сряда, февруари 8, 2023

Природни рецепти против слънчеви изгаряния: Можем да се предпазим от силното слънце и само със сода за хляб

Най-четени

Почина голямата българска актриса Гинка Станчева

Една от най-обичаните родни актриси Гинка Станчева е починала, съобщиха от Съюза на артистите в България с пост във...

Най-сочният сладкиш в света, готов за 5 минути! Евтин, лесен и чудесен:

Този сиропиран сладкиш ще ви върне в детството. Сместа е готова за 5 минути и си заслужава направата. Приготвя се...

Оригиналната рецепта за шкембе чорба от баба на село – класика в жанра:

За шкембе чорбата мненията са само две - едните я превъзнасят като най-голямата вкусотия сред супите, а другите напълно...

Този кадифен ябълков сладкиш винаги ми оправя настроението: Прави се бързо и лесно и има фантастичен вкус

Този сладкиш идва при нас от италианката Дебора, която обожава да меси и приготвя най-различни вкусотии от тесто. Това, което...

Содата за хляб не е просто подправка, а лек за най-различни заболявания, средство за профилактика и има широко приложение в козметичните процедури.
От този материал ще разберете как да реагирате правилно в критични ситуации при различни видове изгаряния – от обикновено слънчево изгаряне до изгаряне с киселина.
Изгаряния
В случай на обширни тежки изгаряния, значителна кръвозагуба, продължителна треска с обилно отделяне на пот, за попълване на големите загуби на течности и профилактика на развитието на шока се препоръчва да се използва солено-алкален разтвор (1/2 чаена лъжичка хлебна сода и 1 чаена лъжичка готварска сода за 1 литър топла преварена вода). Дава се на пострадалия по 1 супена лъжица на всеки 5 минути.
Тази билка има огромна мощ, само трябва да знаете как да я използватеЖивовлякът, известен с богатите си антибактериални и антисептични свойства, на Изток е популярен лек…May 16 2019vijti.com

Отстраняване на токсините. Тези, които почиват на море, се сблъскват с такова неприятно явление като изгаряне, получено от отровата на медуза. В резултат на въздействието на токсините кожата може да се покрие с петна и мехури, при това болката е достатъчно осезаема. Разтворен бял прах на хлебна сода премахва възпалението и оздравява кожата.
Първа помощ при слънчеви изгаряния
В летния период много хора, които се пекат на плажа или на вилата, не внимават и твърде дълго стоят под лъчите на палещото слънце. Накрая върху кожата се появяват болезнени изгаряния и лющения. За да се избавим от тях, пак помагат компреси със соден разтвор, които трябва да се поставят за 10 минути върху болните места.

При слънчево изгаряне правете прохладна вана с добавяне във водата на ? чашка хлебна сода, това понижава болката. Ако при слънчевите изгаряния на кожата се появят мехури или обрив, веднага се обърнете към лекар. Не пукайте мехурите.
Рецепта за лечебна вана. Във вана с хладка вода се разтварят 1 чаша сода, 1 супена лъжица сол и няколко капки йод. Лечебна вана се прави 15 – 20 минути, не се изсушавайте, дайте възможност водата да изсъхне върху кожата. Такава вана може да се прави няколко пъти на ден.
За да избегнете слънчевите изгаряния: сноп листа от коприва двудомна се прекарват през месомелачка, към кашата се добавя 1 чаена лъжичка хлебна сода, смесва се и сместа се нанася върху тялото за 10 – 15 минути, отмива се с вода – и можете да правите слънчеви бани.

- Advertisement -

Сода с масло при изгаряне
Разказ на една пациентка: “Веднъж мъжът ми отвори по-рано от необходимото капака на бързоварната тенджера. Тъй като тя работи под високо налягане, рязката струя на горещата пара го удари в челото и малко по-ниско от окото. Изгарянето се оказа силно. Аз бързо намазах изгореното място с растително масло и посипах отгоре хлебна сода (правих това няколко пъти през деня). На втория ден няколко пъти намазах изгарянето с разбит белтък (пяна). Получи се нещо като гипсова превръзка. Бинтовах я в продължение на една седмица. В резултат изгарянето изчезна и белези не останаха”.

Топлинни изгаряния
При изгаряне на пламък следва да се загаси горящата дреха, да се изнесе пострадалият от зоната на пожара; при изгаряне с горещи течности или разтопен метал – бързо да се премахне дрехата от мястото на изгаряне. За прекратяване на действието на температурния фактор е необходимо бързо охлаждане на поразения участък от тялото чрез потапяне в студена вода или под струята на студена вода. При термично изгаряне под превръзката на поразената повърхност е полезно да се нанесе прах чиста хлебна сода.

Първа помощ при изгаряне с киселина
Изгарянията с киселина се отличават с дълбочината на уврежданията на кожата и подкожните тъкани. На мястото на изгарянето се образува струпей, кожата става суха. Изгарянията с киселина се отличават с характерен цвят на изгорената повърхност: при изгаряне със солна киселина повърхността е бяла, азотна киселина – жълта. Ако киселината е напоила тъканта на дрехата, то е необходимо много внимателно да се снеме, без да докосва други участъци на кожата. Даже е възможно да се разреже. Необходимо е веднага, бързо и много внимателно да се премахне химикалът от повърхността на кожата. А това се постига само с промиване на изгарянето със струя течаща прохладна вода (без голямо налягане). Трябва да се промива дълго и внимателно, защото вредните вещества много бързо проникват дълбоко в тъканта. Остатъчни частици също могат да продължат своето действие. Дръжте изгореното под водната струя не по-малко от 15 минути. Водата също частично снема болковите усещания. Ако не е възможно веднага да се измие химикалът, то след това времето на промиване се увеличава два-три пъти.

В нередки случаи се прибягва до помощта на тампони или салфетки, които се намокрят с вода. С тях започват да трият поразените места. Това не трябва да се прави, тъй като подобни действия само помагат на проникването на химикала в кожата (неговият воден разтвор още по-бързо се абсорбира, триенето задълбочава този процес).
В случай че първото промиване не премахне силната болка и паренето продължава, се препоръчва да се продължи с промиването с вода още известно време.
При изгаряне с киселина след промиване с вода може да се използват алкални разтвори – поставя се тампон, напоен с 2% разтвор на хлебна сода (1 чаена лъжичка на 2 1/2 чаша вода), или се слага стерилна кърпа, напоена с алкален разтвор. Вземете 1 литър вода (по-добре минерална), добавете 2 супени лъжици захар, 1/2 супена лъжица готварска сол и 1/2 чаена лъжичка хлебна сода. Полезно е да се пие тази смес за предпазване на организма от обезводняване. Разтворът се дава по малко, на всеки 3 – 5 минути, по 50 мл за предотвратяване на повръщането.

До пристигане на лекар се пие горещ чай или кафе, алкална минерална вода (500 – 2000 мл) или следните разтвори:
I разтвор – натриев хидрокарбонат (хлебна сода) 1/2 чаена лъжичка, натриев хлорид (готварска сол) 1 чаена лъжичка на 1 литър вода;
II разтвор – чай, на 1 литър чай се добавят 1 чаена лъжичка готварска сол и 2/3 чаена лъжичка натриев хидрокарбонат или натриев цитрат.
Първа помощ при попадане на киселина в очите
Изгарянията на очите са много опасни, поради това е необходимо своевременно да се обърнете към лекар. Тежестта на химичното изгаряне на очите зависи от концентрацията на киселината и бързината на оказване на първа помощ.

Първи действия: веднага се промиват очите с вода. За това е нужна течаща вода в голямо количество. Нужно е да се разтворят клепачите и да се залива с вода в продължение на 15 минути. Ако изгарянето е от киселина, то за нейното неутрализиране помага разтвор на хлебна сода.
Попадане на агресивни вещества в очите. След промиване с вода промиването продължава с 2% разтвор на натриев бикарбонат. При силни болки се капят 1 – 2 капки 1% разтвор на новокаин. След промиването на очите се препоръчва да се сложи суха, стерилна превръзка от бинт и да се отведе пострадалият в болница.
Първа помощ при критични състояния
Содата в съчетание със солта е способна да регулира водния баланс в организма. Това нейно свойство се използва и в традиционната медицина при рязко обезводняване на организма, големи кръвозагуби и колапси. Разтворът се приготвя по следната схема: в 1 л топла вода се разтварят 1/2 чаена лъжичка сода и 1 чаена лъжичка сол. От получения разтвор се влива в устата на болния по 1 супена лъжица всеки пет минути.
Източник: Мила
Жълт кантарион в зехтин – легендарната рецепта на Петър ДъновРецептата на Петър Дънов: Слагат се цветове от жълт кантарион в буркан или шише до гърлото. Заливат …Mar 6 2019vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

Почина голямата българска актриса Гинка Станчева

Една от най-обичаните родни актриси Гинка Станчева е починала, съобщиха от Съюза на артистите в България с пост във...

Оригиналната рецепта за шкембе чорба от баба на село – класика в жанра:

За шкембе чорбата мненията са само две - едните я превъзнасят като най-голямата вкусотия сред супите, а другите напълно я отричат. Ние обаче знаем,...

Най-сочният сладкиш в света, готов за 5 минути! Евтин, лесен и чудесен:

Този сиропиран сладкиш ще ви върне в детството. Сместа е готова за 5 минути и си заслужава направата. Приготвя се бързо и просто, а съставките...

Този кадифен ябълков сладкиш винаги ми оправя настроението: Прави се бързо и лесно и има фантастичен вкус

Този сладкиш идва при нас от италианката Дебора, която обожава да меси и приготвя най-различни вкусотии от тесто. Това, което отличава нейните сладкиши от останалите,...

Вечеря в кори за баница – хем засищаща, хем лесна, хем евтина! Навиваш, печеш и заливаш:

Това е вид баница с готови кори , но е много засищаща и вкусна, затова се приготвя като основно ястие или като гарнитура. У нас...

Още интересни публикации

Facebook коментари