петък, януари 28, 2022

Може да се смеем на чукчите, но средната им заплата е 2930 лева, а градският транспорт е безплатен (СНИМКИ)

Най-четени

В Aнадир живеят само 15 хиляди души, а общата площ на столицата на Чукотка, разположена на 200 километра от Арктическия кръг, е 20 квадратни километра. В същото време в града има доста удобен обществен транспорт, спортен център, две библиотеки, ски курорт, а всички къщи са ремонтирани и боядисани в ярки цветове. Анадир няколко пъти дори и попадал рейтингите на най-добри градове в Русия.Ето така си живеят пенсионерите в нормалните европейски държави и по света. Питаме се: кога ли ще ги стигнем и ние?Животът на възрастните хора е един от критериите за успешна държава. Грижата за тях означава, че общ…Nov 23 2018vijti.com

Градска среда
Анадир е пристанищен град на брега на Анадирския залив. Въпреки факта, че е административен център на автономния регион Чукотка, той не е населен само с представители на коренното население на Далечния север. Тук, както и в Чукотка като цяло, живеят хора от различни националности, но културата и традициите на Чукчите и Ескимосите представляват голяма част от културния живот на града.

До тази година Чукотка е била гранична зона, влизането на хора, които не са регистрирани в автономния регион, бе разрешено само със специални разрешителни. Оформянето им отнемаше около два месеца. Тези правила са все още актуални за някои райони на Чукотка, но вече идването в Анадир не е проблем за туристите, стига да решат, че им е интересно да дойдат тук.

- Advertisement -

Къщите в Анадир са построени върху кокили поради постоянния лед. Те са ярко оцветени, защото, според психолозите, жителите на Далечния север страдат от липсата на зеленина и най-вече от ярки цветни петна по време на почти девет месечната зима. Къщите били боядисани многоцветни след избирането на Роман Абрамович като губернатор в началото на две хилядната година. По принцип, с появата на Абрамович, Чукотка и Анадир започнаха бързо да растат благодарение на притока на средства и нови кадри. Губернаторът се оказа интересен за пресата и затова медиите започнаха да говорят за региона и всичко, което се случва в него.

Доходи на местните
Най-ниската заплата в Anadyr е около 30 000 рубли (785 лева). Нормално сам човек живее там с около 50-60 000 рубли (1570 лв.). Под сурдинка обаче местните признават, че като се скрият данъци и осигуровки, на практика средната работна заплата в Анадир е 112 хиляди рубли, или 2930 лева. Това вече е доста добър доход, тъй като градът потдържа високи цени за всичко: храна, комунални услуги, бензин. Заплатата на лекар е около 60-80 000 рубли, на инженер е около 70 хиляди, портиер е от 35 до 45 хиляди. Също така в Анадир има сезонни работни места в рибната фабрика за времето на риболовния сезон от юли до август. Някои си вземат отпуск от основната работа, за да спечелят допълнителни пари при обработката на рибата.

Според статистиката, в Чукотка, и по-специално в Анадир, преобладават младите хора. Много от възрастните, при пенсиониране, напускат севера и се придвижват към места с по-удобни условия на живот, като отстъпват място на младите професионалисти от континента.

Жилища
В Aнадир има къщи от специален тип „Арктика“ – тези жилища не са по-високи от пет етажа и са адаптирани към условията на постоянен студ. Строителството при такъв климат и на такава почва е скъпо, така че нови сгради се появяват рядко. По същата причина цените на апартаментите са сравними например със Сочи.

За една стая, в зависимост от състоянието и местоположението, могат да ви поискат около 20 000 рубли на месец – или 523 лева. Едностаен самостоятелен апартамент в центъра на града с добър ремонт може да се намери за 30 хиляди (785 лева), без сметките за комунални услуги. Има опции за бюджетни пътуващи: хостелите предлагат настаняване с храна за 1 500 рубли на ден или 39 лева. Апартаменти за бизнес гости се предлагат между 2 500, и 4 хиляди на ден (65-104 лева). Градът има два скъпи хотела. Например, в хотел „Анадир“ стая ще струва около 8 хиляди рубли – 209 лева.

Транспорт

Градски автобуси – безплатни

Катер „Камчатка” – 100 рубли (2,6 лв.)

Хеликоптер – 4 000 рубли (104 лева)

В Анадир през зимата има три автобусни линии. Една от тях работи главно за ученици, но всеки може да се качва. През лятото има два автобуса. Те пътуват строго по график и пътуването е безплатно. В града има много таксиметрови компании, чиито услуги са особено популярни особено сред виелиците. Пътуването с такси до всяка точка на града ще струва 100 рубли – 2,6 лева.

За да пресечете залива и да стигнете до летището или в съседното село Угольные Копи, през лятото можете да използвате лодка или катера Камчатка. Едно пътуване с лодката ще струва 100 рубли, тъй като този вид транспорт е субсидиран от правителството. Билет за баржа, собственост на частни предприемачи, излиза 2500 рубли – или 65 лева.Извън сезона, т.е., когато устието замръзне, движението напред и назад е неприятна и скъпа задача. Можете да използвате или хеликоптер (винаги има много хора, които се интересуват от него), или скутер с въздушна възглавница.

