вторник, август 16, 2022

История на кокичето и как то се е превърнало в лекарство

Най-четени

Купуване на стаж за пенсия: Какви са вариантите?

Хората над 66 г., които получават по-малка пенсия, защото не им достига стаж, стават все повече. Това показва справка...

Взимам 1 кренвирш и го топвам в сместа, запържвам в тигана и изчезва за миг от масата преди да е изстинал даже

Аз съм мързелива домакиня. Ако има възможност вместо домашно да използвам тесто от магазина, определено ще го използвам. Така през последните...

„Взех бебе от сиропиталището и когато родих, го върнах обратно“ – изповедта на една майка

Срещнахме се с Наталия в болницата, като бяхме в една стая с новородените си бебчета. Стаята беше платена, ВИП, предназначена...

Истинските имена на родните звезди, някои ще ви шашнат

Знаете ли кои са Лиляна Петрова, Ивайло Стоянов, Мартин Богданов, Петър Бъчваров, Иванка Калудова или Борислав Делибалтов? Звучат ви...

Нели Петкова – Любимката на Слави показа мъжа си и всички ахнаха / СНИМКА

Певицата Нели Петкова беше гост в „Забраненото шоу на Рачков“ снощи, което съвпадна с 38-я ѝ рожден ден. Блондинката...

През 50-те години на миналия век в света избухва пандемия от детски паралич. Умират хиляди деца.
Болестта, естествено, е страшна и у нас. Тя оставя немалък брой инвалиди за цял живот, а други не успяват да я преборят и угасват.
Точно по това време се появява „вълшебното” лекарство нивалин. То спира епидемията и спасява хиляди животи. Колко хора обаче днес знаят името на създателя му Димитър Пасков?
Преди няколко години работих върху една изложба – “Българска следа в науката”. Изправена бях пред въпроса имената на кои учени да включа в нея. Исках това да са хора, оставили трайна диря не само в българската, но и в световната наука.82-годишният бай Добри от Костенец разказа за домашния лек срещу високо кръвно, за да може да помогне на колкото е възможно повече хораИзумително домашно средство за високо кръвно отървало 82-годишния бай Добри от Костенец от проблема …Dec 18 2018vijti.com

Ще цитирам част от едно интервю на президента на Балканската асоциация по история и философия на медицината проф. д-р Миладин Апостолов от 2009 г.: “Критерий за стойността на едно постижение е преди всичко приложението му в практиката и получаването на национални и международни признания. При това не броят на откритията е важен, а тяхната значимост.
Като добър пример може да ни послужи откриването на нивалина от проф. Димитър Пасков. Това е само едно откритие, но то покори света и учени от много страни и до ден днешен разширяват параметрите на неговото успешно приложение в цял свят.
Наскоро прелиствах френско авторитетно академично издание и открих многобройни изследвания, потвърждаващи положителния лечебен ефект във все нови и нови области на медицината”.
Безспорен факт е, че България освен с розите, спортистите си и “чадъра” на тайните служби е известна на широката световна общественост с киселото мляко и нивалина. Този високоефективен лекарствен препарат против детски паралич отдавна е получил международно признание. Неговият изобретател обаче е неизвестен не само на международната общност, но и на нашата.

Твърде малко и твърде оскъдни са данните, които успях да намеря за него, но продължавам да съм дълбоко убедена, че чрез нивалина проф. д-р Димитър Пасков е заслужил честта да не бъде забравен от поколенията.

- Advertisement -

Роден е през 1914 г. в с. Горно Броди, Македония (дн. Гърция), но семейството му се заселило в Пещера с бежанската вълна след Междусъюзническата война.

Медицината за него е призвание – половин век от живота си посвещава на лекарската професия, а изследванията му в областта на фармакологичната наука го правят известен не само у нас. Той е един от основоположниците на съвременната българска експериментална фармакология и най-достойният продължител на делото на проф. д-р Петър Николов – първия български учен, работил в областта на експерименталната фармакология и токсикология.

През 1935 г. частният доцент д-р Петър Николов чете встъпителната си лекция “Нашите народни средства”, в която подчертава:

“Трябва да припомним, че научната медицина се е развила от народната”,
и прави за първи път задълбочен анализ на голямото богатство на нашия народ, на наречената от него “народна фармакопея”.

Неговият ученик и последовател Димитър Пасков завършва медицина в Софийския университет през 1940 г. От 1941 до 1945 г. е околийски лекар в пазарджишкото село Бяга и в Пещера (и тук ще отворя една скоба – с анкета на общината и местния исторически музей сред гражданите проф. д-р Димитър Пасков е избран за личност на столетието на град Пещера). От 1945 г. е асистент и главен асистент в Катедрата по фармакология в Медицинския факултет на Софийския университет. Пет години по-късно става старши научен сътрудник в Института по експериментална медицина при Българската академия на науките, а след това ръководи научноизследователската група в Химико-фармацевтичния комбинат в София.

Специализира в Ленинград под ръководството на световноизвестния руски фармаколог Сергей Аничков. От 1959 г. е доктор на медицинските науки, от 1961 г. – професор, а в периода 1963-1977 г. ръководи Катедрата по фармакология при Висшия медицински институт в София.
Това е период, свързан със създаването на първите лаборатории в Катедрата по фармакология, с изследвания върху лабораторни животни, с опитни постановки и денонощни експерименти върху нови лекарства, с разработването на много дисертационни трудове. С огромния си опит и знания проф. Пасков обучава десетки бъдещи фармаколози. Под негово ръководство научни трудове защитават 12 аспиранти, израснали впоследствие като водещи в професията си.

По това време с фармаколозите работи силен екип от химици. Мечтата на всеки лекар-фармаколог е да свърже фармакологичните механизми с химическата структура на препарата и да доведе научните предклинични изследвания до лекарство, което може да бъде внедрено в производство и да се използва при лечението на пациентите. Този продължителен и труден процес, за който във фармацевтичните фирми днес се отделят милиони, в годините 1956-1980 се провежда в Катедрата по фармакология от учениците на проф. Пасков и под негово ръководство. Създават се и започват да се произвеждат важни за клиничната практика у нас лекарства: Nivalin, Pymadin, Cytisin, Nivalin P, Dibazol, INHA -17, Verbascan, Aminton, Depreton, Dimex и др. Изучават се десетки пречистени химически и доведени до активни вещества екстракти от лекарствени растения.

Рано пенсиониран от тогавашния председател на Медицинската академия, професорът продължава научните си изследвания и ръководството на последните си дисертантки Надка Бояджиева и Мила Власковска.
Оригиналният продукт от растителен произход нивалин е създаден през 1956 г., когато Димитър Пасков екстрахира антихолинестеразната съставка от листата и цветовете на блатното кокиче. Това е един алкалоид, който наричат галантамин. Изолирана в чист вид, тази съставка получава името нивалин.

През онези години нивалинът намира приложение в неврологията, особено при лечението на полиомиелита. С него са лекувани деца, преболедували детски паралич, които са инвалидизирани до степен да не могат да извършват активни движения. Лечението дава изключителни резултати – двигателните функции рязко се подобряват, а пораженията на лицевия нерв отзвучават.

Както в много други случаи, и за този си има легенда. Според тази легенда главен провокатор и помощник на д-р Пасков било болно от полиомиелит момиче, което изпило водата от чаша с натопени в нея кокичета, оставена от родителите му на масата до леглото. В резултат се получило известно подобрение в състоянието на момичето.

Макар и да не е сигурно дали точно това е причината, поради която д-р Пасков започва изследванията върху галантамина, сигурен е големият интерес, който предизвиква монографията му “Нивалин”, която още с появяването си е преведена на италиански, а самото лекарство получава престижната международна награда “Еньо” (често я наричат “фармацевтичен „Оскар”) за принос в науката.

Това е един уникален препарат с голям терапевтичен диапазон. Използва се за лечение на полиомиелит, церебрална парализа, неврологични заболявания, засягащи централната и периферната нервна система, като освен това намира приложение и в лечението на деменции от алцхаймеров тип.

Димитър Пасков е първият председател на Научното медицинско дружество по фармакология и един от неговите основатели. Член е на Международната организация по изучаване на мозъка. Освен това въвежда голям брой експериментални методики у нас. Създава просперираща научна школа от български фармаколози. Научноизследователската работа на проф. Пасков е насочена към фармакологията на нервната, сърдечносъдовата и храносмилателната система с цел създаване на нови лекарствени средства от растителен и синтетичен произход и търсене на нови противотуберкулозни средства (препарата ИНХА-17).

Автор е на 20 изобретения и лекарствени форми, 2 рационализации и около 140 научни публикации, съобщения, учебници и справочници. По-важните от тях са “Лекарственик с рецептура”, “Нивалин” (превод на италиански), “ИНХА-17” (превод на руски, английски и френски). Съвместно с проф. д-р Д. Пейчев издава учебник по фармакология, претърпял няколко издания.Жестоката истина – от малко сладко момиченце до леката жена, готова на всичкоПроблемът с липсата на морал в нашата държава, отдавна не се корени в Николета, Златка, Андреа или к…Dec 17 2018vijti.com

Умира на 24 април 1986 г.

Люба Дашовска, гл. уредник в Националния политехнически музей

Източник: Обекти

Facebook коментари

Последни новини

Момченце изпрати колет в чужбина, който след 15 години преобърна живота му

Старите хора често казват, че нищо в живота не се случва без причина. И може би са прави, че случайности наистин...

Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща на село / СНИМКИ

Къща в пловдивското село Войводиново се продава за главозамайващата цена от 425 000 евро. Сградата е с обща площ 400 квадратни метра, дворът е един...

Азис най-сетне показа новородения си син – вижте наследника му (СНИМКА):

След като хвърли бомбата преди близо три месеца със снимка, на която е гушнал новородено бебче и заяви: „Да станеш баща за втори път...

Къде да държим парите у дома, така че никога да не свършват?

За да си богат човек, не е достатъчно само да можеш да печелиш. Много е важно парите да се съхраняват правилно . Експерти в областта на биоенергията казаха...

Катето Евро с младо гадже на плажа

Страхотната актриса Катето Евро искрено забавлява феновете си в социалните мрежи. Всички с интерес следят видеата, които периодично пуска от дома си или от...

Още интересни публикации

Facebook коментари