четвъртък, юли 7, 2022

Нещо в електронните цигари убива пушачите: Забраняват ги из цял свят

Най-четени

Поредица фатални инциденти от последните седмици повдигат сериозни въпроси относно безопасността на някои модерни средства за пушене, пише лупа.
7 души в САЩ вече починаха от остри белодробни усложнения, настъпили след употреба на никотинови течности. Стотици други в щатите страдат от белодробни проблеми, настъпили след утоляване на никотиновия глад с модерните устройства. Канадски младеж също бе диагностициран със заболяване, свързано с електронните цигари.
Нещо в електронните цигари убива пушачите, но никой няма идея какво е.
Здравните власти недоумяват на какво се дължат смъртните инциденти. Общото между тях е тежкото скоротечно увреждане на белите дробове. И до момента не е идентифициран конкретен специфичен продукт, отговорен за сериозните здравословни проблеми.
Ако сте пушачи от дълго трябва да пиете това: Ще ви държи в отлично здравеПървото нещо, което трябва да отбележим е, че пушачите – пасивни и активни, както и жителите на голе…May 2 2019vijti.com

Електронните цигари задоволяват никотиновите потребности на пушачите като нагряват никотина и под формата на пари той влиза в организма. Проблемът е, че освен никотин, течностите съдържат и редица други вещества, повечето от които добавят специфичен вкус или аромат.
Но не само. Проучване сред американските потребители на електронните цигари разкрива, че мнозина от тях добавят канабисово масло. Така в организма постъпва и известно количество тетрахидроканабинол (THC) – активната съставка на марихуаната. Някои специалисти заподозряха именно THC като виновник за здравословните усложнения и фаталните инциденти, случили се само за няколко седмици. Като довод експертите изтъкват, че не са добре изучени ефектите от нагряването и последващите химически трансформации на THC, но това не изглежда особено състоятелно – милиони хора по света пушат трева, при което THC търпи даже още по-сериозни преобразувания. И никой все още не е умрял от това.

В общия случай никотиновите течности съдържат вода, пропиленгликол и глицерин (освен за веганите, няма никакво значение дали е обозначен като растителен), в които е разтворено определено количество никотинов концентрат. От тази смес при нагряване се генерира пара. Пушенето (всъщност употребата) на такива смеси е популярно сред консуматорите на електронни цигари като вайпинг.
Най-проблемните съставки на никотиновите течности са ароматизиращите и овкусяващите добавки.
Рядко определен вкус или аромат може да се пресъздаде с добавянето само на едно химично вещество – на практика често се използва коктейл от химикали. В храните например се употребяват приблизително 2300 съединения с такава цел (европейското законодателство ги обозначава като ароматизанти). Те не се изписват нито с индивидуалните им имена (освен кофеинът и хининът), нито с Е номера, защото се водят търговска тайна. Освен това площта на етикета би трябвало да стане няколко пъти по-голяма, за да побере всичките съставки.

- Advertisement -

В стандартните тютюневи изделия легално могат да се влагат около 600 химически добавки. Предназначението им е най-различно – от добавяне на определен вкус/аромат до по-бързото угасване на хвърлените цигари. Не е съвсем ясно дали същият този списък от добавки е валиден и за модерните електронни алтернативи.
Обикновено се изтъква, че безопасността на ароматизантите е доказана, но не изглежда твърде вероятно няколкото хиляди вещества и неимоверно по-многобройни комбинации от тях да са щателно изследвани. Не е изключено многобройните случаи на остри белодробни усложнения и няколкото фатални случая да се дължат именно на тях.
Никой не знае засега.

Губернаторът на щата Ню Йорк забрани ароматизираните никотинови течности за електронни цигари
Големите производители на никотинови течности използват при производството суровини с изискваната от закона чистота. В тях не трябва да се съдържат канцерогенни и други опасни вещества.
Самото производство на никотинови течности не е кой знае колко сложен процес, нито се изискват специална апаратура или помещения. На практика такава течност може да забърка всеки, стига да намери съставките и нужните пропорции. Подобни смеси си проправят пътя до пазара (незаконно, разбира се) заради ниската цена.
Затова е важно потребителите на електронни цигари да купуват никотинови течности само от лицензирани търговски обекти.
Заради смъртните случаи на пушачи губернаторът на щата Ню Йорк забрани ароматизираните електронни цигари. Индийските власти пък въведоха тотална забрана за производство, употреба и реклама на електронни цигари.
Източник: Брадва
Руски лек, който прави белите дробове на пушачите чисто нови за 3 месецаИмето звучи силно, но ефектът от отварата е наистина чудо за пречистване на белите дробове на пушачи…Apr 6 2019vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

7 грешки при чистенето, които само една мърлява домакиня допуска:

Имате ли себе си за добра домакиня? Оказва се, че понякога си мислим, че правим всичко правилно, но все...

Седем неща, които се случват с хората, когато се молят на Бог

Бoг чyвa нaшитe мoлитви. И тoвa e yдивитeлнo! Koгaтo ce oбpъщaмe ĸъм Heгo чpeз мoлитвa, ниe cмe cпocoбни дa пpoмeним coбcтвeния cи живoт. Bинaги...

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно-От тук изпраща клетките си към другите органи

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно-От тук изпраща клетките си към другите органи Това си струва да знаете! Ракът на панкреаса заема...

Как става пенсионирането при стаж в друга страна от ЕС?

За необходимите условия и най-често допусканите пропуски вижте какво разказа пред Economy.bg Цветанка Гинева, управител на „ЕКСО Консултинг ЕООД“ Цветанка Гинева е специалист с над...

Изповедта на една 50-годишна жена: „Стара съм за тези неща!“

Когато е изминал половин век, откакто си на тази земя, е неизбежно да си научил някои уроци, да си осъзнал какво искаш и кой...

Още интересни публикации

Facebook коментари