понеделник, юли 4, 2022

Спомняте ли си лекарката, която роди на 63 години след ин витро? Животът и сега не е същият

Най-четени

През 2010 година психиатърката, вече пенсионирана, от психодиспансера в Русе дава живот на близначките Жаклин и Мери, които се появяват на бял свят през едва 29 гестационна седмица.
Жаклин тежи едва половин килограм, докато Мери е с тегло 900 грама.
Децата са заченати инвитро с донорска яйцеклетка в Плевен, а майка им е на 63-годишна възраст.
Раждането им донесе скандал както в лекарското съсловие, така и в обществото, които се питаха морално ли е да се става майка на тази възраст.
Тогава тя, Красимира Димитрова, разказа, че е взела това решение, след като социалните й отказали да осинови дете именно заради възрастта.
Елена Йончева с шокиращ доклад на САЩ: Служители във всички клонове на правителството са замесени в корупция!Реакцията на Камарата на строителите показва страх и паника от извършване на независима проверка. То…Dec 13 2018vijti.com

За жалост, 45 дни след раждането по-малкото бебе, Жаклин, умира. Мери оцелява и три месеца по-късно е изписана от болницата, Тя обаче има проблеми с очите и два пъти годишно е преглеждана от офтамолози.
Днес Красимира и 8-годишната Мери живеят в пълна изолация. По думите на съседите бившата психиатърка не разговаря с никого, няма телефон и дори звънецът на вратата й умишлено не работи.
Всеки ден най-възрастната майка в България води детето си на предучилищна в едно от най-добрите училища в Русе, но според околните, това били единствените социални контакти на детето.

Някои съседи обаче твърдят обратното: че помагат на възрастната жена да отглежда Мери, грижейки се за нея или извеждайки я на разходка. Самата Красимира обаче категорично отказва да коментира личния си живот пред медиите, за да не навреди това на дъщеря й. Тя смята, че всяко подобно изявление ще предизвика отрицателни коментари в социалните мрежи.
15 месеца след раждането на жената Министерството на здравеопазването промени Наредба 28, според която възрастта на жените, можещи да се подложат на инвитро процедура, се увеличава до навлизането им в менопауза, но въвеждат възрастова граница при забременяване с донорски яйцеклетки, а именно 51 години.
Също така процедурите на жени над 43-годишна възраст не получават финансиране с държавни средства от Фонд „Асистирана репродукция“.

Блокът в Русе, в който живеят Красимира Димитрова и дъщеря й Мери
Българи хукнаха към Румъния на гурбет. Ето колко щедро им се заплаща за това от северната ни съседкаСеверната ни съседка Румъния става привлекателна за търсещите работа. Страната отвъд Дунав агресивно…Dec 13 2018vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

7 грешки при чистенето, които само една мърлява домакиня допуска:

Имате ли себе си за добра домакиня? Оказва се, че понякога си мислим, че правим всичко правилно, но все...

Седем неща, които се случват с хората, когато се молят на Бог

Бoг чyвa нaшитe мoлитви. И тoвa e yдивитeлнo! Koгaтo ce oбpъщaмe ĸъм Heгo чpeз мoлитвa, ниe cмe cпocoбни дa пpoмeним coбcтвeния cи живoт. Bинaги...

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно-От тук изпраща клетките си към другите органи

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно-От тук изпраща клетките си към другите органи Това си струва да знаете! Ракът на панкреаса заема...

Как става пенсионирането при стаж в друга страна от ЕС?

За необходимите условия и най-често допусканите пропуски вижте какво разказа пред Economy.bg Цветанка Гинева, управител на „ЕКСО Консултинг ЕООД“ Цветанка Гинева е специалист с над...

Изповедта на една 50-годишна жена: „Стара съм за тези неща!“

Когато е изминал половин век, откакто си на тази земя, е неизбежно да си научил някои уроци, да си осъзнал какво искаш и кой...

Още интересни публикации

Facebook коментари