понеделник, юни 21, 2021

Най-високите заплати са на село: Щастливци се разписват срещу 2178 лева на месец

Най-четени

Невероятно, но факт! Доживяхме да видим, че най-големите заплати в България получават хората, които живеят…на село. Първенецът е община Челопеч, където средната заплата е 2178 лева.
Данните са на Института за пазарна икономика /ИПИ/ за 2017 г. Там местните хора буквално ходят върху злато – защото в района е най-голямото и богато медно-златно-пиритно находище в Европа. Рудодобивът е основен отрасъл в производствената структура на общината, което е причина за доброто икономическо състояние и високите доходи. Находището се разработва от „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, с която държавата е сключила концесионен договор за добив на подземни богатства.
С най-високи доходи в България са общините, които са малки, но имат развит добър бизнес, е основният извод от проучването на ИПИ, който наскоро публикува интерактивна карта за доходите през 2017 година. За 2018 г. данни все още няма, но средната заплата за този период е увеличена средно с 10%.
Генка Шикерова получава една от най-високите заплати в Нова, но въпреки това обмисля връщане в БТВГенка Шикерова май се връща на работа в Би Ти Ви, научи Lupa.bg от свои хора в медиата. От няколко д…Jun 5 2019vijti.com

Общините с най-висока средна заплата в България не са големите областни центрове. Лидерите по заплати са сравнително малки общини, в които има много големи работодатели – обикновено в енергетиката или добивната промишленост. Тези големи компании дават високи заплати и в същото време доминират тотално местния пазар на труда, тоест голяма част от работещите на територията на общината работят именно в тях.
Освен това повечето големи компании са и социално отговорни за общините, в които работят. „Партньорството с кметовете за нас е от ключово значение за постигане на устойчиви резултати в развитието на местните общности“, казват от „Дънди Прешъс Металс Челопеч“.

След „златното“ село Челопеч се нарежда Козлодуй. Там средната заплата е 1 790 лв. И това също не е случайно, защото в района големият работодател е ядрената централа.
Големи енергийни компании хранят Раднево и Гълъбово, а средните възнаграждения в двете градчета са съответно 1 657 лв. и 1 610 лв.
Икономиката на двете общини е доминирана от близостта до природните залежи на въглища, мините и топлоелектрическите централи в комплекса „Марица Изток“ – 600-мегаватовата ТЕЦ “AES Гълъбово“, държавната ТЕЦ Марица изток 2″ ЕАД – най-голямата топлоелектрическа централа в България“, и КонтурГлобал Марица Изток 3” до село Медникарово с мощност 908 мегавата.

В топ 5 влиза и Пирдоп – с 1 562 лв. средна заплата, отново благодарение на голяма добивна компания. Основно предприятие в общината е медодобивният завод на Аурубис България.
На шесто място е Девня /с 1 442 лв. средна заплата/ и силно изразен индустриален профил. Тук преобладава химическата индустрия – основните предприятия са „Агрополихим“,
„Солвей Соди“, „Девня цимент“.

София се нарежда на 8-о място през 2017 г. със средна заплата от 1 433 лв. За разлика от много други икономически класации, тук община София няма как да бъде лидер, тъй като икономическият профил на столицата е много разнообразен. И макар заплатите да са високи, те не могат да догонят средните нива на заплащане в някои малки общини, където огромната част от наетите са в енергетиката или добивната промишленост.
Единствената друга община, която е и областен център, в топ 20 по заплати е Стара Загора (19-та позиция) със средна заплата от 1 021 лв. за 2017 г. Според анализаторите на ИПИ, по-скоро индустриалният профил на Стара Загора води до по-високи нива на заплащане спрямо другите големи общини.

В топ 20 влизат и други общини с индустриален профил – обикновено близо до големия град и с развита индустриална зона. Такива са Костинброд /1175 лв./, Елин Пелин /1159/ и Божурище /1144/ – в близост до София. Суворово /1111/, Аксаково /1104/ и Белослав /1080/ – до Варна, както и Марица /1051/ до Пловдив, където е „Тракия икономическа зона“. Сред общините със средна месечна заплата над 1000 лева влизат още Лъки /1109 лв./, Севлиево /1010/ и Ботевград /1043/.
Общият поглед към общинската карта на заплатите позволява много ясно да се откроят както водещите икономически центрове, така и районите, които изпитват сериозни трудности. Разликите между Северна и Южна България също могат лесно да се видят. На юг се формират центрове с по-високи заплати около София и Пловдив, а на следващо ниво и около Стара Загора и Бургас. Към тези големи градове прибавяме и добивната промишленост в малките общини в Средногорието.

На север единственият център на високи заплати около голям град е Варна. Другите примери, като Севлиево и Летница например, са хубави, но те не могат да повлияят в по-голям мащаб на картата на север. Проблемите на север не са просто наличието на обезлюдяващи се общини в Северозападна България, а липсата на силни икономически центрове, които да си влияят взаимно. Някои от големите градове на север като Плевен, всъщност губят хора и не предлагат високи заплати.
ОТ ИПИ цитират, че преди година имаше дискусия защо заплатите в област Благоевград са толкова ниски и сравними с тези в област Видин. Общинската карта дава ясен отговор. В община Благоевград заплатите не са чак толкова ниски, но ситуацията в съседните по-малки общини е силно влошена. По-малко от 1/3 от работещите в област Благоевград работят в областния център. Всички останали са в съседни общини, където заплатите са сред най-ниските в страната.

В Югозапада са и най-много общини с най-ниските заплати – между 500 и 600 лева. Това са Струмяни /589 лв./, Якоруда /579/, Кочериново /528/, Бобошево /562/, Ковачевци /555/. За сравнение, в Северозапада има само една община в този диапазон – Ружинци /574 лева/.
Източник: standartnews.com
Мръсни пари: Излезе тайният списък със заплатите в българските мутренски средиБългарският подземен свят си има своите правила. Същото важи за всяка една организирана престъпност,…Apr 29 2019vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

Двама политически лидери засечени от СРС-та в престъпна схема

Двама от подслушваните политици, за които ген. Атанас Атанасов пръв алармира преди около две седмици, са с инициали Кр.К....

Николай Витанов изчисли Индекса на Позора. И назова хората, за които е той

"От днес започвам да смятам нов индекс - индексът на позора". Това написа в мрежата математикът Николай Витанов в пост, в който направи анализ...

ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО: Илчовски и Иван Ангелов на купон в Монако

Разследващият сайт Бивол публикува видеото на бизнесмена Светослав Илчовски от съвместното му пътуване с друг бизнесмен - Иван Ангелов, в Монако. Според твърденията кадрите...

Не били компютри, а компоти. Набеденото за бос момче осмя ГЕРБ

Иван Тодоров, младият компютърен специалист, когото ГЕРБ обърка със собственика на фирмата "Сиела Норма" и набеди, че подготвя манипулиране на вота с машини за гласуване заедно...

Чудото се случи: Орхан Мурад вече вижда СНИМКА

Певецът се разтрепери от вълнение, когато лидерът на партията го покани на сцената и му връчи очилата. Съоръжението включва миниатюрна камера, която тежи едва 22...

Още интересни публикации

Facebook коментари