни най-вече в играта на снукър /сложна и колоритна игра, комбинираща нападателни и отбранителни аспекти, която се играе със същото оборудване както Английския билярд, но с 22 топки, вместо 3/.
Английският апетит за снукър може да се сравни само с американската страст към бейзбола. Състезания по снукър се провеждат ежедневно в Англия.
Огромно говедо, каквото никога не сте виждали досега, стана хит в мрежата. Вижте историята на мутантаНе всеки ден можете да видите говедо, което да ви кара да спрете и да се хванете за главата. Такъв е…Nov 28 2018vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

Вечеря в кори за баница – хем засищаща, хем лесна, хем евтина! Навиваш, печеш и заливаш:

Това е вид баница с готови кори , но е много засищаща и вкусна, затова се приготвя като основно...

Мислех си, че мога да правя баница, докато не опитах тази на комшийката – толкова е разкошна, че я изяждаш първо с очи! (ВИДЕО)

Какво толкова различно може да има в една рецепта за баница? Това си мислят повечето от нас, които я приготвят от години по рецептата,...

Взимам овесени ядки, 1 яйце, 2 ябълки и правя ДИЕТИЧНА торта БЕЗ брашно! Ям я всеки ден и кантарът не помръдва:

Тази рецепта за торта с овесени ядки е много здравословна, вкусна и обичана както от деца, така и от възрастни. В допълнение, тя е пълна с...

Турски пържени банички – страшната хрупкава вкусотия! Колкото и да изядеш, все са ти малко!

Вкусни малки банички във формата на рулца - апетитни, ароматни и разбира се, вкусни! Това е нашето предложение за семейна закуска днес. Рецептата е...

Удавен хляб – залей го така и ще се топи в устата!

Приготвяне: 30 мин Готвене: 60 мин Общо: 90 мин Хранителна стойност: 500 kcal Ако искате меко и пухкаво хлебче с невероятна коричка , то това е вашата рецепта!...

Още интересни публикации

Facebook коментари