вторник, август 16, 2022

Страхотна мацка се излегна върху билярдната маса, а последвалото взриви социалните мрежи (ВИДЕО)

Най-четени

Премазаха момиченцето, което изпя песента за дъгата / ВИДЕО

Една от най-жизнерадостните детски песнички отпреди 30-ина години днес звучи като траурен марш за едно от двете хлапета, които...

Димитър Рачков: Нищо в живота ми не е дошло даром, „Забраненото шоу“ не ми липсва

Димитър Рачков се притеснява от подобни сравнения. „За мен Калоянчев е актьор от друга галактика. Още не съм изиграл...

Благи старини: Иван Костов получава бомбастична пенсия

Рекордна пенсия в размер на 3800 лева получава бившият министър-председател Иван Костов, съобщава Lupa.bg. Информацията бе потърдена както от...

Сексолог обясни какво ще се случи, ако спите отделно от половинката

Сексологът Екатерина Киселева разказа какво ще се случи с брака или със семейното съжителство на двама души, ако те...

Когато баба разбра, че косата ми пада много, ми даде орехи и ми каза да ги сваря – само да видите косата ми сега!

Домашна рецепта за спиране на косопада , за приготвянето на която са ви необходими няколко орехови ядки в черупка...

Играта на билярд е занимание, което е много забавно, ако знаеш какво правиш. И макар отстрани да изглежда много лесно, всъщност докато станем добри трябва да мине време и да се упражняваме много. Освен това има определени правила и техники, които трябва да овладеем, за да можем да играем билярд както трябва. Билярдната маса е съществена част от играта. Трябва да бъде поставена на равно, за да може да не се местят топките излишно. Освен това не трябва да има нищо друго, освен игралните топки на нея. Но ето, че когато си тренирал достатъчно и се задобрял, това правило може и да не се спазва. Масата е заета от мацка, но въпреки това играчът се справя със задачата да вкара топките в дупките. Изглежда така, сякаш момичето въобще не пречи на играча.
След тази история се запитвам: как съм оцелял в българското училищеДарина Кацарова е написала този абсолютно смайващ текст за гимназиалното образование в Канада. Докат…Dec 3 2018vijti.com

Видеото представя един играч, който определено е усвоил всички пинизи на играта на билярд. Той е толкова добър, че играе дори и с препятствие. Всъщност видеото изглежда като хореография. Нека се насладим на този интересен билярд.

Gepostet von Creative Videos am Montag, 16. Januar 2017

- Advertisement -

А сега нека видим и някои интересни факти за билярда, публикувани в impulse-billiard.com.
Историята на билярда е дълга и богата. Играта е играна от крале, от президенти, от дами и господа от различни слоеве на населението, и дори от душевноболни.
Произхожда от игра на открито, подобна на крокета, която се е играла някъде през 15-ти век в Северна Европа, вероятно и във Франция. Играта е пренесена на закрито, върху дървена маса, покрита със зелена тъкан, за да имитира тревата, като масата е била обградена по краищата с най-обикновена преграда.

Топките са били по-скоро търкаляни, а не удряни, с дървени пръчки, наречени “мейсиз” ( от английски “mace” – боздуган; жезъл). Терминът “билярд” идва от френски, или от думата “billart” – вид дървена пръчка (щека), или от думата “bille” – топка.
В началото играта е играна с две топки на маса с шест дупки, с вратичка, подобна на тази при крокета и отвесна пръчка, използувана за цел (мишена). През 18-ти век вратичката и целта постепенно изчезват, като остават само топките и дупките.
Повечето от информацията ни за ранния билярд идва от записаните резултати от играта на членовете на кралското семейство и на благородниците. Играта е била позната като “Благородната игра на билярд” в началото на 19-ти век, но съществуват доказателства, че играта е била играна от хора от всякакви професии от самата й поява.

