четвъртък, юли 7, 2022

Как се справиха учениците с поправителните матури: Масово късане и на поправката по български език

Най-четени

Ниските резултати на поправителните матури попариха желанията за евентуално участие в допълнителния прием на вузовете, които от своя страна не могат да чакат повече и вече откриха академичните години.
Зрелостниците масово са скъсани и на поправката на матурата по български език и литература, след като това лято резултатите от редовната сесия удариха дъното. Средният успех на явилите се 226 души е едва 3,01, сочат данните на Регионалното управление по образование. Поправителната сесия по избираем предмет приключи със среден успех 3,16.
На изпитите по никое време се явиха 266 души, които са били скъсани при първия опит или са пропуснали държавните зрелостни изпити през май заради двойки за годината. Втора матура още веднъж държаха 287 души в Пловдивска област.
Ново изпитание се задава за учениците: Голяма промяна на матурите за 10 класНово изпитание се задава за учениците, които тази година ще бъдат в 10-и клас. Те ще завършат първи …Sep 5 2019vijti.com

Най-катастрофално е положението по история. Там резултатите са повече от плачевни. Избралите този предмет са изкарали средно 14,64 точки, което прави общ успех едва 2,64. Това е с над една единица по-нисък резултат спрямо миналата година, когато поправителната сесия по този предмет регистрира знания за 3,89.
Приблизително също толкова неприятна е картината и по география и икономика – една от дисциплините, които се посочват най-масово. По нея средният успех от поправката е 2,81 и е близък до миналогодишния.
Отново най-добре на поправителната сесия са се представили тези ученици, които са избрали чужд език. По английски език обаче отново има сериозно отстъпление ​- от среден успех 4,13 миналата година на 3,69 сега.

По тази дисциплина резултатите бяха по-ниски и на редовните сесии през 2018-а и 2019-а, което бе последвано от ропот на младежите, проверки на изпитния формат от страна на МОН и заключението, че той е бил подценен от възпитаниците на елитните гимназии. Успехът на поправката по руски обаче е висок – 4,87. И това е нещо.
По другите два предмета, които се избират масово от зрелостниците – биология и философия, няма особени изненади и средният успех там е съответно 3,13 и 3,27. Знанията по математика са за 3,67.
Ниските резултати от кампанията попариха желанията за евентуално участие в допълнителния прием на вузовете, които от своя страна не могат да чакат повече и вече откриха академичната година. Стартът предстои само за Пловдивския университет ​- на 27 септември в Спортната зала на вуза.
Източник: Марица

- Advertisement -

Значително повече пари ще получават учителите, които работят с уязвими групи децаС 500 лева се увеличава основната заплата на учителите, които искат да работят с ученици от уязвими …Aug 25 2019vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

7 грешки при чистенето, които само една мърлява домакиня допуска:

Имате ли себе си за добра домакиня? Оказва се, че понякога си мислим, че правим всичко правилно, но все...

Седем неща, които се случват с хората, когато се молят на Бог

Бoг чyвa нaшитe мoлитви. И тoвa e yдивитeлнo! Koгaтo ce oбpъщaмe ĸъм Heгo чpeз мoлитвa, ниe cмe cпocoбни дa пpoмeним coбcтвeния cи живoт. Bинaги...

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно-От тук изпраща клетките си към другите органи

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно-От тук изпраща клетките си към другите органи Това си струва да знаете! Ракът на панкреаса заема...

Как става пенсионирането при стаж в друга страна от ЕС?

За необходимите условия и най-често допусканите пропуски вижте какво разказа пред Economy.bg Цветанка Гинева, управител на „ЕКСО Консултинг ЕООД“ Цветанка Гинева е специалист с над...

Изповедта на една 50-годишна жена: „Стара съм за тези неща!“

Когато е изминал половин век, откакто си на тази земя, е неизбежно да си научил някои уроци, да си осъзнал какво искаш и кой...

Още интересни публикации

Facebook коментари