вторник, май 11, 2021

Лондон, 1997 година: В руска кръчма в Лондон ВИС и СИК поделят бизнеса си

Най-четени

ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО: Илчовски и Иван Ангелов на купон в Монако

Разследващият сайт Бивол публикува видеото на бизнесмена Светослав Илчовски от съвместното му пътуване с друг бизнесмен - Иван Ангелов,...

Не били компютри, а компоти. Набеденото за бос момче осмя ГЕРБ

Иван Тодоров, младият компютърен специалист, когото ГЕРБ обърка със собственика на фирмата "Сиела Норма" и набеди, че подготвя манипулиране на вота...

Лондон, 1997 г. Априлското слънце се опитва да пробие надвисналите облаци. В руски ресторант влизат група българи, сядат около една маса. Поне десетина пъти поръчват „Поручик Галицин“. 7 години по-късно някои от тази компания са наречени в София „добре облечени бизнесмени“, пише „168 часа“.
Месец преди сбирката в Лондон същата група е била на необичайно посещение – в МВР при вътрешния министър Богомил Бонев. Във Великобритания ги събира грижата как да опазят бизнеса, защото властта им дава ясен знак какво поведение чака от тях.
Срещата е пазена в дълбока тайна. За нея отново си спомниха участници и висши служители в МВР по онова време, когато бившият правосъден министър от БСП Младен Червеняков лансира преди дни идеята за устно примирие с мутрите.
Висш общинар намери сигурен начин да печели пари: Възползва се от мъката на хората без капка свянВисш общинар в Първомай печели от мъката на хората, като използва собствената си погребална агенция.…Sep 30 2019vijti.com

През март 1997 г. шефове на застрахователните фирми Интергруп, СИК, ВИС-2 влизат за пръв път в МВР. Изумени репортери запечатват как край каменните лъвове на ул. “6 септември” минават Дмитрий Минев-Руснака и Красимир Маринов-Големия Маргин, Младен Михалев-Маджо, Чавдар Писарски и Николай Цветин-Близнака. Застрахователите от „Спартак“ са представени от Николай Въжаров и Алексей Петров, а „Аполо и Болкан“ от Петър Трифонов.
Преди срещата зам.-министри на вътрешните работи предлагат тя да е дискретна. Богомил Бонев обаче бил категоричен, че всичко, което се прави скришом от обществото, будело оправдани съмнения за задкулисни уговорки. Затова и репортерите чакат край МВР.
Участник в сбирката си спомня, че Богомил Бонев не им дал никаква възможност да говорят. Те мълчали през цялото време на монолога му.

„Посрещна ни с предупреждението, че ни дава единствен шанс да се захванем с легален бизнес и да скъсаме с криминалното си минало“, спомня си един от бившите застрахователи.
„Всяка ваша стъпка ще бъде следена, всяко нарушения на закона ще бъде преследвано до дупка“, предупредил Бонев босовете на ВИС-2, СИК, „Спартак“ и „Аполо и Болкан“. Държавата е силна и няма нужда от компромиси, бил категоричен Бонев.
Стратегическата цел на министъра била тези, които не са разследвани за престъпления, да получат шанс да се захванат с нормален бизнес. „Останалите ще ги изловим на улицата за криминални прояви“, спомнят си думите му негови сътрудници.
Който е умен, ще се отърве от биячите и дрогата и ще се заеме с нормални неща, бил категоричен министърът. Допълвал, че формулата за магарето, тоягата и моркова е приложима по отношение на сенчестия бизнес.

Затова и част от участниците в тази уникална явна среща приемат предложението на известен бизнесмен за лондонската вечеря. Единственият поканен, който отказал да се появи в руския ресторант, е Илия Павлов. „Обясни, че „Мулти“ няма проблеми с властта и криминалната тема“, казва един от хората, упълномощен тогава да покани Павлов в Лондон.
Останалите пристигнали с различни полети на „Хийтроу“ и отседнали в луксозни хотели. Двама долетели от САЩ и Виена.
Под звуците на „Поручик Галицин“ започнали да умуват как да избегнат сблъсъци с властта. Всички били единодушни, че е глупаво да обявяват война на МВР и правителството, търсели компромисен вариант.

Преговорите ръководел един от най-известните и днес бизнесмени. Именно той дал предложението да се разпределят териториите на групировките и да не се конфронтират. Това означавало заравяне на томахавката от СИК и ВИС-2, които имали конфликти в някои от бизнесите си. Въпреки разногласията било постигнато споразумение да не се реагира на акциите на МВР.
Стигнало се до безпрецедентна сговорчивост по въпроса известно време да спрат контактите със своите хора в МВР и службите. Целта била да ги запазят от вътрешните разследвания, които се провеждали по заповед на министъра. По време на неколкочасовото съвещание само двама били против снишаването и убеждавали останалите, че са големи и никой нищо не може да им направи. „Плащаме луди пари, имаме суперадвокати, имаме хора навсякъде, какво ще им траем“, изежили се те в началото на разговора. После мирясали, когато им обяснили, че от революционни действия могат да пострадат всички, а най-лошото – ще секне потокът от пари.
Огнян Стефанов, „168 часа“
Източник: Марица
Български емигрант с $4 основал град София в Ню МексикоОсвен столицата на България името София носи и едно селище в американския щат Ню Мексико. Селото веч…Sep 9 2019vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО: Илчовски и Иван Ангелов на купон в Монако

Разследващият сайт Бивол публикува видеото на бизнесмена Светослав Илчовски от съвместното му пътуване с друг бизнесмен - Иван Ангелов,...

Не били компютри, а компоти. Набеденото за бос момче осмя ГЕРБ

Иван Тодоров, младият компютърен специалист, когото ГЕРБ обърка със собственика на фирмата "Сиела Норма" и набеди, че подготвя манипулиране на вота с машини за гласуване заедно...

Чудото се случи: Орхан Мурад вече вижда СНИМКА

Певецът се разтрепери от вълнение, когато лидерът на партията го покани на сцената и му връчи очилата. Съоръжението включва миниатюрна камера, която тежи едва 22...

Най-старата рецепта за бухти с кисело мляко

Необходими продукти:яйца - 2 бр. кисело мляко - половин кофичка сода - 1/2 ч.л. захар - 1 ч.л. брашно - 1.5 ч.ч. Начин на приготвяне: В дълбока купа разбиваме яйцата....

Как да си гледаме на боб у дома

Нумерология, математика, но основно дарба, която се предава от поколение на поколение – това представлява в общи линии гледането на боб. То е древна...

Още интересни публикации

Facebook коментари