четвъртък, август 5, 2021

Осман Октай: Божков е различен играч, ще проговори и публикува много неща

Най-четени

Васил Божков не е Цветан Василев. Божков, с милиардите зад гърба си и със структурите, с които разполага в цялата страна, не е лъжица за всяка посредствена уста, била в лицето на Главна прокуратура, или на министър-председателя.

Без екстрадиция: Васил Божков остава в Дубай!Честитка от последните минути: ОAE вероятно нямa дa eкcтрaдирaт Вacил Бoжкoв в Бългaрия, тъй кaтo хa…Feb 3 2020vijti.com

От днес и Гешев, и Бойко Борисов трябва многократно да си увеличат охраната. Божков не само ще проговори, но и ще публикува много неща. Той е държава в държавата. Тези хора са от едно котило – СИК„, каза в Осман Октай интервю, публикувано в Liberta.bg.

– Господин Октай, видяхме поредната разправа с един от най-богатите българи – Васил Божков. Теренно самоизяждане ли тече, или някой отвън поръчва разчистване на територията за настаняване на трансграничен криминален капитал? Какво се случва в държавата, според Вас?

– Всъщност, трябва да стигнем до генезиса – кой е Васил Божков? Това е човек от прехода, тръгнал от Магурата и стигнал до висините на най-богатия човек в страната, признат не само у нас, но и от международните финансови анализатори. Това, което е предмет на скандала, е тема, която започва от приемането на закона за хазартните игри преди 5 години. По модела на КТБ се създава една финансова пирамида и човекът, който винаги е бил в тези хазартни среди, става главно действащо лице при организирането на тази пирамида. Примерът с КТБ още се помни. Първият закон, който смениха НДСВ, когато дойдоха на власт – хора, като Валери Димитров, Герджиков, Каролев, бе законът за банките и за носенето на наказателна отговорност за необезпечени кредити от банкери и собственици на банки. Първото, което направиха депутатите от НДСВ, бе промяна на закона за носене на наказателна отговорност.

Такава беше вменена в Наказателния кодекс, когато станахме част от Международния валутен фонд. С тази промяна вече хора като Цветан Василев и други правилни хора, при необезпечени кредити и изградени финансови пирамиди, не носят наказателна отговорност. Така, както не носеха наказателна отговорност хора, които източиха 13 банки по времето на Жан Виденов. След тази промяна започна изграждането на финансовата пирамида, наречена КТБ, където с подкрепата на същите герои – министър на финансите, МС и с определени закони и нормативни актове, всички държавни предприятия, организации, общини, внесоха парите си в КТБ.

Когато тази банка стана най-мощната, а Цветан Василев най-награждавания и успешен бизнесмен на България, същите герои, по същия начин като днес, направиха погрома върху тази финансова институция с цел разграбване както на средствата, така и на активите. Начините се помнят. Казвам всичко това, за да направя паралел с днешната реалност. Събитията са идентични. Случва се едно и също. Пак същите хора влязоха в КТБ, намериха Лазов, който обиколи всички медии. Цветанов в Белград, уж го искат, но той не идва. Изоводът е: преди 5 години същите хора, които са градили КТБ, започват изграждането на пирамидата лотария. И уж случайно пропускат в закона за хазарта темата – как да се облага и какви средства да плаща лотарията. И тогава имаше медиен комфорт, мощна реклама, а когато банката фалира, започна рекламата на лотариите. И чак след 5 години някой разбира, че тук има нещо фалшиво.

В един момент тези, които си мислят, че има милиарди капитали, намират начин отново да разграбят тази пирамида. Не случайно днес наблюдаваме влизане в музеи, плячкосване на картини… По един и същ начин с миналото. А тези, които са организирали законодателно и властово изграждането на тази пирамида, никъде ги няма в пъзела и не носят отговорност. Това е генезисът на случващото се днес.

– След това принудително „разселване“ на олигарси, ще последва ли нещо повече за Божков, след като се разбра, че няма да бъде екстрадиран, заради полученото убежище в ОАЕ?

– Самият факт, че Васил Божков беше много активен в медиите два дена и после изведнъж обяви, че няма да е на разположение на медиите известно време и ще даде изявления по-късно, е нееднозначна. Той е поискал политическо убежище в ОАЕ, а днес Гешев си приписва заслугата, че е бил арестуван. Естествено ,че когато някой поиска политическо убежище, докато изследват неговия статут, той е изолиран. Дали ще е в хотел, дали в ареста -различни неща са това. Човек, който разполага с милиарди, може да си осигури хотелски комфорт с целия си антураж и в Дубай, и в която и да е част на света. Такива хора обикновено винаги успяват да се откупят. С милиарди много лесно се става гост, в която и да е държава, в които и да е краища на планетата.

– Преди да Ви попитам защо точно сега стана тази гонитба, ще се позова на „теория на вероятностите“. Дали битката е заради самите богатства на Божков, или за контрол над агитките на ФК „Левски“, които както знаем добре, печелят избори? А тази маса не е за подценяване в следващата година?