През 1600 г. играта е била достатъчно известна на обществото, за да бъде спомената от Шекспир в “Антоний и Клеопатра”. Седемдесет и пет години по-късно, първата книга за правилата на билярда споменава за Англия, че “има само няколко важни града, в които няма публична маса за билярд”.
Щеката за билярд се появява в края на 17-ти век. Когато топката се намира близо до перилото на масата (ЗАБ. от английски “rail” – перило, ограда, парапет) “мейс”-ът е бил много неудобен за използуване, поради голямата му глава. В такива случаи играчите обръщали “мейс”-а обратно и използували дръжката, за да ударят топката.

Дръжката била наречена “кю” (queue – опашка, край), откъдето идва и думата “cue” (кю). За дълъг период от време само на мъжете било разрешено да използуват щеката “кю”; жените били задължавани да използуват “мейс”-а, тъй като се предполагало, че има по-голяма вероятност те да скъсат плата с по-острата щека “кю”.

В началото масите имали плоски отвесни стени за перила (ВИЖ по-горе) и тяхна функция била само да предотвратяват падането на топките от масата.
Те наподобявали бреговете на река и дори били наричани “banks” (брегове).
Играчите открили, че топките могат да отскачат от перилата и започнали нарочно да ги използуват. Ето защо “bank shot” е удар, при който топката се удря така, че да отскочи от борда, като част от целия удар.

Оборудването за билярда се развива много бързо в Англия след 1800 г., най-вече в резултат на Промишлената революция.
Кредата започва да се използува за увеличаване на триенето между топката и щеката дори преди щеките да имат накрайници .
Коженият накрайник на щеката, с който играчът може да придаде странично въртене на топката, се налага изцяло през 1823 г.
Посетители от Англия показали на американците как да използуват въртенето на топката (spin), което обяснява защо се нарича “английски” в САЩ и никъде другаде. (Самите англичани го наричат “side” – сайд – страничен удар.)

Щеката от две части се появява през 1829 г.
Аспидът става популярен като материал за плотовете на масите около 1835 г.
Гудиър открива вулканизацията на каучука през 1839 г. и от 1845 г. той започва да се използува за бордове.
Около 1850 г. масата за билярд е еволюирала съществено почти до съвременната си форма.
Преобладаващата игра на билярд в Англия от около 1770 год. до 1920 год. е Английският билярд, който се играе с три топки и шест джоба на голяма правоъгълна маса.

Съотношение 2:1 между дължината и широчината става стандартно през 18-ти век. Преди това не е имало фиксирани размери на масата.
Традицията на Английския билярд е пренесена в наши дни най-вече в играта на снукър /сложна и колоритна игра, комбинираща нападателни и отбранителни аспекти, която се играе със същото оборудване както Английския билярд, но с 22 топки, вместо 3/.
Английският апетит за снукър може да се сравни само с американската страст към бейзбола. Състезания по снукър се провеждат ежедневно в Англия.
Огромно говедо, каквото никога не сте виждали досега, стана хит в мрежата. Вижте историята на мутантаНе всеки ден можете да видите говедо, което да ви кара да спрете и да се хванете за главата. Такъв е…Nov 28 2018vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

Момченце изпрати колет в чужбина, който след 15 години преобърна живота му

Старите хора често казват, че нищо в живота не се случва без причина. И може би са прави, че случайности наистин...

Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща на село / СНИМКИ

Къща в пловдивското село Войводиново се продава за главозамайващата цена от 425 000 евро. Сградата е с обща площ 400 квадратни метра, дворът е един...

Азис най-сетне показа новородения си син – вижте наследника му (СНИМКА):

След като хвърли бомбата преди близо три месеца със снимка, на която е гушнал новородено бебче и заяви: „Да станеш баща за втори път...

Къде да държим парите у дома, така че никога да не свършват?

За да си богат човек, не е достатъчно само да можеш да печелиш. Много е важно парите да се съхраняват правилно . Експерти в областта на биоенергията казаха...

Катето Евро с младо гадже на плажа

Страхотната актриса Катето Евро искрено забавлява феновете си в социалните мрежи. Всички с интерес следят видеата, които периодично пуска от дома си или от...

Още интересни публикации

Facebook коментари