сряда, февруари 8, 2023

Осем жени са били убити от мъжете си по време на изолацията заради COVID-19

Най-четени

Оригиналната рецепта за шкембе чорба от баба на село – класика в жанра:

За шкембе чорбата мненията са само две - едните я превъзнасят като най-голямата вкусотия сред супите, а другите напълно...

Този кадифен ябълков сладкиш винаги ми оправя настроението: Прави се бързо и лесно и има фантастичен вкус

Този сладкиш идва при нас от италианката Дебора, която обожава да меси и приготвя най-различни вкусотии от тесто. Това, което...

Почина голямата българска актриса Гинка Станчева

Една от най-обичаните родни актриси Гинка Станчева е починала, съобщиха от Съюза на артистите в България с пост във...

Най-сочният сладкиш в света, готов за 5 минути! Евтин, лесен и чудесен:

Този сиропиран сладкиш ще ви върне в детството. Сместа е готова за 5 минути и си заслужава направата. Приготвя се...

Центровете за защита на жертвите на домашно насилие препълнени, събират дарения да ги разширяват. Осем жени са били убити от мъжете си, докато семействата са били затворени вкъщи по време на извънредното положение. Това обявиха от неправителствената организация “Български фонд за жените”.Само за април пък обажданията на горещата линия за деца, пострадали от домашно насилие, са скочили с 370.

Проф. Аргирова: Котки и кучета пренасят коронавируса, вече е доказано!Кучета, котки, норки и тигри също пренасят новия коронавирус, вече е доказано научно, че те могат да…May 23 2020vijti.com

Случаите на домашно насилие в страната обаче са се увеличили по време на извънредното положение, твърдят от “Български фонд за жените”. Сигналите, които постъпват от пострадалите на горещите линии, са за все по-тежки случаи. А центровете за защита на жертвите вече били пълни и местата в кризисните центрове, където подслоняват пострадалите от домашно насилие жени, не достигали.

- Advertisement -

За съдействие към фонда са се обърнали организации от Варна, Горна Оряховица, Димитровград, Дупница, Перник, Пловдив, Русе, София, Търговище и Хасково.

Заради опасността от коронавируса кризисните центрове трябва да се разширят и с допълнителни помещения за карантина на новопостъпилите. Увеличили са се разходите заради дезинфекцията и нуждата от предпазни средства.

Голяма част от пострадалите, които се обръщат за помощ към кризисните центрове, са изправени пред крайна мизерия и невъзможност да купят за себе си и децата си най-необходимите храни, лекарства и предпазни средства. Нужни са и средства за допълнителната работа на юристите и психолозите, които работят към тях, твърдят от “Български фонд за жените”.

“Многократно сме алармирали, че в България услугите за превенция и защита на жени, жертви на насилие, са изключително недостатъчни като брой, капацитет и са системно недофинансирани. Центровете, които предлагат временен приют, са едва 13 за цялата страна. Това означава, че половината областни градове нямат подобна социална услуга, а нуждите са големи. За двумилионна София например центърът е само един – с осем места. През него преминават средно по 100 жени с децата си годишно”, каза Теодора Петрова от екипа на “Български фонд за жените”, цитирана от 24 часа. Тя обясни, че освен, че от началото на пандемията случаите на пострадали се увеличават, на горещите линии се съобщава и за много по-тежки случаи.

“В условията на пълна изолация кризите в семействата се увеличават. В много домове отношенията ескалират, а там, където е имало и преди отношения на насилие, те се изострят поради допълнителния стрес, липсата на перспектива, финансовите затруднения, злоупотребата с алкохол и психоактивни вещества. Както казват специалистите, домовете, в които и преди е имало проблеми, сега се превръщат в тенджера под налягане”, разказва Петрова. Дори в семейства, в които не е имало проблеми, изолацията прави нещата взривоопасни, показват данни на фонда. На много места са получавани и сигнали за насилие, насочено към възрастните членове на семействата, и то от собствените им деца.

От “Български фонд за жените”, съвместно с фондация BCause и Българския дарителски форум стартират спешен фонд за борба с домашното насилие в условията на пандемия от COVID-19. Даренията от него ще отидат за тестване на новопостъпилите в кризисните центрове за COVID-19, обособяване на помещения за временна карантина, защитни облекла, лични предпазни средства (маски, ръкавици, шлемове) и препарати за дезинфекция; лекарства, витамини, медицински стоки от първа необходимост. Средства ще се отделят и за временно настаняване на пострадалите в хотели, ако липсват места в центровете. Финансово ще се подпомогне и работата на психолозите и юристите. Пари трябват и за да се обезпечат с базисни технически средства онлайн консултациите. За да могат да продължат децата да учат дистанционно пък са нужни и таблети и лаптопи. Пакети с храна, лекарства и хигиенни материали са нужни за жените и децата, които имат финансови затруднения. Много от тях не получават издръжка.

“Част от организациите развиват допълнителни мобилни услуги и обикалят съседните населени места, тъй като хората, които имат нужда от помощ не могат да пътуват. Всички организации съобщават, че имат нужда от елементарно техническо оборудване – лаптопи, таблети, камери, за да продължат да извършват консултациите онлайн поради нуждата от изолация и мерките за предпазване от коронавируса”, казва още Петрова.

Макар нуждите на центровете да са различни, средствата нужни за най-спешните нужди на всеки от тях варират между 5 и 6 000 лв. За ден храна на жертва на насилие в център държавата отпуска 1,67 лв., посочи Петрова.

Финансови средства могат да се дарят през сайта Платформата. бг, с дарителски SMS с текст DMS SILA на кратък номер 17 777, през дарение по сметка на Български фонд за жените или през каса на EasyPay на КИН 4236895688. Освен пари, могат да се дарят и материални средства, чрез фонда и директно в организациите.

“Ако знаете, че във вашия град има подобен център, не се колебайте да се свържете с него и да попитате от какво имат нужда, за да помогнете директно”, призовава Петрова. Припомня и, че много от центровете помагат и на семейства в риск, като за тях те предоставят средно между 20 и 50 пакета месечно с продукти от първа необходимост – храна и лекарства, за да преминат през този труден кризисен период.

“Всяко дарение има значение, дори и да е малко, защото ако много хора помогнат с малко, пострадалите ще намерят достойна закрила”, категорична е тя.

На въпрос на “24 часа” дали вече се виждат реални промени, след като през 2019 г. през Наказателния кодекс всички форми на домашното насилие бяха криминализирани и дали има нужда текстовете и тези в Закона за защита от домашно насилие да се отворят отново, Петрова каза: “Рано е да кажем дали има реално промени, защото тези поправки бяха въведени много скоро. До момента няма натрупана достатъчна съдебна практика, която да позволи подробен анализ за това как поправките на Наказателния кодекс работят”.

6-месечно мъниче с порок на сърцето и белите дробове пребори коронавируса! Ето как изглежда днес (Снимки):Сега COVID-19 измести всички други заболявания на второ място. Но всеки здравословен проблем може да…May 23 2020vijti.com

Източник:дунавмост
Facebook коментари

Последни новини

Почина голямата българска актриса Гинка Станчева

Една от най-обичаните родни актриси Гинка Станчева е починала, съобщиха от Съюза на артистите в България с пост във...

Оригиналната рецепта за шкембе чорба от баба на село – класика в жанра:

За шкембе чорбата мненията са само две - едните я превъзнасят като най-голямата вкусотия сред супите, а другите напълно я отричат. Ние обаче знаем,...

Най-сочният сладкиш в света, готов за 5 минути! Евтин, лесен и чудесен:

Този сиропиран сладкиш ще ви върне в детството. Сместа е готова за 5 минути и си заслужава направата. Приготвя се бързо и просто, а съставките...

Този кадифен ябълков сладкиш винаги ми оправя настроението: Прави се бързо и лесно и има фантастичен вкус

Този сладкиш идва при нас от италианката Дебора, която обожава да меси и приготвя най-различни вкусотии от тесто. Това, което отличава нейните сладкиши от останалите,...

Вечеря в кори за баница – хем засищаща, хем лесна, хем евтина! Навиваш, печеш и заливаш:

Това е вид баница с готови кори , но е много засищаща и вкусна, затова се приготвя като основно ястие или като гарнитура. У нас...

Още интересни публикации

Facebook коментари