понеделник, декември 11, 2023

Светослав Иванов: продължаваме да се свиваме като народ, по-малко хора – по-малко енергия за промени

Най-четени

Данните на националната статистика, които бяха представени в края на седмицата са основата, върху която стъпват всички останали процеси, които образуват българската реалност днес.
Коментар на водещия по bTV Светослав Иванов: За черните дупки и хората.
Процеси, които са в резултат на свиването ни като народ и предопределят политическата, икономическата и социалната картина в страната. По-малко хора, по-малко енергия за промени.
През седмицата видяхме и първата ясна фотография на черна дупка. Изкушените от астрономията знаят как една звезда се превръща в черна дупка. Това се случва в резултат на нарушаване в баланса на взаимодействие на две противоположни по посока сили.Да оставиш къщата, в която си роден, приятелите си, работата си и близките си и да стегнеш куфара за чужбина не е за всекиОставяш всичко, което ти е мило и заминаваш с еднопосочен билет. Защо?
Всеки от нас има своя отговор…
Feb 20 2019vijti.com

От една страна са ядрените изригвания във вътрешността на звездата, които я карат да се стреми към безкрайно разширяване и от друга страна гравитацията, която чрез натиска си, я поддържа цяла. Когато тези изригвания загубят своята сила и интензитет, намалява и енергията.
Така, под натиска на гравитацията звездата започва да се свива, докато не изчезне сякаш никога не е съществувала.
Тези закони на физиката и на Вселената са толкова универсални за всяка област на живота. Ако в едно общество започне да угасва огъня, ако то изгуби своята вътрешна динамика и гражданска енергия, то започва да се свива към вътрешността си. Свиващите се общества гледат към себе си и все по-малко мислят за случващото се отвъд.

А гравитацията, освен политическа, икономическа и социална, е сила, идваща от заобикалящото същото това общество пространство. То мачка все по-отслабващите народи, под напора на глобалните процеси.
По данните на националната статистика средната възраст на българина вече е 43 години и осем месеца. И този човек е уморен.
На моменти, той се чувства като пенсионер без да се е пенсионирал. На него вече, или му е през … или се хвърля в крайности. Той не вярва на никого и не се стреми към нищо, което да е в страни от бита. Той се чувства все по-смазан от тежеста на гравитацията.

- Advertisement -

Нови, над 30 000 души са напуснали България само за миналата година. Всеки втори е в златната си, трудоспособна възраст. Тези хора ще липсват на българската икономика, те ще са онези липсващи на чуждестранните инвеститори, които все по-трудно планират растеж на бизнеса си заради намаляващата работна ръка.

Но можем ли да ги обвиняваме? Всеки търси личното си щастие, за него и за неговото семейство. Никой не трябва да пропилява най-хубавите си години, за да е нещастен. На тези хора не им е лесно, в никакъв случай. Много от тях не успяват, но поне опитват. Трябва да сме Сигурни и че много от тях са готови да се върнат.

Когато отново се събере критична маса от гражданска енергия, която с нова сила да разпали огъня в нашето обществото. Със същата сила, която да върне баланса, който позволява да една звезда да се разширява, без да бъде смазвана от гравитацията.

Логичният въпрос е – има ли потенциал изобщо днес да се породи подобна енергия? И знаете ли, отговорът не се крие в политическата гравитация, а е по-скоро резултат на все по-слабите вътрешни съпротивителни сили.

Нека бъдем реалисти – свиването ще продължи. Въпросът е до кога?Българска вдовица, майка на три деца, решила да дири късмет в чужбина: Работим по осемнайсет часа на ден за 600 евро, но се примирявамеАнелия Цинцарска е вдовица и майка на три деца. Далеч от семейството се чувства сама, но се бори, за…Feb 4 2019vijti.com

Източник: Дунавмост

Последни новини

Почина най-богатият български лекар д-р Методи Янков

Почина най-богатият български лекар, болничен мениджър и общественик д-р Методи Янков, специалист с над 40-годишен управленски опит в здравеопазването....

Нежната водеща в bTV Виктория Готева се омъжи за Евгени Димитров – Маестрото от “Ку-Ку Бенд”

Чаровната водеща на bTV Новините Виктория Готева и емблематичният пианист и ръководител на “Ку-Ку Бенд” Евгени Димитров – Маестрото, предприеха една от най-важните стъпки...

Фалшиви шницели от тиквички – излапаха ги, без да разберат, че не са от месо!

По рецепта на Александра ще приготвим тези вкусни фалшиви шницели от тиквички , които можете да сервирате като предястие или обяд. Те са пълнени със...

Професор по медицина обясни защо жените имат целулит и защо наддават на тегло – има решение, което може да не ви хареса

Уважаваният белградски професор по медицинска физиология д-р Деян Чубрило , като гост на сутрешен блок, разкри много тайни за функционирането на нашия организъм, но...

Баща й се отказал от нея и я оставил в детски дом. След години тя се върнала там с мисия

До шестгодишна възраст  Ани расте в обикновено семейство с майка си и баща си. Но внезапно целият й живот се обърква. Един ден леля...

Още интересни публикации