понеделник, април 22, 2024

Слави Трифонов с голям дар от легендата Кръстю Баргански

Най-четени

С песен е белязан животът на гласовития родопчанин Кръстю Баргански, който е на прага на 75-годишнината си. Роден е в долината на чановете, пеещото село Широка лъка, в семейството на Мария и Стойо Баргански. Не минавал ден без песен в къщата им, а от попрелките, съборите и домашните празници прехванал и малкият Кръстю, у който пламнала искрата към народната песен. Таланта му открил учителят по пеене в четвърто отделение Тодор Мурджев и веднага го включил в училищния хор.
Другата голяма любов на малкия Кръстю бил акордеонът. Братовчед му Никола Чуртов вече имал акордеон и Кръстю започнал всеки ден да ходи у тях с желание да се научи да свири. Изискването било за всеки урок да носи по едно шише ракия, уж да си разтрива пръстите за по-технично свирене.
Слави Трифонов и екипът му продължават в телевизията от 1 септемвриCлaви Tpифoнoв нямa дa cпpe c тeлeвизиoннитe cи пpoяви, a пpocтo щe пoдмeни шoyтo cи. Eĸипът мy щe o…Jul 6 2019vijti.com

След като изнесъл всичката ракия от вкъщи, малкият Кръстю започнал да събира тайно яйцата от курника и да ги носи на магазинера в бакалията. Срещу тях получавал шише с ракия, с която заплащал уроците по акордеон на братовчед си. По цял ден разпъвал акордеона, а майка му все го навиквала да спре, защото от свирнята му кокошките спрели да снасят.
През 1960 г. семейството му се преселва в Смолян и когато се позамогва, му купуват акордеон. Радостта била неописуема, а желанието да свири на него още по-голямо.
Първото участие на сцена пред многобройна публика на Кръстю Баргански било на прочутия Роженски събор. Изпял няколко песни и си отсвирвал сам, аплодирали го дълго, похвалили го и му дошъл още по-голям кураж. Извикали го под силажите да попее на големи компании, които му се отплатили добре, и това бил първият хонорар на младия талант.

После сформира свой оркестър, който свири основно в Широколъшкия ресторант, а от 1968 г. става хит и по ресторантите в Смолян. Бързо му се разнася славата на добър певец и музикант и получава покана от „Балкантурист“ и всички обекти на „Наркооп“. Знаело се, че там, където пее Баргана, свободни места в кръчмите нямало и хората дори си запазвали маси от предния ден. През 1975 г. известният предприемач бай Панайот открил първото битово заведение „Чевермето“ в курорта Пампорово и основният изпълнител в него бил Кръстьо Баргански. Що чужденци са се снимали с него и що безсънни нощи е изкарал край чеверметата, само той си знае.
Днес родопският певец признава, че най-голямата школа за него била в оркестъра на Тодор Пичуров от Момчиловци. Заедно изкарали над 10 години и натрупал огромен репертоар, който му помогнал в следващите изяви с оркестрите „Младост“ на Иван Милев, „Дълбокоизворската група“ на Байрям Каев, „Славяни“ на Николай Трифонов и дори „Тракия“ на Иво Папазов.

- Advertisement -

Кръстю Баргански има регистрирани студийни записи с оркестър „Марица“ заедно с певицата Величка Гьорева и с оркестър „Кристал“ на Евгени Ковачев в студиото на Радио Пловдив. Има свидетелство за първа категория, певец и музикант от някогашната държавна атестационна комисия, която организирала регулярни прослушвания.
Пиратски касети с документални записи на Баргански се продавали по всички пазари в страната, но облагите за него били никакви. Малцина от младите певци знаят, че песните „Пусни ма майчинко“, „Шишкова гайда“, „Еленко моя дощерьо“, „В село е дошол кадия“ са негово творение.
Най-популярният вариант на песента „Росни ми росни, Росице“, която пее дори Слави Трифонов, е по текст на Кръстьо Баргански. Оригиналната песен била със същата мелодия, но друг текст, но Кръстю я прекроил, като сложил свой текст и запазил старата мелодия. Пуснал песента през 70-те години на миналия век по кръчмите в Пампорово и тя веднага станала хит.

През живота си е работил какво ли не, от бояджия до шофьор, но песните са доставяли най-голямата му наслада.
Източник: Марица
Слави Трифонов обяви: Шоуто ще продължиСлави Трифонов ще изгрее в ново амплоа Близо два месеца след като обяви, че спира своето шоу, Слави …Jul 5 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации