понеделник, май 27, 2024

Светослав Иванов: продължаваме да се свиваме като народ, по-малко хора – по-малко енергия за промени

Най-четени

Данните на националната статистика, които бяха представени в края на седмицата са основата, върху която стъпват всички останали процеси, които образуват българската реалност днес.
Коментар на водещия по bTV Светослав Иванов: За черните дупки и хората.
Процеси, които са в резултат на свиването ни като народ и предопределят политическата, икономическата и социалната картина в страната. По-малко хора, по-малко енергия за промени.
През седмицата видяхме и първата ясна фотография на черна дупка. Изкушените от астрономията знаят как една звезда се превръща в черна дупка. Това се случва в резултат на нарушаване в баланса на взаимодействие на две противоположни по посока сили.Да оставиш къщата, в която си роден, приятелите си, работата си и близките си и да стегнеш куфара за чужбина не е за всекиОставяш всичко, което ти е мило и заминаваш с еднопосочен билет. Защо?
Всеки от нас има своя отговор…
Feb 20 2019vijti.com

От една страна са ядрените изригвания във вътрешността на звездата, които я карат да се стреми към безкрайно разширяване и от друга страна гравитацията, която чрез натиска си, я поддържа цяла. Когато тези изригвания загубят своята сила и интензитет, намалява и енергията.
Така, под натиска на гравитацията звездата започва да се свива, докато не изчезне сякаш никога не е съществувала.
Тези закони на физиката и на Вселената са толкова универсални за всяка област на живота. Ако в едно общество започне да угасва огъня, ако то изгуби своята вътрешна динамика и гражданска енергия, то започва да се свива към вътрешността си. Свиващите се общества гледат към себе си и все по-малко мислят за случващото се отвъд.

А гравитацията, освен политическа, икономическа и социална, е сила, идваща от заобикалящото същото това общество пространство. То мачка все по-отслабващите народи, под напора на глобалните процеси.
По данните на националната статистика средната възраст на българина вече е 43 години и осем месеца. И този човек е уморен.
На моменти, той се чувства като пенсионер без да се е пенсионирал. На него вече, или му е през … или се хвърля в крайности. Той не вярва на никого и не се стреми към нищо, което да е в страни от бита. Той се чувства все по-смазан от тежеста на гравитацията.

- Advertisement -

Нови, над 30 000 души са напуснали България само за миналата година. Всеки втори е в златната си, трудоспособна възраст. Тези хора ще липсват на българската икономика, те ще са онези липсващи на чуждестранните инвеститори, които все по-трудно планират растеж на бизнеса си заради намаляващата работна ръка.

Но можем ли да ги обвиняваме? Всеки търси личното си щастие, за него и за неговото семейство. Никой не трябва да пропилява най-хубавите си години, за да е нещастен. На тези хора не им е лесно, в никакъв случай. Много от тях не успяват, но поне опитват. Трябва да сме Сигурни и че много от тях са готови да се върнат.

Когато отново се събере критична маса от гражданска енергия, която с нова сила да разпали огъня в нашето обществото. Със същата сила, която да върне баланса, който позволява да една звезда да се разширява, без да бъде смазвана от гравитацията.

Логичният въпрос е – има ли потенциал изобщо днес да се породи подобна енергия? И знаете ли, отговорът не се крие в политическата гравитация, а е по-скоро резултат на все по-слабите вътрешни съпротивителни сили.

Нека бъдем реалисти – свиването ще продължи. Въпросът е до кога?Българска вдовица, майка на три деца, решила да дири късмет в чужбина: Работим по осемнайсет часа на ден за 600 евро, но се примирявамеАнелия Цинцарска е вдовица и майка на три деца. Далеч от семейството се чувства сама, но се бори, за…Feb 4 2019vijti.com

Източник: Дунавмост

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации