събота, декември 9, 2023

Как да третираме плодовете и зеленчуците при готвене, за да се отървем от химията в тях

Най-четени

Да се справим с ГМО в плодовете и зеленчуците е невъзможно, но можем максимално да изчистим пестицидите от тях. Ако те са лепкави, това означава, че са третирани с дифенол, за да се запазят по-дълго време, предупреждават токсиколози.
Освен това ние често измиваме плодовете и зеленчуците от магазините, но го правим механично, без дори да мислим за това, с което са наторени. Днес е доста трудно да се намери екологично чисти хранителни продукти.
Но можете частично да се отървете от нитрати и пестициди. Предлагаме ви да видите как правилно трябва да бъдат измити и почистени зеленчуците и плодовете.
Тези плодове са много полезни за здравето на сърцето, хапвайте ги на воляСърцето е един от най-важните органи в човешкото тяло. Докато ние си почиваме, то не спира да работи…Apr 5 2019vijti.com

Как да се мият и почистват зеленчуците и плодовете
Зеле
С премахването на горните листове и рязането на дръжката, ще се отървете от повечето нитрати, намерени в този зеленчук.
Картофи
В картофите, всички нитрати се събират под кората и в ядрото, така че трябва да се изхвърли водата след варенето на картофите.
Тиквички, краставици, патладжани

Екологичните краставици трябва да са със светли цветове. Ако са тъмнозелени, те определено са препълнени с нитрати. Тиквичките и патладжаните трябва да бъдат обелени. И задължително отрежете областта до стъблото, защото това е най-отровното място.
Внимание! Прекомерното пиене на вода може да ви причини нещо ужасно
Салата, магданоз, копър и други зеленчуци
В тези продукти повечето нитрати се натрупват в дръжките. Зелените растения са много активни в усвояването на нитрати, което означава, че е по-добре да се накисват във вода за един час, преди да се добавят към ястията.

- Advertisement -

Домати
Колкото по-дебела е кожата им, толкова повече има химия в тях. Никога не купувайте оранжево-червени домати. Бялата плът и дебелите вени са сигнал за високо съдържание на нитрати. Ако сте закупили такива домати, ги накиснете за 1 час в студена вода.
Цвекло, моркови и репички
В тези кореноплодни култури повечето нитрати се намират във върховете и крайчетата. Не забравяйте да ги отрежете преди употреба. Не купувайте цвекло с усукана опашка. В моркови, отрежете 1 см от опашката, и отрежете зелената част напълно.

Грозде
За да се запази дълго време, то се третира с фунгициди. За да се отървете от това вещество, гроздето трябва да се измива много добре.

Диня
Никога не купувайте диня, нарязана наполовина и опакована във фолио. Това е добро място за размножаване на бактерии и микроорганизми. Можете да направите и малък тест: поставете малко диня за една минута в чаша вода, ако водата промени цвета си, динята е била подхранена. Ако тя просто потъмнее – плодовете са чисти.

Круши и ябълки
Когато купувате тези плодове, опитайте ги с докосване. Ако чувствате, че са лепкави, те са третирани с дифенил за продължително съхранение. В Европейския съюз, САЩ, дифенилът е забранен поради силните му канцерогенни и алергични свойства. Плодовете, третирани с дифенил, трябва да бъдат обелени.
Най-вредните зеленчуци и плодове са внос от Холандия, Турция, Израел, Египет. Факт е, че те имат бедна земя и просто не могат да произвеждат богата реколта без значително количество тор.
Източник: zdrave.to
Бъбреците обработват по 200 литра кръв на ден, погрижете се за тях с тази напиткаВярваш или не, бъбреците пречистват около 200 литра кръв всеки ден и премахват токсини и други вредн…Apr 17 2019vijti.com

Последни новини

Почина най-богатият български лекар д-р Методи Янков

Почина най-богатият български лекар, болничен мениджър и общественик д-р Методи Янков, специалист с над 40-годишен управленски опит в здравеопазването....

Нежната водеща в bTV Виктория Готева се омъжи за Евгени Димитров – Маестрото от “Ку-Ку Бенд”

Чаровната водеща на bTV Новините Виктория Готева и емблематичният пианист и ръководител на “Ку-Ку Бенд” Евгени Димитров – Маестрото, предприеха една от най-важните стъпки...

Фалшиви шницели от тиквички – излапаха ги, без да разберат, че не са от месо!

По рецепта на Александра ще приготвим тези вкусни фалшиви шницели от тиквички , които можете да сервирате като предястие или обяд. Те са пълнени със...

Професор по медицина обясни защо жените имат целулит и защо наддават на тегло – има решение, което може да не ви хареса

Уважаваният белградски професор по медицинска физиология д-р Деян Чубрило , като гост на сутрешен блок, разкри много тайни за функционирането на нашия организъм, но...

Баща й се отказал от нея и я оставил в детски дом. След години тя се върнала там с мисия

До шестгодишна възраст  Ани расте в обикновено семейство с майка си и баща си. Но внезапно целият й живот се обърква. Един ден леля...

Още интересни публикации