понеделник, юли 4, 2022

Маргарита Хранова остана без пенсия: Славната певица не получи 700-те лева, които се полагат на големите ни творци

Най-четени

Държавата остави Маргарита Хранова без пожизнена парична награда за заслуги към нацията. Обидата за голямата певица оповести Би Ти Ви.
Идеята на отличието е да осигури старините на десетките изпълнители, актьори, творци и спортисти, които получават малки пенсии или изобщо нямат такива.
Маргарита Хранова е изпяла едни от най-обичаните български песни. Преди три години се пенсионира с 352 лева на месец. Тогава Съюзът на музикалните и танцови дейци издига кандидатурата й за пожизнена парична награда за особени заслуги към държавата.
Певицата все още чака отговор от Министерството на културата.
Маргарита Хранова с огромен дълг към няколко банки, едва смогва да плаща вноските по непосилните си кредитиМаргарита Хранова дължи кредити за около 300 000 лева към няколко банки, узна HotArena. Семейството …Jul 18 2019vijti.com

„Трябва ли човек да грохне, за да му дадат такъв вид пенсия, пожизнена? Чувствам се безкрайно досадна. Така ми се струва, че е много обидно да звъниш и да питаш: „Абе, какво става? Тия мойте документи…“, като че ли просиш някаква награда”, оплака се естрадната певица Маргарита Хранова.
Наградите се определят от 15-членна комисия към Министерството, в която има представители на всички артистични среди.
„Маргарита Хранова не попада сред тези наградени творци. Реално работата на тази комисия е в този момент да отдели в този момент онези имена, които действително са направили така, че секторът, в който са представени, да имат реална заслуга за неговата промяна”, каза Елинка Михайлова, директор на дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ към Министерство на културата.

Днес, три години по-късно, Маргарита Хранова разбра от медията, че не е одобрена. От министерството казват, че законът не ги задължава да информират неодобрените.
„В крайна сметка аз представих една папка с какви ли не документи за моите заслуги и в един момент аз разбирам, че не съм одобрена от комисията. Ок. Много ми е обидно”, заяви Маргарита Хранова.
Наградите бяха създадени след серия репортажи за Борис Гуджунов, който беше тежко болен и без пенсия. Той, както и всички естрадни изпълнители, се оказаха без платени осигуровки за повече от десет години, тъй като документите, пазени от някогашната Концертна дирекция, са изчезнали.
“Хора, които са дали страхотно много на българската култура, духовност и нация, защото това, което са давали, е толкова много, че е обидно да получават мизерни пенсии, и да карат недостойни старини”, коментира Вежди Рашидов, председател на комисията по култура в НС.

- Advertisement -

За пожизнена награда до 700 лева са кандидатствали 133 души, от тях одобрени са 47.
Източник: Лупа
Марги Хранова разказа какво се случва с нея напоследъкПевицата Марги Хранова категорично опроверга слуховете, че е затънала в кредити. Изпълнителката заяв…Jul 24 2019vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

7 грешки при чистенето, които само една мърлява домакиня допуска:

Имате ли себе си за добра домакиня? Оказва се, че понякога си мислим, че правим всичко правилно, но все...

Седем неща, които се случват с хората, когато се молят на Бог

Бoг чyвa нaшитe мoлитви. И тoвa e yдивитeлнo! Koгaтo ce oбpъщaмe ĸъм Heгo чpeз мoлитвa, ниe cмe cпocoбни дa пpoмeним coбcтвeния cи живoт. Bинaги...

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно-От тук изпраща клетките си към другите органи

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно-От тук изпраща клетките си към другите органи Това си струва да знаете! Ракът на панкреаса заема...

Как става пенсионирането при стаж в друга страна от ЕС?

За необходимите условия и най-често допусканите пропуски вижте какво разказа пред Economy.bg Цветанка Гинева, управител на „ЕКСО Консултинг ЕООД“ Цветанка Гинева е специалист с над...

Изповедта на една 50-годишна жена: „Стара съм за тези неща!“

Когато е изминал половин век, откакто си на тази земя, е неизбежно да си научил някои уроци, да си осъзнал какво искаш и кой...

Още интересни публикации

Facebook коментари