В традиционния смисъл няма пътища, с които да дойдете с кола в Анадир. Има черен път, минаващ през тундрата, но той е използван предимно от голямата популация кафяви мечки. Железопътна линия в такъв климат също е трудно да се направи. Ето защо, за Анадир и цялата Чукотка летището е много важно.

Отпуските тук са дълги, а на всеки две години държавата плаща за билет до всяко място в Русия и обратно. Билетите за Москва са много скъпи, по време на пиковия сезон минималната цена е от 50 хил. Рубли нагоре. Извън сезона можете да закупите същия билет за 20-30 хиляди.

Храна

Банани – 300-500 рубли (13 лв.)

Червен хайвер – 1 800 рубли за килограм (47 лв.)

Средно за човек на седмица – около 5 000 рубли (130 лева)

В Aнадир няма верижни магазини от световните брандове, но тук е най-големият супермаркет в Чукотка „Новомаринский”. Всичко там е много по-скъпо, отколкото в малките магазини. Но „Новомаринский” е удобно разположен, а в по-евтините магазини често се събират дълги опашки.

Цените на хранителните продукти варират според сезоните. През лятото достъпът е по-лесен, защото много стоки се докарват на кораби – и е много по-евтино, отколкото да се доставят със самолет. През лятото са разположени палатки на няколко места в града, където можете да купите зеленчуци и плодове на разумни цени. Също през лятото жителите на града обичат да ходят в тундрата за плодове и гъби.

Развлечения

В Aнадир има няколко кафенета и ресторанти. Тъй като продуктите тук са скъпи, то и ястията в ресторантите също. В допълнение, често там просто липсват някои съвсем прости неща (понякога дори домати). Много кафенета се отварят в последните години, работят няколко фирми, които доставят храна по домовете. Можете да поръчате пица за около хиляда рубли – 26 лева(!).

Има два нощни клуба в града, почти никой не отива в „Отка Хауз”, а „Ибиса” не е претъпкана. Каква е тайната тук, не е ясно, особено като се има предвид, че те са наблизо една до друга. Причината навярно е, че отдавна „Ибиса“ е единственото младежко място за нощна почивка и е добре известно на всички. Двете места са отворени само в петък и събота. Входът за „Ибиса“ струва 500 рубли, ще трябва да платите поне за един коктейл и да поръчате песен за 300 рубли. Също така през нощта работи бар „Каравела“, разположен на кораб, инсталиран в града, и кафене „Eнер“, където главно празнуват сватби. В Анадир работи едно единствено кино „Полярни“. Във вторник винаги има специална цена – 150 рубли (3 лева) за всички филми, но билетите за премиери и 3D филми струват 350 рубли.

Интернетът в Анадир е само сателитен, много е бавен и скъп. Но в града можете да намерите интересни клубове за любители на настолни и интелектуални игри и четения. Има клубове, където можете да научите немски и английски, да танцувате или да пеете. Има секции за възрастни и деца по джудо, карате, вдигане на тежести, гимнастика, волейбол, бадминтон, баскетбол, хокей. Покритата ледена пързалка е отворена от петък до неделя от октомври до май. Цената на детски билет за час сесия е 150 рубли, възрастен е 250 рубли, а наем на скейт е безплатен.

В Анадир се провеждат два национални празника: „Килвей“ или „Ден на първия елен“ се провежда през пролетта, а Денят на коренните малцинства по света – в първата неделя на август заедно с Деня на града.

Лятото продължава от края на юни до август, но това е относително, тъй като времето в Чукотка е абсолютно непредсказуемо. Но и през зимата има достатъчно забавления. Например местните хора обичат риболова. Рибарите седят на леда на устието: мъже, жени и деца. Изобщо животът в Чукотка доста се различава от идеята ни, насаждана единствено от вицовете за чукчи.
Източник: БЛИЦ60-годишна жена тъгува по соца: Ако мислите, че преди 1989 г. сме яли само хляб – бъркате. Ето доказателствата, че от глад не сме умиралиГледам снимките на безплатните закуски в училищата, чета дискусиите из интернет и съм просто ужасена…Nov 23 2018vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

Ето го Кирил Петков като младоженец, красивата му булка и трите им дъщери-Снимки

Съпругата на вероятният бъдещ премиер на България, Кирил Петков, е известна с оригиналните си и вкусни рецепти за десерти без...

Винаги в почивните дни ги правя-Кубче кашкавал го увивам в кайма, а нея в картофено пюре-Каймата пуска сок и стават божествени

Съставки картофи 700 г кашкавал 150 г копър 40 г свинска кайма 200 г яйца 2 бр лук 0,5 глава чесън 2 скилидки сол ...

Китайска баба ме посъветва да изхвърля пет предмета от къщата си и сега късметът ми се върна

Лошите неща в домовете ни могат не само да събират прах завинаги и да попаднат под краката си. Те също изсмукват нашата енергия. Без да го забелязваме,...

Емо Чолаков се ожени – честито! Ето красивата му булка (Снимка):

Един от най-любимите синоптици от екрана, усмихнатият Емо Чолаков, отново намери щастието малко повече от година, след като изгуби любовта на живота си. Припомняме,...

Ето къде можете да си направите безплатен бърз антигенен тест

Министерство на здравеопазването публикува списък на 162 лечебни заведения с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории на територията на страната, с които е сключен договор...

Още интересни публикации

Facebook коментари