сряда, февруари 8, 2023

Любовниците на властта от хан Аспарух до Тодор Живков

Най-четени

Почина голямата българска актриса Гинка Станчева

Една от най-обичаните родни актриси Гинка Станчева е починала, съобщиха от Съюза на артистите в България с пост във...

Този кадифен ябълков сладкиш винаги ми оправя настроението: Прави се бързо и лесно и има фантастичен вкус

Този сладкиш идва при нас от италианката Дебора, която обожава да меси и приготвя най-различни вкусотии от тесто. Това, което...

Най-сочният сладкиш в света, готов за 5 минути! Евтин, лесен и чудесен:

Този сиропиран сладкиш ще ви върне в детството. Сместа е готова за 5 минути и си заслужава направата. Приготвя се...

Оригиналната рецепта за шкембе чорба от баба на село – класика в жанра:

За шкембе чорбата мненията са само две - едните я превъзнасят като най-голямата вкусотия сред супите, а другите напълно...

Аспарух принася в жертва любимата си, Самуил има таен син от селянката Биляна, Иван-Александър разделя България на части за синовете от двата си брака, Батенберг флиртува с всички първи дами, Фердинанд е с реноме на любител на мъжката красота, Георги Димитров е спасен от интимна приятелка, а Тодор Живков има незаконни деца.
Лидерите винаги са привличали и винаги ще привличат жените. И без да са красиви, възпитани, или романтични, мъжете на власт са като магнит заради ореола на могъщество, пред който много дами губят ума и дума.
Самият създател на българската държава хан Аспарух се свързва с непризната любов. Той се влюбва в жрицата Пагане – описана като жена с неземна красота и с дарба да предсказва бъдещето.Проф. Александър Чирков разкри тъжни истини: Реформа в здравеопазването имаше при Тодор Живков, а сега – пълна разрухаРоден е в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г.
Заминава…
Dec 7 2018vijti.com

Ханът решава да узакони тази любов и да вземе Пагане за съпруга, но тъй като тя е дъщеря на обикновен конник, Съветът на великите боили не одобрява такъв съюз. Аспарух и жрицата продължават тайната си връзка, дори се смята, че тя забременява. Според вярванията на прабългарите обаче най-красивата жрица принадлежи единствено на Тангра и съветът на боилите иска от Аспарух Пагане да бъде принесена в жертва. Така вместо с облаги и власт, с каквито ще се окичват любовниците на владетелите в бъдеще, жрица си отива съвсем млада, и то бременна с дете на Аспарух. По-късно той се утешава с друга жена на име Ахинора.

Оскъдни са сведенията за жените в живота на хан Крум. Освен с съпругата му – майката на бъдещия хан Омуртаг, според някои историци ханът има и множество любовници, предимно жени воини. А Крум е известен с решението си, за да успее да победи император Никифор, да се даде оръжие и на жените и те да се бият наравно с мъжете.
В “Пепеляшка и царският син” Димитър Талев разказва историята на любовта на цар Самуил и воденичарката Биляна. Той е женен за Агата, но е пленен от дъщерята на един богомил. От тайната им любов се ражда син, но съдбата им поднася множество нещастия. Поне по описанията на Талев, които, разбира се, може да са авторова измислица – Агата поръчва убийството на Биляна. Момичето е тежко ранено и остава скрито в една пещера. Самуил я намира, но тя издъхва в ръцете му.

- Advertisement -

Иван Асен II предизвиква негодувание с решението си след смъртта на втората му жена Ана-Мария да вземе за съпруга дъщерята на император Теодор Комнин – Ирина. Според предписанията владетелите не бива да се женят повече от два пъти и патриарх Висарион не одобрява съюза на Иван Асен II и Ирина. Царят обаче осъжда на смърт патриарха и сключва желания брак.

