сряда, май 31, 2023

Млади български лекари напуснаха Германия, като предпочетоха да лекуват в България

Най-четени

Най-голямата грешка, която всички допускат на Черешова задушница – ето какво НИКОГА не се прави с черешите:

Предстои една от „големите“ задушници тази година – Черешова задушница отбелязваме на 3 юни през 2023 година. До празника...

Събота, 3 юни е Задушница. Раздавката, която задължително се приготвя за Черешова задушница:

Счита се, че това е денят, в който душите на мъртвите биват прибирани. Нужно е хората да се помолят...

Йосиф Сърчаджиев очаква повикване от Алекс: Може и да я гледам, ако ме покани / СНИМКИ

Знам, че една от основните фигури в постановката съм аз, казва бащата на актрисата. Актьорът Йосиф Сърчаджиев е готов да...

Ще повярвате ли коя е била тази красива дама? Днес е една от най-известните българки у нас (СНИМКИ)

Една от най-скандалните представителки на поп фолк-жанра, русото изкушение Андреа не крие, че има доста корекции по себе си....

Шеввал Сам от „Опасно изкушение“ за Таро Емир: „Надявах се синът ми да“

Тарък Емир Текин тръгна по стъпките на майка си. Таро Емир, който привлече вниманието с образа на Селчук в сериала...

„Запознахме се във Варна, където бях специализант в Университетската болница „Св. Марина“, а Виктория тогава беше студентка. Независимо един от друг се отдадохме на отоларингологията и тя се превърна в наш общ път в медицината. Най-напред аз заминах за Германия, където попаднах в една от най-големите болници в Северен Рейн-Вестфалия. Започнах работа в клиниката по уши, нос и гърло и хирургия на глава и шия“, разказва д-р Илен Косев. цитиран от Вестник Труд.
Младият лекар скоро след това взел специалност и бързо се доказал като можещ и перспективен отоларинголог.Най-голямата катастрофа е едновременно да си стар, болен и беден: Баба поискала услуга от лекар, от която го побили тръпкиЕдин поет е казал, че най-голямата катастрофа е едновременно да си стар, болен и беден. Именно този …Dec 28 2018vijti.com

Справял се с огромен спектър от процедури и операции и през 2015 година го повишили в началник на отделение. Кариерата му продължила да се развива и го назначили за главен лекар.
Д-р Александрова пък пристигнала в Германия през 2012 година. Умишлено избрала друго място, за да усвои различен подход на работа. Първо прекарала 3 години в град Хайлброн, до Щутгарт, а след това още 3 години в Билефелд като клиниката там е със 105 легла за болни със ушно-гърлени страдания.

Двамата перспективни медици споделят, че решили да заминат зад граница с идеята да съберат впечатления от работата в чужбина, да специализират и да натрупат професионален опит на по-интересно място.
„Така и се случи. В Германия работехме при изключително голяма натовареност и имахме възможност да видим и да приложим на практика всичко от специалността. В България нямаше как да придобием такъв опит, защото младите лекари трудно се допускат до операционната зала, докато в Германия всеки ден оперирахме.

- Advertisement -

Работили сме по разнообразни случаи и имахме шанса да видим как се лекуват от туморни заболявания до световъртеж и практикуването на всички останали диагностични процедури – големите операции, ендоскопските интервенции на синуси“, категоричен е д-р Косев.

Преди година той и съпругата му обаче решили да се завърнат и да са по-близо до родните си корени и до близките си хора.

„Шефовете приеха този наш избор тежко, защото и в Германия са нужни лекари специалисти. Ние обаче останахме непреклонни и от април м. г. работим и живеем в България. Много сме щастливи и удовлетворени. Имаме възможност за кариерна изява и тук, спокойно отглеждаме детето си и се радваме на красивата ни Родина“, категоричен е д-р Илен Косев.

Двамата медици сондирали мнения къде да практикуват у нас и никой не им отказал работа. Избрали частната клиника „Авис Медика“ в Плевен. Ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново ги привлякло за разкриване на сектор по ушно-гърлени болести. Заради мораториума на Здравната каса за финансиране на нови медицински дейности те обаче не били назначени на работа в областната болница в старата столица.

Двама млади специалисти по отоларингология се завърнаха от Германия, като избраха да практикуват у нас. Д-р Илен Косен е от Горна Оряховица, а съпругата му д-р Виктория Александрова е от Русе.

В момента д-р Илен Косев и д-р Виктория Александрова имат свой кабинет в ДКЦ на МОБАЛ, където преглеждат всеки петък и са консултанти на великотърновското здравно заведение.

