неделя, юли 25, 2021

Маските скоро ще ги забравим, но мизерията дълго време ще бъде наш спътник

Най-четени

ИСКАМ ДА ЗНАМ

Утре ГМР ще благоволи да се яви в Народното събрание и да даде отчет за предприетите мерки по време на извънредното положение.

И понеже виждам, че въпросите към него са прекалено общи и съм сигурна, че ще превърне изслушването в поредния личен цирк, задавам своите въпроси, които, вярвам, много хора си задават:

Майка публикува видео на болното си от коронавирус дете, за да покаже как протича при деца заболяването Жителка на американския щат Колорадо е споделила плашещо видео, в което детето й плаче и се задуша…Apr 27 2020vijti.com

 • Колко са общо заболелите от коронавирус от началото на извънредното положение /доказани с тестове/, от починалите колко са с тежки съпътстващи заболявания? Колко са починалите само от коронавирус, без съпътстващи заболявания? Към момента колко са заболелите, без починалите и оздравелите?
 • На всички лекари ли са раздадени защитни облекла, включително за смяна, както и за лекарите от „Спешна помощ”? Колко защитни облекла са произведени /както на живо твърди ГМР/, колко от тях са закупени от държавата и колко са раздадени безвъзмездно на медиците и на други лица?
 • На социално слаби граждани осигурени ли са безплатно дезинфектанти, маски за лице /еднократни – за определен период от време или за многократна употреба/ с оглед задължението на държавата да осигури условия за спазване на мерките? Осигурени ли са такива защити за хората от социалните домове и децата в домовете?
 • Колко са съкратените от работа от началото на извънредното положение и колко от тях са регистрирани в Бюрата по труда /разминаването се дължи на обстоятелството, че не всички могат да получават помощи за безработица и не са се регистрирали поради това/?
 • Колко търговци са затворили бизнеса си – в брой и процентно съотношение и какви са перспективите да продължат дейност след края на извънредното положение, ако се вземе предвид крайна дата 13 май? Какви мерки предвижда държавата и при какви условия за възстановяване на тези дейности?
 • Държавата ще извърши ли проверка на всички работодатели, предприели масови уволнения, за спазване на условията на Кодекса на труда ?
 • Кои са най-засегнатите сектори и какви специалности засягат, за тези хора държавата предвижда ли безвъзмездна помощ и преквалификация?
 • По мярката „60/40” колко търговци са кандидатствали и на колко са отпуснати помощи? Колко от отпуснатите помощи са за бизнесмени, които са олигарси? Колко от получилите помощи са членове на ГЕРБ?
 • Колко са разходите за охрана, гориво и извънредни възнаграждения по повод обиколките на Борисов из България по време на извънредното положение, както и на придружаващите го лица?
 • Какви са общо загубите на общините по време на извънредното положение досега и как държавата смята да ги компенсира?  Предвижда ли се промяна в държавната субсидия за общините за тази и евентуално следващата година?
 • Какви законодателни и икономически мерки са предвидени за след края на извънредното положение, за стабилизиране на икономиката?
 • Хората, трайно останали без работа и нямащи право на обезщетение за безработица, ще бъдат ли освободени от задължението за здравни осигуровки за определен период?
 • Какви са загубите за икономиката към настоящия момент и прогнозите общо до края на годината и по какъв начин държавата ще насърчи бизнеса и хората?
 • Предвиждат ли се облекчения в таксите за студенти и увеличаване на стипендиите?
 • Държавата предвижда ли опрощаване на задължения за най-задлъжнелите поради извънредното положение?
 • Държавата какъв законодателен пакет от мерки е предвидила за поетапно излизане от икономическата криза, с оглед наближаващия край на извънредното положение?
 • Държавата как ще компенсира притежателите на винетки, които поради извънредното положение не са имали възможност да пътуват?
 • Направен ли е пълен икономически анализ на сегашното състояние на икономиката и какви са показателите?

Това са само малка част от въпросите, които не аз, а самото положение поставя. Съдейки по хаотичните действия на правителството, няма никакъв план за излизане от кризата, а явно вместо адекватни икономически мерки, правителството се надява да напълни бюджета от глоби, събрани от гражданите.

Маските скоро ще ги забравим, но мизерията дълго време ще бъде наш спътник. Мнозинството от българите тепърва ще усетят тежестта на кризата, защото все още се държат на спестявания. Тепърва ще има и нови съкращения и затваряне на фирми.

Междуфирмената задлъжнялост ще доведе до масови фалити и съдебни дела. И за всичко това държавата трябва да има план. А всъщност имаме един циркаджия, който обикаля с джипката с щайга с ягоди и врещи „Корона, чао, чао…”.

Елена Гунчева

Източник:дунавмост
Facebook коментари

Последни новини

Двама политически лидери засечени от СРС-та в престъпна схема

Двама от подслушваните политици, за които ген. Атанас Атанасов пръв алармира преди около две седмици, са с инициали Кр.К....

Николай Витанов изчисли Индекса на Позора. И назова хората, за които е той

"От днес започвам да смятам нов индекс - индексът на позора". Това написа в мрежата математикът Николай Витанов в пост, в който направи анализ...

ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО: Илчовски и Иван Ангелов на купон в Монако

Разследващият сайт Бивол публикува видеото на бизнесмена Светослав Илчовски от съвместното му пътуване с друг бизнесмен - Иван Ангелов, в Монако. Според твърденията кадрите...

Не били компютри, а компоти. Набеденото за бос момче осмя ГЕРБ

Иван Тодоров, младият компютърен специалист, когото ГЕРБ обърка със собственика на фирмата "Сиела Норма" и набеди, че подготвя манипулиране на вота с машини за гласуване заедно...

Чудото се случи: Орхан Мурад вече вижда СНИМКА

Певецът се разтрепери от вълнение, когато лидерът на партията го покани на сцената и му връчи очилата. Съоръжението включва миниатюрна камера, която тежи едва 22...

Още интересни публикации

Facebook коментари