Първият български княз след Освобождението на България Александър Батенберг остава в историята с любовните си похождения. В книгата „Любовниците на властта. Хроника на скандалните изневери“ журналистът Иван Първанов разказва за любовния триъгълник, в който князът се забърква. Според клюките на един бал младата съпруга на застаряващия просветен министър Георги Атанасович – Мария, директно се предлага на княза. Батенберг явно остава очарован от пламенния й подход, защото година по-късно тя ражда близнаци – руси и светлооки като княза. Според историографа Михаил Топалов за 7-те години престой на Батенберг в България Мария забременява три пъти и всичките й деца приличат много на княза.

Известен с множеството си авантюри е и Фердинанд. Иван Първанов пише, че прякорът на царя е Лисицата, защото той има множество любовници – съпруги, дъщери, дори прислужници на неговите министри, на политици и военни. Най-известната му приближена е съпругата на ген. Рачо Петров Султана. Тя се запознава с Фердинанд на сватбата му с Мария Луиза и въпреки естеството на събитието царят веднага проявява интерес към красавицата. Рачо Петров отначало е против, но после сякаш става сляп за ситуацията. Разбира се, на определена цена – два пъти е назначаван от царя за министър-председател. Но освен Султана завинаги свързана с Фердинанд остава и Мара Белчева, а той е ценител и на мъжката красота.

Любовните трепети не подминават и комунистическите лидери, налагащи образ на морал и отдаденост само на идеята. В „Любовниците на властта“ са разкрити много истории от живота на Георги Димитров, забранени от цензурата – как като млад е изгонен пиян от черква, за арогантното му поведение и незачитане на властите и най-вече за бурния му сексуален живот.

Изложена е дори теорията, че Димитров е оневинен на прословутия процес в Лайпциг не с блестящата си реч, а само заради похожденията си. Оказва се, че той има категорично алиби – в нощта на подпалването на парламента е бил с жена. 27-годишната Ирма Рьослер се явява пред съда, за да защити големия любовник. Но тя е само една от многото. През годините приближените на Димитров прикриват истории за секретарки, съпруги на политици, млади момичета, зрели жени, българки, рускини, германки… Дори се говори, че Димитров споделя една и съща любовница – Марта Дод – с Хитлер.

Сексуалните подвизи на Тодор Живков също са напълно забранени за разказване, но трудни за прикриване, защото не са малко. Дори раждането на Живков е свързано с история за любовници. Според някои историци бъдещият държавен глава е незаконен син на самия цар Борис III. И този наш цар имал десетки любовници – съпруги и дъщери на политици и военни, дори прислужници и камериерки. Смята се, че оставя множество незаконни деца. Дали Живков носи отличителните външни белези на царската династия, е спорно, но по любовни похождения прилича на Борис III.Малко известни факти за съпругата на Тодор Живков: Д-р Мара Малеева го научила да се храни с нож и вилицаД-р Мара Малеева била блестящ лекар, научила Бай Тошо да се храни с нож и вилица
Българите не знаят …
Dec 7 2018vijti.com

Бела Чолакова

Източник: 168 часа

Facebook коментари

Последни новини

Почина голямата българска актриса Гинка Станчева

Една от най-обичаните родни актриси Гинка Станчева е починала, съобщиха от Съюза на артистите в България с пост във...

Оригиналната рецепта за шкембе чорба от баба на село – класика в жанра:

За шкембе чорбата мненията са само две - едните я превъзнасят като най-голямата вкусотия сред супите, а другите напълно я отричат. Ние обаче знаем,...

Най-сочният сладкиш в света, готов за 5 минути! Евтин, лесен и чудесен:

Този сиропиран сладкиш ще ви върне в детството. Сместа е готова за 5 минути и си заслужава направата. Приготвя се бързо и просто, а съставките...

Този кадифен ябълков сладкиш винаги ми оправя настроението: Прави се бързо и лесно и има фантастичен вкус

Този сладкиш идва при нас от италианката Дебора, която обожава да меси и приготвя най-различни вкусотии от тесто. Това, което отличава нейните сладкиши от останалите,...

Вечеря в кори за баница – хем засищаща, хем лесна, хем евтина! Навиваш, печеш и заливаш:

Това е вид баница с готови кори , но е много засищаща и вкусна, затова се приготвя като основно ястие или като гарнитура. У нас...

Още интересни публикации

Facebook коментари