понеделник, юли 4, 2022

Световната здравна организация: Смъртоносен „испански грип“ може да плъзне в света съвсем скоро

Най-четени

Учените допълниха още, че ако мрачната им прогноза се сбъдне, то системите на здравеопазване в бедните страни “със сигурност ще рухнат“.
Изключително опасна и смъртоносна зараза би могла да плъзне съвсем скоро и да убие близо 80 милиона души в световен мащаб. За подобна заплаха алармираха учени, позовавайки се на доклад на Световната здравна организация.
Преди около век испанският грип заличава една трета от световното население, убивайки 50 милиона души. Ако сходна пандемия се случи днес, резултатите ще бъдат дори още по-катастрофални заради непрестанната миграция в днешно време, твърди докладът.Пред епидемия сме от страшния вирус Коксаки, наричат го болест на мръсните ръце и води до сериозни усложненияСтрашният вирус коксаки, който върлува в страната от началото на годината, вече е добил почти епидем…Aug 8 2019vijti.com

,,Това е съвсем реална заплаха за целия свят и ако глобалните лидери не предприемат своевременни действия, нещата могат да излязат извън контрол“, категорични са учените, цитирани от “Дейли мейл“.
,,Говорим за един патоген, който е в състояние да убие десетки милиони души, да разруши цели икономики и да дестабилизира националната сигурност“, бе казано още на пресконференцията.
Част от присъстващите изразиха разочарованието си, че правителствата по света не са направили почти нищо от предписаните препоръки отпреди няколко години за преодоляване на проблема.
Учените допълниха още, че ако мрачната им прогноза се сбъдне, то системите на здравеопазване в бедните страни “със сигурност ще рухнат“.

Испански грип е названието на световната пандемия от грип (инфлуенца), обхванала целия свят през 1918 г.
Пандемията продължава от януари 1918 г. до декември 1920 г., достигайки разпространение дори до Арктика и отдалечените островни групи в Тихия океан.
През ноември 1918 г., болестта навлиза от Франция в Испания, където поради неутралността на държавата, получава по-голямо медийно внимание. Тогава съюзническите сили започват да наричат бедствието „Испански грип“.
Данните за смъртността варират в доста широки граници, от 50 до 130 милиона жертви, но дори отчитайки по-малкото число, испанският грип е едно от най-смъртоносните природни бедствия в човешката история. При тогавашното население на Земята от 1,86 милиарда души, между 3% и 5% загиват, 500 милиона (27%) са заразените.

- Advertisement -

Бедствието е сравнявано дори с чумната пандемия от средновековието известна като Черната смърт.
Изследванията сочат, че Испанският грип за 24 седмици убива повече хора отколкото Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) за 24 години.
В историческите и епидемиологичните данни няма яснота относно географския произход на пандемията.За разлика от повечето грипни епидемии, които засягат предимно малолетни и по-възрастни хора в недобро здравословно състояние, при испанския грип голяма част от заразените са млади зрели хора в отлично здраве. Бедствието оказва влияние на значителното покачване на случаите на летаргичен енцефалит през 1920-те години.

След изследване на тъкан взета от замразени жертви се стига до заключение, че вирусът е убивал посредством предизвикване на т.нар. цитокинна буря (свръх-реакция на имунната система). Това обяснява как реакцията на силните имунни системи фактически е опустошавала тялото на заразения.
Според американски учени болестта се появила вследствие на комбинирането на човешки щам – H1, произхождащ от сезонния грип H1N8, който предизвикал епидемия между 1900 г. и 1917 г., с птичи гени от тип N1. От тази кръстоска през 1917 – 1918 г. се получил щамът H1N1. Той е далечен вариант на онзи, който накара света да трепери през 2009 г.
За разлика от класическия сезонен грип, който застрашава най-вече малките деца и възрастните хора, повечето жертви на испанския грип са били на възраст между 20 и 40 години.
Източник: Епицентър.бг
Пазете се: Агресивен вирус с треска и обриви вилнее по морето и мори туристите СНИМКИЛетен вирус върлува сред туристите по морето, а масово след почивка пловдивчани се оказват пред лека…Aug 3 2019vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

7 грешки при чистенето, които само една мърлява домакиня допуска:

Имате ли себе си за добра домакиня? Оказва се, че понякога си мислим, че правим всичко правилно, но все...

Седем неща, които се случват с хората, когато се молят на Бог

Бoг чyвa нaшитe мoлитви. И тoвa e yдивитeлнo! Koгaтo ce oбpъщaмe ĸъм Heгo чpeз мoлитвa, ниe cмe cпocoбни дa пpoмeним coбcтвeния cи живoт. Bинaги...

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно-От тук изпраща клетките си към другите органи

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно-От тук изпраща клетките си към другите органи Това си струва да знаете! Ракът на панкреаса заема...

Как става пенсионирането при стаж в друга страна от ЕС?

За необходимите условия и най-често допусканите пропуски вижте какво разказа пред Economy.bg Цветанка Гинева, управител на „ЕКСО Консултинг ЕООД“ Цветанка Гинева е специалист с над...

Изповедта на една 50-годишна жена: „Стара съм за тези неща!“

Когато е изминал половин век, откакто си на тази земя, е неизбежно да си научил някои уроци, да си осъзнал какво искаш и кой...

Още интересни публикации

Facebook коментари