– По-скоро първата част от това, което казвате. Не случайно направих сравнение с Цветан Василев. Когато се изгради една пирамида, героите, които са я направили, тръгват да превземат и парите, и контрола върху цялата структура и мрежи.В случая героите са едни и същи. А що се отнася до ФК „Левски“ – при организирането на тази пирамидална схема, някой е помолил Васил Божков да поеме и финансира 30-те милиона задължения на отбора, за да не загуби лиценза, както стана с ЦСКА. Същите герои, които днес управляват държавата, стояха и зад ФК „Левски“ при натрупването на тези задължения. Кои управляваха преди Божков отбора?! Спас Русев. Хора, около обкръжението на Бойко Борисов, и хора, около обкръжението на Делян Пеевски. Техни представители организираха всички дейности около клуба и когато те се отдръпнаха се оказа, че дължат около 30 милиона. А когато Спас Русев се оттегли, беше натоварен Божков чрез лотарията да покрие тези разходи. Затова около тази пирамида беше осигурено благоприятно законодателство. Божков покри 20 милиона от общо 30 милиона задължения. Какво виждаме сега? Единствено  останали да получават пари са фирмите строили корупционно около стадион „Васил Левски“. И тези хора завеждат дела, за да си получат парите. Утре ще сложат синдик около собствеността на клуба, а после същите хора ще придобият активите на Божков и неговия човек, който е арестуван. В един момент ФК „Левски“ и целият актив в лицето на агитките около него, което Вие казвате, ще стане притежание на сценаристите. Затова Борисов прие феновете и каза: „Вземете акциите на клуба“. Те ще изиграят този театър.

Краят на империята. Кой е Васил Божков и как оцеля толкова времеДумите на Васил Божков „Явно този път са решили да ме премахнат” и „Няма да се върна, не е безопасно…Feb 2 2020vijti.com

Но Васил Божков не е Цветан Василев. От т.нар. преход останаха две мощни фигури – Младен Михалев – Маджо и Васил Божков. Около Маджо нищо не се е случило. Божков с милиардите зад гърба си и със структурите, с които разполага в страната, не е лъжица за всяка посредствена уста, дори в лицето на Главна прокуратура, или на министър-председателя. От днес, след всички тези събития /казах го и в друго интервю/, и Гешев, и Бойко Борисов трябва многократно да си увеличат охраната.

– Тоест, защото е различен и заради милиардите си Божков ще оцелее и надвие другите?

-Не само ще оцелее. Той отдавна изнесе огромна част от своите капитали от тази пирамидална структура навън. А що се отнася до картините му и до музея, там каквито и криминални действия да прилагат, нищо не може да направят. Не само защото са притежание на фондация „Тракия“, те са под защитата на Закона за световното културно наследство, регистрирани са там. До ден днешен Германия още плаща зулумите на Хитлер от времето на Втората световна война и още преследват както Германия, така и Русия за престъпленията по повод културните наследства в света.

– Само с това ли ще се задоволи Васил Божков, или ще се появи възможност да говори?

– Затова казах, че е различен играч. Не само ще проговори, но и ще публикува много неща. Не случайно Гешев повтори колко е мощна хазартната мафия и се направи на герой, че това няма да го спре и уплаши. Божков  има много възможности за въздействие и разобличаване, защото тези хора са от едно котило – СИК.

– Възможно ли е чужди служби да го ситуират като защитен свидетел?

– Аз мисля ,че това е една от възможностите, но не вярвам по този начин да действа Божков, защото така ще рискува много. Не всичко около него е чисто. Ако не разполагаше с такъв огромен ресурс и възможности, чак тогава би действал така. Той е държава в държавата.

Източник: dunavmost

Васил Божков: Всички печеливши от лотарии съществуват и парите им са преведениБизнесменът Васил Божков коментира пред БНТ, че повдигнатите му 7 обвинения от прокуратурата, включи…Feb 2 2020vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

Двама политически лидери засечени от СРС-та в престъпна схема

Двама от подслушваните политици, за които ген. Атанас Атанасов пръв алармира преди около две седмици, са с инициали Кр.К....

Николай Витанов изчисли Индекса на Позора. И назова хората, за които е той

"От днес започвам да смятам нов индекс - индексът на позора". Това написа в мрежата математикът Николай Витанов в пост, в който направи анализ...

ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО: Илчовски и Иван Ангелов на купон в Монако

Разследващият сайт Бивол публикува видеото на бизнесмена Светослав Илчовски от съвместното му пътуване с друг бизнесмен - Иван Ангелов, в Монако. Според твърденията кадрите...

Не били компютри, а компоти. Набеденото за бос момче осмя ГЕРБ

Иван Тодоров, младият компютърен специалист, когото ГЕРБ обърка със собственика на фирмата "Сиела Норма" и набеди, че подготвя манипулиране на вота с машини за гласуване заедно...

Чудото се случи: Орхан Мурад вече вижда СНИМКА

Певецът се разтрепери от вълнение, когато лидерът на партията го покани на сцената и му връчи очилата. Съоръжението включва миниатюрна камера, която тежи едва 22...

Още интересни публикации

Facebook коментари