неделя, септември 24, 2023

Кирил Ананиев ще затваря заведения и градове с наредби

Най-четени

Три документа, с които ще се въвеждат ограничителните мерки след края на извънредното положение на 13 май, подготвя вече здравният министър Кирил АнаниевЦелта му е те да бъдат обявени веднага след като Народното събрание приеме промените в Закона за здравето, с които се регламентира правото му да въвежда “извънредна епидемична обстановка”, пише 24 часа.

Наредбите трябва да са напълно готови до 11 май.

Министър Ананиев поясни кога отварят детските градини и яслите: Един от най-важните въпроси за всеки родител с малко дете е: кога ще започнат работа детските гра…Apr 30 2020vijti.com

- Advertisement -

Преди това обаче депутатите ще трябва много бързо да приемат промените в Закона за здравето, с които се изменя и законът за извънредното положение, както и още няколко закона.

В четвъртък те бяха одобрени с 14 гласа “за” и без нито един “против” от правната комисия на Народното събрание. Днес пък ще бъдат обсъдени и гласувани на първо четене.

Заради края на извънредното положение на 13 май депутатите ще трябва да работят в понеделник и вторник

Обсъжда се още на 11 май да има ново заседание на правната комисия и във вторник отново да се съберат всички народни представители, за да приемат законовите промени на второ четене. Така ако президентът Румен Радев не ги забави, те може да бъдат обнародвани в “Държавен вестник” на 13 май и да влязат в сила от следващия ден, когато ще е изтекъл и срокът на извънредното положение, обясниха депутати от управляващите.

Именно тези съкратени срокове карат и здравното министерство да бърза с подзаконовите нормативни актове, за да не се окаже, че ограничителните мерки трябва да паднат, макар и за малко.

Трите документа са заповед за извънредна епидемична обстановка, наредба, която определя реда за налагане на карантина на болни и пристигащи в страната, и наредба с конкретни противоепидемични мерки за запазване на здравето на жителите като повторно затваряне на градовете или заведенията например.

Законопроектът на правителството с поправки в Закона за здравето дава именно тези правомощия на здравния министър – той да се разпорежда какви да са противоепидемичните мерки в страната. От опозицията обаче смятат, че те са противоконституционни, а в отговор на тези твърдения Ананиев се позова именно на конституцията.

“В чл. 35 от конституцията е записано, че всеки има право свободно да избира своето местоживеене и свободно да се придвижва, но това право може да се ограничава със закон с цел опазването на здравето и сигурността на гражданите”, обясни той пред правната комисия на НС.

Още 2 месеца след края на извънредното положение на 13 май няма да се дължат наказателни лихви и неустойки при неплащането на кредити. Този ангажимент пое пък правосъдният министър Данаил Кирилов. При първоначално внесения от правителството проект този текст не е включен.

“Поемам ангажимента да проверя, но подозирам, че просто е отпаднал технически текстът. Ще направим предложение към членовете на правната комисия да добавят и чл. 6 към законопроекта – за неустойките по кредитите”, отбеляза Кирилов.

Под условие обаче е подкрепата за законопроекта на правителството от страна на малкия коалиционен партньор “Обединени патриоти”. Те искат да бъдат записани ясни критерии, при които да се обяви извънредна обстановка и да се постави срок, за който да действат новите мерки.

“Имаме притеснения за мерките върху придвижването. Смятаме, че засега са твърде меки”, отбеляза Искрен Веселинов от ВМРО.

Левицата пък обеща свои поправки между двете четения, които ще засягат самонаетите лица и компенсации за хората в неплатен отпуск.

Пояснения между двете четения на текстовете, свързани с туризма, поиска пък министър Николина Ангелкова, която бе гост за заседанието на правната комисия. Ако концесионер поиска да не плаща за наем на плажа този сезон, то да предостави безплатно чадъри и шезлонги, а тези, които ще искат по 50% за плажните принадлежности, да плащат и 50% от наема, заяви Ангелкова, като подчерта, че всички извънредни мерки ще са валидни само за това лято.

“За възстановяването на платените екскурзии – и в момента на ниво ЕС се водят силни дебати за отварянето на границите. Очаква се на 13 май Еврокомисията да излезе с показания и препоръки за туризма”, каза тя и добави, че Министерството на туризма ще предложи да се удължи срокът до 6 месеца или една година, в който туроператорите и агенциите да върнат парите за вече платени екскурзии. За момента този срок е 2 месеца след края на извънредното положение.

“От 13 май с отпадане на извънредното положение ще отпадне и моята заповед, която забранява осъществяването на пътувания с цел туризъм. С оглед на това, че сме дали възможност и на ресторантите и заведенията, които имат открити тераси и площи, да работят. Ще имат възможност да работят и всички места за настаняване, основно къщите за гости, малки хотели, които отговарят на ограниченията и на изискванията”, обясни още Ангелкова пред Нова телевизия.

Опасения от фалит изразиха от Българската петролна и газова асоциация заради изисквания към данъчните складове с нефтопроводи да се снабдят с измервателни уреди и камери, които да следят за нарушения.

“Не сме против видеонаблюдението, но не можем да направим тези неща в рамките на 3-4 месеца. Към края на лятото 10-11 от големите данъчни складове ще затворят, а загубите ще бъдат в рамките на стотици милиони. Нека се направят промените и се обсъдят с бранша. Моля не ги приемайте, наистина ще затворим”, обясни Светослав Бенчев.

Частните съдебни изпълнители също поискаха промени в част от социалните мерки, които закрилят физическите лица, в противен случай работата им съвсем щяла да спре.

УВОЛНЕТЕ министър Ананиев!От обявяването на извънредно положение държавата се управлява със заповеди на министъра на здравеопа…Apr 25 2020vijti.com

Източник:дунавмост
Facebook коментари

Последни новини

Почина най-богатият български лекар д-р Методи Янков

Почина най-богатият български лекар, болничен мениджър и общественик д-р Методи Янков, специалист с над 40-годишен управленски опит в здравеопазването....

Нежната водеща в bTV Виктория Готева се омъжи за Евгени Димитров – Маестрото от “Ку-Ку Бенд”

Чаровната водеща на bTV Новините Виктория Готева и емблематичният пианист и ръководител на “Ку-Ку Бенд” Евгени Димитров – Маестрото, предприеха една от най-важните стъпки...

Фалшиви шницели от тиквички – излапаха ги, без да разберат, че не са от месо!

По рецепта на Александра ще приготвим тези вкусни фалшиви шницели от тиквички , които можете да сервирате като предястие или обяд. Те са пълнени със...

Професор по медицина обясни защо жените имат целулит и защо наддават на тегло – има решение, което може да не ви хареса

Уважаваният белградски професор по медицинска физиология д-р Деян Чубрило , като гост на сутрешен блок, разкри много тайни за функционирането на нашия организъм, но...

Баща й се отказал от нея и я оставил в детски дом. След години тя се върнала там с мисия

До шестгодишна възраст  Ани расте в обикновено семейство с майка си и баща си. Но внезапно целият й живот се обърква. Един ден леля...

Още интересни публикации

Facebook коментари