„Разбрахме, че в търновската болница няма отделение по УНГ и стигнахме до извода, че за такива млади лекари като нас е хубаво да започнем някъде начисто, да изградим нещо сами от нулата, защото много често, когато имаш началници – няма как да направиш мащабни реформи, а трябва да се съобразим с установения ред. Така избрахме да работим в плевенска клиника, където оперираме. Във Велико Търново правим само прегледи и консултации“, уточнява д-р Косев.

Двамата медици бързо придобили голяма популярност и се радват на огромен интерес от страна на пациентите. Младите доктори твърдо са решени да предложат на местните хора качествена медицинска помощ изцяло по немски образец. За целта донесли във Велико Търново и модерна апаратура, с която да диагностицират всякакви ушно-гърлени заболявания.

„Искаме да прилагаме на практика у нас всичко, което сме научили в Германия. Например там е много разпространено намаляването на сливиците, вместо пълното им отстраняване. Това има същия добър терапевтичен ефект, както отстраняването, а в същото време оставащата тъкан продължава да изпълнява своята имунологична функция. Има обаче случаи, при които болни сливици се лекуват с години консервативно, което води понякога до проблеми с ушите, затруднено чуване, развитие на хронични възпалителни заболявания на белия дроб- бронхити, астма, както и ларингити“, обясняват двамата специалисти.

Д-р Илен Косев допълва, че в отделенията по уши, нос, гърло в Германия половината от лежащите пациенти са с онкологични болести.

„У нас много се изостава по отношение на рехабилитацията и възстановяването на такива хора. Ако един пациент не може да говори или преглъща след лъчетерапия или операция, това не може да се признае за пълен успех в лечението“, обяснява д-р Косев.

Той споделя, че най-чести са хроничните заболявания на гърлото и носа. Те не се лекуват лесно и зачестяват, а причина за това са замърсения въздух, тютюнопушенето, стреса. Туморните образувания пък се срещат най-често при хора на 50-70-годишна възраст.

„Сред честите заболявания са полипите на носа и околоносните кухини. Те следва да се лекуват комплексно, а когато се налага – да се направи ендоскопска операция за отстраняването им. При нас идват за преглед пациенти, при които тези образувания просто са отстранени от носната кухина, без да се освободят синусите, където те най-често започват. Това води до чести рецидиви и усложнения“, уточнява д-р Косев.

С д-р Александрова допълват, че това което може би е различно от рутинните изследвания и те могат да предложат на пациентите, е ендоскопско изследване на гърлото за изключване на туморни заболявания, ултразвук на шия, oперативни интервенции в почти пълния обем на специалността, които извършват в „Авис Медика“ в Плевен.

„Българският лекар е много добър специалист. В Германия за преглед се чака с месеци, докато в България не е така. Освен това ако у нас за половин ден преглеждам 20 души, в Германия за същото време през кабинета минават над 60 пациента“, подчертава д-р Илен Косев.Родопската пчеларка леля Митра: Ще ме благославяте за това лекарство, което ви давамЛеля Митра е на достолепните 82 години, но здравето й е перфектно. Родопчанката се захванала с пчела…Dec 28 2018vijti.com

Източник: Дунавмост

Facebook коментари

Последни новини

Най-голямата грешка, която всички допускат на Черешова задушница – ето какво НИКОГА не се прави с черешите:

Предстои една от „големите“ задушници тази година – Черешова задушница отбелязваме на 3 юни през 2023 година. До празника...

Ще повярвате ли коя е била тази красива дама? Днес е една от най-известните българки у нас (СНИМКИ)

Една от най-скандалните представителки на поп фолк-жанра, русото изкушение Андреа не крие, че има доста корекции по себе си. Отделно постоянно я критикуват, че...

Йосиф Сърчаджиев очаква повикване от Алекс: Може и да я гледам, ако ме покани / СНИМКИ

Знам, че една от основните фигури в постановката съм аз, казва бащата на актрисата. Актьорът Йосиф Сърчаджиев е готов да отиде и да гледа моноспектакъла...

Заснеха финала на „Опасно изкушение“, а накрая Йълдъз се събра с (СНИМКИ от последния епизод)

Вчера (27 май) бе заснета последната сцена от определения за най-обсъждан и скандален сериал в Турция – „Опасно изкушение“. След удрянето на последната клапа целият...

Шеввал Сам от „Опасно изкушение“ за Таро Емир: „Надявах се синът ми да“

Тарък Емир Текин тръгна по стъпките на майка си. Таро Емир, който привлече вниманието с образа на Селчук в сериала „Мрежа от лъжи“, започва да...

Още интересни публикации

Facebook коментари