понеделник, април 22, 2024

Снимки от битието на родни гастарбайтери в Англия показаха истинското лице на гурбета

Най-четени

Потресаващи снимки на битието на местни гастарбайтери в Англия ни изпрати наш читател. На фотосите се вижда как нашенци са опънали палатка на паркинг до микробус с благоевградска регистрация. Част от гастарбайтерите спят в палатката, а другите, подложили чанти, са се опънали на седалките в микробуса. Става въпрос за сезонни работници, тръгнали да обират реколтата на англичаните, пише struma.com.
Привлекателно високо възнаграждение е прокудило местните от родината, за да аргатуват на чужденците. Плашеща е статистиката, направена официално в края на 2016 година. Броят на българите, работещи и живеещи в Обединеното Кралство е 200 000 души, три години по-късно отчитат, че броят им се е увеличил с още 50 000, разпредели в различните части на Великобритания. Освен сезонни работници англичаните наемат и строители.
Гурбет или модерна форма на робство: Така живеят робите от България в Южна ИталияНа 6 август миналата година 14 мигранти – земеделски работници във Фоджа, Южна Италия, се прибирали …Jun 23 2019vijti.com

„Цели бригади от Симитли и Кресна се изнасят там, работят една година, излизат на борсата, връщат се живеят тук, докато похарчат парите и заминават пак, дори не си правят труда да търсят работа, тъй като за времето, в което работят в чужбина припечелват достатъчно, за да поживеят спокойно една година, това отчитат от община Симитли.
Същата е ситуацията и в други общини на областта. В община Кресна има села, които обезлюдяват в летния сезон. Организирано, десетки се изнасят за чужбина, работят няколко месеца и се връщат да прекарат зимата у дома, после отново заминават.“
Броят на тези, които напускат България заема застрашителни размери, по-доброто възнаграждение навън примамва хората, които предпочитат да мизеруват в чужбина, но да спестят някой лев, тук заплащането е по-ниско и трудно се намира работа, коментира преди време кметът на Кресна Н. Георгиев.

Той уточни, че в общината има хора, които излизат в тримесечен платен отпуск, ако имат някаква работа и заминават да берат плодове, според сезона.
Освен Англия привлекателна дестинация за гастарбайтерите е и Испания ангажиментите им са или на полето, или в строителството, а за жените в домакинството, или да гледат възрастни хора.
Испанците наемат нашенци, защото са много по-работливи от тях, но им струват по-евтино. Над 350 000 са българите в Испания. Земите на Калабрия и Сицилия в Италия се обработват от българи и чужденци.
Броят на българите в Италия по последни данни за 2019 година са над 60 000 души, като най-много са концентрирани в Сицилия и Калабрия – Южна Италия. От години в Сицилия има изнесли се благоевградски ромски кланове, които работят каквото им падне, но не се връщат в родния град.

- Advertisement -

Броят на българските граждани в чужбина по преценка на дипломатическите ни представителства за 2016 г. е над 3 милиона и половина. Според други, този брой е много повече. Реално, точният брой на българите в чужбина е неизвестен. Приблизителни данни дава Уикипедия за периода 2013- 2016 година, днес обаче броят на нашенци зад граници, драстично се е увеличил.
Българи в Австрия
Най-малко 30 хиляди души. Най-много във Виена.
Българи в Аржентина
Около 80 хиляди българо-аржентинци.

Българи в Белгия
По официални данни около 8 хиляди души (2010г.). Най-много в Брюксел и Гент.
Българи в Бразилия
Около 60 хиляди българо-бразилци.
Българи във Великобритания
Над 200 хиляди българи живеят, работят и учат във Великобритания. Най-много в Лондон.

Българи в Гърция
Около 150 хиляди души.
Българи в Германия
Около 150 хиляди души. Най-много българи има в Нордрайн-Вестфалия, която е гъсто населена и добре развита (20 хил. души). Statistisches Bundesamt. 20% от българите в Германия са женени за немци.
Българи в Канада
Около 70 хиляди български граждани. Най-много в Торонто. Според Statistics Canada броят на българите в Канада е най-малко 27 260.

Българи в Люксембург
Около 1300 души.
Българи в Русия
Около 35 хиляди души.
Българи в САЩ
Около 300 хиляди души от българско потекло, повечето скорошни емигранти. Най-много в Чикаго (50 хил.) (200 хил според друг източник), Вашингтон, Калифорния.

На старото преброяване 2000 в САЩ 55 000 души са определили български за свой етнически произход, 28 565 души (45, 34%) са отбелязали, че говорят в къщи на български език, a 93 000 са общо тези, които са обявили български и частичен български произход, от обявилите единствено български произход най-много живеят в Калифорния – 7 845, Илинойс – 6 000, и Ню Йорк (щат) – 5 973 (2000г.), това съобщава „Новини Лондон..
Българи в Испания
За българите, Испания е сред най-предпочитаните страни за емиграция. Най-много българи има във Валенсия, Мадрид, Хетафе (предимно от Шуменско).

По данни от 1 януари 2013 г. на Националния статистически институт в Испания, 169 631 българи са били адресно регистрирани в общините (със 7780 по-малко в сравнение с предната година). Около 30 000 са подрастващите в училищна възраст.
По други неофициални данни, българите в Испания са около 350 000 души.
Българи във Франция
Около 35 хиляди души. Най-много в Париж, Лион, Марсилия, Страсбург, Тулуза.

Българи в Южна Африка –
Около 20 хиляди души.
Българи в Австралия и Нова Зеландия
Около 20 хиляди души. Най-много в Сидни (6 хил. души).
Българи в Казахстан

Около 7 хиляди души.
Българи в Португалия
Около 70 хиляди души.
Българи в Обединени арабски емирства
Около 5 хиляди души.

Българи в Унгария
Около 9 хиляди души
Българи в Чехия
Около 7 хиляди души.
Българи в Швеция
Около 5 хиляди души.

Българи в Ирландия
Около 4хиляди души.
Българи в Швейцария
4, 500 по данни от преди няколко години
Българи в Нидерландия
21 хиляди официално регистрирани (данни от 2013г.)
Българи в Дания
Около 7 хиляди души.

Българи в Словакия
Около 2 хиляди души.
Българи в Норвегия
Около 2 хиляди души.
Българи в Полша
Над 2000 души.
Българи в Израел
Около 1000 души.

Дълъг е списъкът с държавите, приютили нашите гастарбайтери зад граница. Сред тях малко са тези, които са успели да намерят работа, която отговаря на образователния им ценз у нас и тези, които са в чужбина, за да учат. Останалите търпят несгоди, за да припечелят някой лев, далеч от родината.
Източник: Блиц
Гурбетчийките Калина и Невена: По-добре да береш ягоди в Шотландия, отколкото да си висшист в БългарияБългария е страна на лукса. Имаме най-скъпите лекарства, най-скъпите горива, най-скъпите телефонни р…Apr 17 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации