test
сряда, юни 19, 2024

Минчо Празников: Вместо с 4 сезона, може да останем само с лято и зима

Най-четени

Минчо Празников е един от най-популярните ни синоптици. Слави се с неподправеното си чувство за хумор. Любопитната си фамилия наследява от дядо си- опълченец, раняван на два пъти на Шипка. Той навремето оправдавал отсъствията си от училище с църковни празници. Метеорологията го привлича от дете. Завършва физика и метеорология. Празников е работил 22 години като синоптик във Военновъздушните сили. 4 години е в Националния институт по метеорология и хидрология. Допреди няколко години, метеорологът продължаваше да работи – в частната фирма за метеорологични прогнози „ТВ-МЕТ“. Сега е на 82 години,но не е загубил доброто си настроение и чувството за хумор.
Потърсихме го, за да чуем личната му прогноза за лятото и промените в климата.
Минчо Празников издаде страшен трик – атакува високото кръвно с вкусни съставки, а резултатът е повече от добърСимптомите при високо кръвно налягане са характерни: болки в тилната част на главата, загуба на равн…Jan 20 2019vijti.com

-Здравейте, г-н Празников. Отдавна не сте се появявали на екран.
-Всичко е нормално при мен, нямам някакви забележки. Е, вече не правя прогнози, 50 години работа ми стигат, времето вече го следя по телевизията.
-Но пък всички ви помнят и още се забавляват с вашите прочути шеги.
-Всичко е минало. Но по-рядко имам настроение за тези неща.
-Ходите ли на почивка, на планина?
-Е, в планината вече не ходя, трудно ми е. Вече гледам да правя разходки в града, в квартала, изобщо по-наблизо. Но не съм се затворил вкъщи.

-Г-н Празников, тазгодишните порои и наводнения нормално явление ли са? Много райони в страната пострадаха от проливните дъждове и от градушки.
-Природа е. Не мисля, че е изключение това, което се случва тази година. Иначе и друг път е имало такива ситуации, но ние не им даваме гласност. Докато сега всичко се знае. Но със сигурност глобалното затопляне си оказва влияние.
-Мнозина отричат тези процеси и дори смятат, че не може да се говори за глобално затопляне.
-Явно можем. Защото това е истината.

- Advertisement -

-А как се очаква да бъде засегнат климата. Може ли да настанат радикални промени и да останем без 4-те си сезона?
-Има такава тенденция да се повишат средногодишните температури – с 3-4- градуса, което ще донесе и промени в климата.
-Допускате ли, че е възможно да изчезнат междинните сезони – пролет и есен?
-И това е възможно. Да останем само на зима и лято. Но промените ще направят и зимата доста по-мека.
-В рамките на колко години ще се случат тези промени?
-Не мога да дам прогноза. Най-добре е за тия сведения да се обърнете към Института по метеорология, защото там правят дългосрочни прогнози.

Имайте предвид обаче, че глобалното затопляне настъпва постепенно и ако не се вземат мерки за ограничаване на вредните емисии, температурата на земната повърхност ще се повиши до такава степен, че след 100 години в България може и лъвове да се разхождат. Но смятам, че правителствата са съвсем наясно по този въпрос и ще се вземат сериозни мерки.
Този процес не е свързан само с повишение на температурите, а и с гръмотевични бури, наводнения, чувате в колко страни има жертви на цунами. Добре, че нашата страна е запазена от този процес.

-А у нас дали поне лятото няма да се поудължи, да се измести до по-късно?
-Ами такава е тенденцията. За разширяване на сезоните лято, зима и намаляване на пролет -есен. Така че трябва да очакваме и септември да бъде хубав.

Минчо Празников и съпругата му Цанка 

-А кога ще настъпят най-топлите дни в годината – т.нар. горещници.
-Горещниците си остават на 28,29 и 30 юли. Промяната на църковния календар не е свързана с промяна на климатичните пояси. Така че те си остават в края на юли. Не гледайте, че Света Марина беше на 30, а сега е на 17 юли . Това няма никаква връзка. Така че някой ви е подвел, че горещниците са сега.
-Мислите ли, че времето влия е върху настроението и даже в различните държави дава отпечатък върху характера на жителите.
-Определено. Едно е да е мрачно и да вали, друго е да е слънчево и приятно. Разбира се, времето влияе пряко на настроението на хората.
-Дали хората, живеещи в страни, в които има по-малко слънце, са по-затворени по характер, по-мрачни?

-Не съм правил такива изследвания. Но ако говорим за скандинавските страни, може би има връзка. Защото един е характерът на хората от Скандинавието, друг е в Испания, където се провежда Корида и настроението е много високо и т.н. Има истина в тези заключения.
Синоптикът става почетен гражданин на Дряново

-Г-н Празников, обаждат ли ви се по-младите колеги синоптици за съвет, да ви чуят.
-Вижте, има вече много професионалисти. Те са достатъчно добре подготвени и нямат нужда вече от съвет. Сега е съвсем друго, защото информацията, която постъпва, е много богата и могат да се правят правилни заключения. Прогнозите на времето са доста по-успешни, отколкото тези отпреди 20 години.
Освен това сравняваме данните с Европейския център за прогнози Като всяка друга наука, метеорологията се развива, така че няма нужда от много отговори.

– Новата генерация като че ли копира вашия стил. Вие все пак бяхте първият, който добави и творчество в поднасянето на прогнозата на времето от тв екрана.
-Има нещо такова. Но нали ви казвам – всичко трябва да бъде в границите на нормалното. Разбира се, лирически отклонения винаги са възможни и се приемат добре от слушателите.

-Сигурно разбрахте, че най-забавният синоптик – Емил Чолаков, си тръгна от телевизията и отиде да работи на летището.
-Да, разбрах. Вижте какво, всичко е за пари. Там му дават по-голяма заплата и той отива там. Няма нищо особено. Парите командват света.

-На вас едно време ви даваха ниски заплати?
-Е, да ниски бяха.

-А вие като корифей в бранша, усещали ли сте някои гафове, нещо, което да ви дразни ухото?
-Не, вижте, гафове при новите синоптици не се получават, защото тя прогнозата си е дадена. Така че те нямат особено широко поле за лична изява.
Източник: Лупа
Емо Чолаков скъса джоба: Бившият синоптик остана без кола и се вози с градския транспортНапусналият Би Ти Ви след 13-годишен стаж в прогнозата за времето Емил Чолаков изпитвал финансови за…Jun 12 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации