събота, октомври 1, 2022

Как да разбереш, че в тялото ти има кръвен съсирек, който бавно пълзи към сърцето и мозъка:

Най-четени

Всички си топят пържените филийки в яйце – сега ще ви кажа аз какво им слагам и стават пухкави като мекички:

Всички сме правили пържени филийки за закуска. Обикновено ги потапяме в разбито яйце или смес от яйце и малко...

Сашо Диков след операцията: Не пуша, не пия, спортувам, а сърцето отказа!

„В първите дни след операцията нямах сили буквално за нищо, не съм очаквал толкова тежко възстановяване.“ Това призна пред „Галерия“ Сашо...

Усмивката й помръкна: Нойзи разочарова Мария навръх рождения й ден (Снимка):

Водещата на новото предаване „Звездите в нас“  Мария Игнатованавърши 43 години вчера . Това бе двоен празник в семейството,...

Мълния уби трима души в градинка в центъра на София

Мълния удари четирима души в градинка в центъра на София, съобщи Би Ти Ви. Инцидентът е станал малко след...

Шопинг преди зимата: Българи носят ботуши, палта и завивки от Одрин / СНИМКИ

Българските граждани продължават да се стичат в северозападната турска провинция Одрин, за да се приготвят за настъпващата зима. Нашенците...

Вероятно сте порязвали или надрасквали кожата си. Когато това се случи, съсирването на кръвта ви спасява … На повърхността на раната се образува коричка, която с времето изчезва. Но понякога кръвните съсиреци могат да бъдат по-скоро вредни, отколкото добри.Когато кръвните съсиреци не се образуват там, където трябва да бъдат, те могат да бъдат опасни и да причинят сериозно заболяване .

кръвни съсиреци

В артериите ви може да се образува съсирек , който блокира навлизането на кислород в сърцето, белите дробове или мозъка и причинява животозастрашаваща ситуация като инфаркт или инсулт.

- Advertisement -

Във вените може да се образува и съсирек, който отвежда кръв обратно към сърцето. Когато това се случи, симптомите обикновено се появяват постепенно, но все пак могат да причинят проблеми.

Познаването на предупредителните знаци ще ви подтикне незабавно да посетите лекар, което може да помогне много за спасяването на живота ви. Важно е обаче да се знае, че в някои случаи съсиреците могат да бъдат придружени от незначителни симптоми или изобщо да не се проявят като по-изразени признаци.

Ето най-съществените симптоми на кръвен съсирек в зависимост от мястото на възникването:

Ръце и крака

Когато кръвен съсирек се образува в една от вените на ръката или крака дълбоко под повърхността на кожата, това може да се нарече дълбока венозна тромбоза (DVT). Това е опасно, защото съсирекът може да попадне в сърцето или белите дробове.

кръвен съсирек крака

По-вероятно е да получите DVT, ако не се движите дълго време, например след операция или дълъг полет. Свържете се незабавно с Вашия лекар, ако забележите някой от следните симптоми:

 • Оток на мястото на съсирека или може да се подуе целият крак или ръка.
 • Смяна на цвета. Може да забележите, че ръката или кракът ви са червени или посиняват и сърбят.
 • Когато съсирекът се увеличи, може да почувствате дискомфорт. Усещането може да варира от лека, слаба болка до силна, пронизваща болка. Може да забележите пулсираща болка в крака, корема или дори ръката си.
 • Топла кожа. Кожата около болезнените области или на ръката или крака със съсирек може да се усеща по-топла от останалите.
 • Дихателни проблеми. Ако това се случи, това може да означава, че съсирекът се е преместил от ръката или крака ви в белите дробове. Можете също така да кашляте силно и дори да изкашляте кръв. Други възможни симптоми включват болка в гърдите или световъртеж. Свържете се с линейка за незабавна медицинска помощ.
 • Крампи на краката. Ако съсирекът е в долната част на крака, могат да се появят спазми или крампи.
 • Оток с течност . Съсирекът може да причини събирането на течност (подуване) в ръцете или краката. Това обикновено се случва доста бързо. Когато натиснете подутото място, за няколко секунди може да се образува постоянна дупка, а после кожата трудно се връща към първоначалното си състояние.
 • Подути, болезнени вени. Докосването може да влоши болката.

Сърце

сърце съсирек

Кръвен съсирек близо до сърцето може да причини инфаркт. Внимавайте за следните симптоми:

 • Силна болка в гърдите и ръцете;
 • Повишено изпотяване;
 • Изтощително дишане.

Бели дробове

Кръвният съсирек в белите дробове обикновено започва дълбоко във вените на ръката или крака, след това се придвижва до белите дробове. Когато това се случи, възниква така наречената белодробна емболия – особено опасно състояние!

бял дроб съсирек

Незабавно потърсете медицинска помощ, ако:

 • Изпитвате задух или затруднено дишане;
 • Болка в гърдите;
 • Започвате да кашляте;
 • Потите се обилно;
 • Усещате замаяност.

Мозък

Кръвните съсиреци тук могат да бъдат причинени от мастни отлагания по стените на кръвоносните съдове, които пренасят кръв към мозъка. А понякога те могат да се образуват поради удар в главата, който причинява мозъчно сътресение.

В други случаи съсирекът, който започва другаде в тялото ви, например гърдите или шията, може да стигне до кръвта и мозъка, където да причини инсулт.

Наблюдавайте се за следните симптоми:

 • Зрителни или речеви проблеми;
 • Общо чувство на слабост.

Стомах

Във вените, където кръвта изтича от червата, могат да се образуват кръвни съсиреци. Те могат да бъдат причинени от състояния като дивертикулит или дори противозачатъчни хапчета.

оток в стомаха

Откъде да знаете, че това се случва? Говорете с Вашия лекар, ако имате някой от следните проблеми:

 • Гадене или повръщане;
 • Силна болка в корема, която може да се усили след хранене;
 • Диария;
 • Кървави изпражнения;
 • Усещане за пълнота.

Бъбреци

Кръвният съсирек в бъбреците може да им попречи да отстраняват отпадъците от тялото ви. Това може да доведе до високо кръвно налягане или дори бъбречна недостатъчност.

Това е опасно, затова обърнете внимание на следните симптоми:

 • Болки в корема, краката или тазобедрената става.
 • Кръв в урината.
 • Висока температура.
 • Гадене или повръщане.
 • Високо кръвно налягане.
 • Внезапно и силно подуване на крака.
 • Изтощително дишане.

Осъдиха го да бъде инвалид още в утробата ми, а баща му ми постави ултиматум: Или да се откажа от изрода, или с брака ни е свършено

Вижте всички статии на Иван Ангелов

Facebook коментари

Последни новини

Златимир Йочев и Марина Цекова гушнаха второ бебче – честито! Ето какво красиво име му дадоха:

Една от най-любимите ТВ-двойки (макар и от конкурентни медии) изживя най-голямото щастие. Любимката на зрителите в NOVA Марина Цекова роди...

Усмивката й помръкна: Нойзи разочарова Мария навръх рождения й ден (Снимка):

Водещата на новото предаване „Звездите в нас“  Мария Игнатованавърши 43 години вчера . Това бе двоен празник в семейството, защото двамата с Ивайло Цветков-Нойзи...

Шопинг преди зимата: Българи носят ботуши, палта и завивки от Одрин / СНИМКИ

Българските граждани продължават да се стичат в северозападната турска провинция Одрин, за да се приготвят за настъпващата зима. Нашенците грабят от дрехи до домакински...

Мълния уби трима души в градинка в центъра на София

Мълния удари четирима души в градинка в центъра на София, съобщи Би Ти Ви. Инцидентът е станал малко след 18 часа в градинката „Свети...

Всички си топят пържените филийки в яйце – сега ще ви кажа аз какво им слагам и стават пухкави като мекички:

Всички сме правили пържени филийки за закуска. Обикновено ги потапяме в разбито яйце или смес от яйце и малко прясно мляко, преди да ги...

Още интересни публикации

Facebook коментари