четвъртък, юли 7, 2022

По-рано или по-късно е добре да раждаме: Плюсовете и минусите на ранното и късното раждане

Най-четени

„Това ти казвам, скъпа моя… Ставайки майка, се чувстваш по-добре от всякога, но само при условие, че си била готова за това. Първо трябва внимателно да планираш бременността си , а преди това да подредиш живота си като цяло“ , каза наша съученчка на приятелката си, когато тя обяви, че ще стане майка не по-късно от 20 години.
Това беше в гимназията, в един от часовете по биология.
Току-що прегледахме материал за женската репродуктивна система.
Последни новини за бебето, което тежеше едва 800 грама при раждането сиБебе, което е тежало едва 800 грама при раждането си, беше изписано от пловдивската АГ болница „Селе…Sep 6 2019vijti.com

След обичайното представяне на материала, учителят се обърна към класа с въпрос за възрастта, на която според нас е необходимо да имаме деца. Момчетата не бяха много впечатлени от темата, но между момичетата възникна разгорещена дискусия.
Събрахме много аргументи както в полза на ранното майчинство, така и по-късно, а след това Валентина изрази мнението си по този въпрос … Като цяло, след много години този въпрос остана отворен за мен, защото от една страна имаше много смислени думи на учителя в класната стая, а от друга – имаше и основателни причини за съмнение.
Днес решихме най-накрая да разберем дали да раждаме деца в зряла възраст или е по-добре да станем майки рано.

Щастие и майчинство
Всяка жена мечтае да стане перфектната майка за нероденото си дете. Но възможно ли е, когато бременността е била непланирана или когато нямате достатъчно вътрешни и външни ресурси, да възпитате правилно детето? Едва ли.
Училището на майчинството не е толкова розово, както някои си го представят. То е наистина това, за което трябва да се подготвяте дълго и внимателно. На 20-годишна възраст вие едва започвате да разбирате какво наистина искате от живота и се научавате да вземате информирани решения. Да, и понякога изглежда, че годината в личната ни карта е някаква нелепа грешка и просто трябва да отидем в университет, да се изнесем от родителите си и да започнем самостоятелен живот на възрастни.

- Advertisement -

Разбира се, всички момичета са различни, едното може да бъде психологически готово за раждането на дете още на 18 години, а другото не смее да забременее на 35. Но това не е само психологическа готовност.
Безпрецедентен стрес очаква младите майки, които нямат дузина заможни роднини и собствената си финансова стабилност зад гърба си. Вероятно първото нещо, за което трябва да помислите, преди да вземете решение за бременност, е за това какво можете да дадете на детето си, освен любов.
Някой може да счита това за крещящ меркантилен дух, но изявления като „освен майчината любов, детето не се нуждае от нищо“ ми се струват нелепо наивни. Необходимо е! И е необходимо много.

Трябва да се разбере, че раждането на дете изисква големи финансови разходи. Правилно хранене, постоянни пътувания до педиатри, учене на уроци, играчки, колички и т.н. Ако за памперси и храна ще трябва да похарчим половината от заплатата си, какво можем да кажем за бъдещето, когато ще е необходимо да се подреди детето в добра детска градина, а след това в училище.
На 40-годишна възраст е по-вероятно да бъдете финансово стабилни и уверени, че няма да ви е трудно да осигурите на детето си всичко необходимо. Вероятно няма да ви се наложи да се лутате на по няколко работни места и да пропуснете най-важните моменти от живота на вашето бебе поради постоянна заетост.

Щастливо майчинство на 40-годишна възраст също е по-вероятно, защото една жена до тази възраст обикновено вече има време да придобие житейски опит, да стане по-мъдра и по-разсъдлива. Тя ще бъде по-търпелива и с по-голямо разбиране ще се отнася към онези ситуации и промени в живота на детето си, които на възраст 25-30 години биха я ужасили или я объркали.
Между другото, учените също се ангажират да изследват този проблем и ето какво установиха-Жените, които раждат по-късно, е по-вероятно да живеят по-дълго. Изследователите предполагат, че причината се крие в генетиката. „Ако репродуктивната система на жената функционира добре на тази възраст, тогава други процеси, включително тези, свързани с остаряването, могат да имат положителни характеристики “, обясниха те.

Освен това беше установено, че жените, които раждат след 35 години, имат по-добра вербална памет. Смята се, че това се дължи на ефекта на хормоните върху мозъка, по-специално на естрогена и прогестерона, които са отговорни за мозъчната функция и развитието на мозъчната тъкан.
От другата страна на везните са всевъзможни рискове от късна бременност . Първо, шансът да забременеят след 32 години рязко се намалява поради намаляване на броя на яйцеклетките и възможни нарушения в органите на репродуктивната система на жената.
В същото време рискът от всички видове заболявания се увеличава. Проведено е проучване, което показва, че вероятността от сериозни заболявания при жени, които раждат след 35 години, е 50% по-висока от тези, които са решили да раждат в по-млада възраст.

Въпреки това, сега медицината достигна дотам, че много заболявания могат да бъдат предотвратени и излекувани. Специалистите отбелязват: „Ако обърнете специално внимание на костите по време на бременност, следете храненето и стреса, дори на 40 можете да родите здраво бебе, без да навредите на тялото си . “
На всяка възраст всякакви промени, включително бременност, представляват риск. Всяка жена трябва да отговори само на един въпрос, преди да реши дали да отложи бременността до по-късно: „Какъв риск съм готова да поема?“
Източник: За Жената
Здравко от „Биг Брадър“ продава раждането на бебето си за 200 бонаПървият победител от „Биг Брадър“ Здравко Василев и жена му Христина, която спечели „ВИП Брадър 2“ п…Aug 15 2019vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

7 грешки при чистенето, които само една мърлява домакиня допуска:

Имате ли себе си за добра домакиня? Оказва се, че понякога си мислим, че правим всичко правилно, но все...

Седем неща, които се случват с хората, когато се молят на Бог

Бoг чyвa нaшитe мoлитви. И тoвa e yдивитeлнo! Koгaтo ce oбpъщaмe ĸъм Heгo чpeз мoлитвa, ниe cмe cпocoбни дa пpoмeним coбcтвeния cи живoт. Bинaги...

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно-От тук изпраща клетките си към другите органи

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно-От тук изпраща клетките си към другите органи Това си струва да знаете! Ракът на панкреаса заема...

Как става пенсионирането при стаж в друга страна от ЕС?

За необходимите условия и най-често допусканите пропуски вижте какво разказа пред Economy.bg Цветанка Гинева, управител на „ЕКСО Консултинг ЕООД“ Цветанка Гинева е специалист с над...

Изповедта на една 50-годишна жена: „Стара съм за тези неща!“

Когато е изминал половин век, откакто си на тази земя, е неизбежно да си научил някои уроци, да си осъзнал какво искаш и кой...

Още интересни публикации

Facebook коментари