четвъртък, май 30, 2024

Преди да напусне този свят водещата Снежана Атанасова изплака: Аз измислих „Съдебен спор”, откраднаха ми го

Най-четени

Снежана Атанасова – една от любимите тв водещи на българите през 80-те и 90-те години на миналия век, е поредната жертва на рака. Емблематичната журналистка от предаванията „Актуална антена”, „Анкети” и „Изборът” почина в началото на седмицата, забравена от всички. Близките й приятели с мъка споделят, че е била много самотна и огорчена. Отишла си е в страшни мъки, след 3 месеца, прекарани по болниците, научи HotArena.
Чаровната блондинка бе истински борец за справедливост и от ефира на БНТ клеймеше с камера и микрофон фалша и лъжата. Юрист по образование, тя отлично познаваше правните казуси и знаеше, че няма ситуация без изход. Снежана има своя огромен принос към раздвижването на българската журналистика и с право може да се каже, че тя допринася за модерния й облик. Още в средата на 80-те години на миналия век Атанасова е първата, която въвежда присъствието на публика в студиото по време на социални предавания.
Дъщерята на Фънки – Карла е отвратена: Твърде много злоба и завистМного хора имат грешно мнение за мен, споделя Карла Този човек успя да ме възпита по възможно най-до…May 12 2019vijti.com

Нещо повече – в средата на 90-те години пуска и микрофона сред присъстващите така, че всеки да задава въпросите си към гостите или да изказва мнение по наболяла тема. Това става в авторското й предаване „Изборът” на Канал 1. Тогава съдбата я среща със сегашните мастити тв продуценти и водещи на предаването „Фермата” Иван и Андрей. Те са още ученици, но мечтаят да станат репортери и да навлязат в дебрите на журналистиката. Атанасова с готовност подава ръка на амбициозните младежи. Година по-късно Снежана Атанасова е принудена да напусне работата си като водещ в БНТ. Изпада в немилост и усилено търси контакти, че да бъде отново в ефир. Опитва да намери „подслон” под покрива на радиото. Прави концепция за предаване и го представя пред тогавашните шефове. Завистливи колеги й подливат вода и тя с изненада разбира, че концепцията й не е одобрена, защото „издиша” професионално. Тогава търси контакт с Иван и Андрей – все пак, те минават за нейни ученици. Отива в Би Ти Ви и предлага идеята си за съдебно предаване с публика, която активно да участва в дискусията.

„Депозирах моето съдебно шоу в Би Ти Ви, когато Иван и Андрей бяха продуценти и водещи там. Аз го регистрирах и патентовах. Те го откраднаха и направиха години след това по Нова телевизия. Всъщност, „Съдебен спор” е взаимствано пряко от моя проект.
Първото съдебно шоу беше моя идея и Иван и Андрей, които бяха първите продуценти на предаването, добре знаят това. Мислех, че сме приятели и не очаквах този удар зад гърба. Трудно е да се примиря с наглата кражба. Това, което се случи с моята идея, обмисляна дълго и прецизно, е подмяна, съсипване на смисъла. Не твърдя, че са ме копирали напълно – „Съдебен спор” много се различава от първоначалната ми концепция. Авторите просто са съсипали идеята ми и са я представили за своя. Тяхното е махленщина, не е съдебно шоу. Лишиха ми идеята от смисъл”, възмущаваше се пред репортер на „Уикенд” прецаканата Атанасова, твърдейки, че рубриката, тогава, „Съдебен спор”, е нарушила авторските права на неговия създател.

- Advertisement -

Снежана показа и документ, удостоверяващ че тя е създател и регистратор на шоуто във „Филмаутор”. Журналистка признава, че на 4 юни 2008 г. регистрацията вече е била факт. На 3 октомври 2010 г. с изненада научава, че в предаването на Иван и Андрей „Станция Нова”, се появява рубрика с името „Съдебен спор”. Години по-късно „Съдебен спор” вече не се продуцира от Иван и Андрей, след като редактора Жоро Игнатов и водещата Нана отказват да ги последват в ТВ 7.
За продуцентите Иван и Андрей телевизионната журналистка си спомня: „Познавам Иван от 13-годишен. Един ден в редакцията на предаването „Изборът” се яви една много нещастна жена. Доведе я операторът Любо Цветков и я представи като негова съседка, майка на две деца, зарязани от баща им, самата тя безработна. Цялото семейство оцелява с пенсията на баба си. Дни по-късно майката на Иван бе назначена като асистент-режисьор на предаването ми „Изборът” независимо, че й липсва нужната квалификация.

Саша Христова заработва и в други предавания. Иван израсна буквално пред очите ми и не без моята всеотдайна помощ се превърна във водещ заедно с приятеля си Андрей. Лансирах ги като репортери в „Изборът”, а после те вече създадоха „Сблъсък”, разказа в интервюто си Снежана Атанасова.
Когато подготвят „Станция Нова”, тя им предлага съвместна работа и изпраща проекта си за съдебно тв шоу. По думите й реакцията на „опосумите” била: „Гениално”. Но въпреки гениалността, проектът стартирал без нея… Първоначално Снежана мисли да си търси правата по съдебен път, но в последствие се отказва. Мечтае да се върне в радио или в телевизионен ефир, но учудващото за самата нея всички врати се затварят. Огорчение изпитва от свои бивши колеги, но приема предизвикателствата на живота с вдигната глава. Чува подмятания, че била алкохоличка. Така последните 15 години от живота си тя е без работа.

Според някои, причината за затворените врати се крие във връзката й с политолога Алекс Алексиев, който с днешна дата е председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания. Според слуховете, двамата са изключително близки по време на промените от 10 ноември 1989 г. Тогава Снежана е в разцвета на кариерата и красотата си – около 40 годишна жена, която само отглежда дъщеря си и се стреми да и осигури най-доброто в живота.
Докато Снежана е сред отличниците на БНТ, Алексиев тепърва започва да громи номенклатурчиците от БКП и да разбива основите на пещерния комунизъм. Фигурата му обаче е спорна. Той винаги е анти руски и про американски настроен. Анализите му не се харесват на голяма част от бившите червени. И за да не влизат в „приключения” с него, те атакуват Атанасова. Припомняме, че Снежана Атанасова беше автор и водещ на култовите някога предавания „Актуална антена”, „Анкети”, „Частен случай” и „Изборът”.
Източник: Хотарена
Пипи върна торби с пари за внука на Сашо Диков, отказа да продава детето сиПетя Дикова и Илиян Любомиров, които наскоро се сдобиха с първа рожба, не изповядват модата, която н…May 11 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации