понеделник, май 23, 2022

Коментар, право в десетката: Българите – от Дядо Мраз до Черния петък

Най-четени

Интересно племе сме това българите. Общителни, сговорчиви, възприемчиви към новото, широко скроени, за да го прегърнем без колебание и забавяне. Добавете към това и прословутото ни гостоприемство и обликът на „племето“ вече е оформен. При това няма никакво значение кой идва да ни „гостува“ – завоевател, окупатор, „товарищ“ или просто „френд“. Ние тутакси възприемаме не само неговата политическа система, но и стопанската му, образователната, културната и т.н. Оставам с чувството, че сме се превърнали в „Република Орлов мост“ – който и иностранец да се появи, ние с нетърпение му връчваме почетния ключ на столицата. Сиреч – и на държавата.
Има надежда: Мечка и малкото ѝ заснети на Витоша (СНИМКИ)Майка мечка и малко мече са заснети в района на държавно ловно стопанство (ДЛС) „Витошко-Студена“, с…Dec 10 2018vijti.com

Баща ми, светла му памет, ми е разказвал как по време на „сърдечното ни приятелство“ с Германия на Хитлер една от най-слушаните песни по иначе „националното“ ни радио е била „Лили Марлен“. Е, сдобили сме се били и с цял централен булевард на името на фюрера… После заменихме „Лили Марлен“ с „Катюша“. Но тъй като новата ни „сърдечна дружба“ („от векове за векове“, както я определяше официалната пропаганда“) изтрая почти 50 години, тя успя да нанесе и радикални промени във всички сфери на живота ни.

Вероятно по-възрастните читатели на „Ретро“ си спомнят, че в училището внезапно се оказа колко по-добро било лилавото мастило. И аз се връщах от школото всеки ден с неизпираеми лилави петна по ризата ми. Ама защото така било „по примера на Съветския съюз“. Ами „десетилетката“ (средното образование за 10 години, а не както си е по нашата традиция)? Ами петобалната система за оценяване на знанията? Ако някой не знае откъде тръгва лафът „пет за шест“, да му подскажа – тъкмо от тази глупост, съобразена с „мнението на съветските другари“.

- Advertisement -

Но може би най-голямата глупост, съобразена с „мнението“, беше, когато ни отнеха Коледа. И се оказа, че въобще такъв старец няма, но имало било „дед Мороз“ (на български – Дядо Мраз. Който обаче не идвал нито на 7 януари (по стар стил), нито пък на 24 декември (по нов), а точно навръх Нова година. Е, преживяхме го и това. Вероятно защото твърдо вярвахме, че глупостите на чуждото „мнение“ няма да спрат. И те не спряха. Когато след 1989 г. се изви ураганът на демокрацията, той направо ни отнесе на запад. Че даже ни издуха и ни запрати чак отвъд Атлантическия океан. Не само като копиране на тамошната политическа и икономическа система, но и като подражания и имитации във всички останали сфери на живота. Тъкмо така например се появи и Хелоуин – иначе келтски езически празник, който от немай-къде Католическата църква беше принудена да обяви като „Ден на Вси светии“.

Естествено, по принцип се радвам, когато и децата се радват, включително и като си организират балове с маски и всякакви други забавления. Но още повече се радвам, когато предварително им се обясни какво точно празнуват. Защо например децата не знаят, че това е празникът на злите духове? И че за разлика от нашите коледари, те получават „армаганите“ си срещу заплахата „дари или ще ти сторя лошо“?

Защо не знаят и че прословутата тиква – символът на Хелоуин, или иначе казано, „Светещият Джак“ (Jack-o’-Lantern), според легендата е кръстена на ирландски пройдоха, който бил ама наистина толкова отявлен грешник, че не бил приет в рая, а даже и Дяволът се уплашил и му отказал и място в ада. И всъщност и досега е в очакване на Страшния съд… Вероятно и никой – ни даскали, ни родители, са ги информирали за цитираните във вестник „Ю Ес Ей Тудей“ (приемам ги със съмнение де) думи на известна вещица: „Християните не си дават сметка, че честват нашия празник. … Това ни харесва!“.

Децата обаче вероятно трудно ще схванат и факта, че по древна американска традиция Хелоуин се комерсиализира. Само за миналата година в САЩ приходите за търговците от този бизнес възлизат на шест милиарда долара! Още няма данни колко са изхарчени в България, ама явно си е добра далавера…

И стигам сега до другата „добра далавера“, която преживяхме неотдавна – Блек фрайде“. Демек Черния петък.

Ми срещат се в душата ми поне три чувства – на отвращение от цинизма, на негодувание от арогантността и на удивление.

Известно е, че в навечерието на зимата в САЩ на Черния петък робовладелците са продавали на безценица „нефелната“ си стока, за да не я хранят бадева. „Стоката“ са били роби, или иначе казано – негри.

Сега обаче в Щатите сакън да не кажеш, че някой е негър – веднага те осъждат за обида на личността на „цветнокожите“ или поне на „афроамериканците“.

Е, тогава защо Блек фрайдей не само е останал, ами и го натрапват навсякъде по света? За да си пробутват залежалата стока? И да научат и другите как става това? Ама че „черен“ било обидно, щом е до бизнес, няма никакво значение, нали? Ми цинизъм си е, какво друго.

Нашенските търговци тутакси възприеха идеята. Даже и я разгърнаха по типичен български табиет.

Значи месец преди фрайдея вдигаш тихомълком цената на стоката с 50%, тя, естествено, става непродаваема, а ти в Черния петък тържествено я „намаляваш“ с 40%. И ахмаците се лепят като по мухоморки. Не е ли отявлена арогантност?

А сега за ахмаците. Добре, имаме 2 млн. работещи и 2 млн. пенсионери (грубо казано). Но всичките 4 млн. се жалват от ниски заплати и още по-ниски пенсии.

Е, добре, откъде тогава намериха четвърт милиард лева, за да ги потрошат по моловете в Блек фрайдей? И то за позастояли стоки? Е в това ми е учудването – в акъла на българина.

Вероятно обаче няма да спра да се учудвам, защото идва още един „светъл празник“ – Сейнт Валантайн. Той също не е баш православен мъченик, т.е. и той е „вносен“, ама ще го отбележим, нали сме възприемчиво племе.

Пък и също си е бизнес – розови сърчица, паднелчици, букетчета, кръчмички.

Аз като отявлен конформист обаче почетох не Хелоуин, а Деня на народните будители. И пак като такъв ще уважа и Свети Трифон Зарезан, на който българите се молят за берекет и благополучие и през следващата година.„А аз кога ще умра?“ – покъртителен разказ на детски хирургТози покъртителен разказ на хирург няма да остави никого безразличен: „Преди около 15 години, през н…Dec 10 2018vijti.com
Източник: retro.bg

Facebook коментари

Последни новини

Ето го Кирил Петков като младоженец, красивата му булка и трите им дъщери-Снимки

Съпругата на вероятният бъдещ премиер на България, Кирил Петков, е известна с оригиналните си и вкусни рецепти за десерти без...

Винаги в почивните дни ги правя-Кубче кашкавал го увивам в кайма, а нея в картофено пюре-Каймата пуска сок и стават божествени

Съставки картофи 700 г кашкавал 150 г копър 40 г свинска кайма 200 г яйца 2 бр лук 0,5 глава чесън 2 скилидки сол ...

Китайска баба ме посъветва да изхвърля пет предмета от къщата си и сега късметът ми се върна

Лошите неща в домовете ни могат не само да събират прах завинаги и да попаднат под краката си. Те също изсмукват нашата енергия. Без да го забелязваме,...

Емо Чолаков се ожени – честито! Ето красивата му булка (Снимка):

Един от най-любимите синоптици от екрана, усмихнатият Емо Чолаков, отново намери щастието малко повече от година, след като изгуби любовта на живота си. Припомняме,...

Ето къде можете да си направите безплатен бърз антигенен тест

Министерство на здравеопазването публикува списък на 162 лечебни заведения с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории на територията на страната, с които е сключен договор...

Още интересни публикации

Facebook коментари