четвъртък, юли 7, 2022

Иво Сиромахов гневно: Какво изкуство ще правите, ако не сте свободни

Най-четени

Иво Сиромахов изригна с гневен коментар в мрежата
Бившият сценарист на Слави Трифонов-Иво Сиромахов, разтърси мрежата. Според мнозина постът му е насочен към Маги Халваджиян. И към продуктите, които дългокосият продуцент предлага в телевизионния ефир.Ето как изригна Иво Сиромахов в нета:
“Не мога да разбера защо всеки некадърник, който е направил поредния негледаем, скучен филм, или е написал някакви бледи стиховце, с които е събрал между 6 и 8 лайка във фейсбук, се чувства длъжен да реве с пълна сила, че държавата не го подкрепяла.
Слави Трифонов за първи път отговори на нападките: Чух всякакви сценарии за бъдещето си, а това е прекрасноСлави Трифонов за първи път взе отношение по спекулациите и прогнозите, които се правят след неговот…Aug 19 2019vijti.com

Културата била загивала, изкуствата били в беда и прочие. А защо трябва да те подкрепя точно теб, „творецо“ неразбран?
Живеем в пазарно общество и художествените продукти се конкурират свободно за вниманието на публиката. Направил си нещо, което вълнува хората – продаваш го. Направил си нещо, което не ги вълнува – не го продаваш. Но да настояваш държавата да плаща за всичките ти неуспешни опити, е безобразие.
Да, в историята има много примери как велики творци са били подкрепяни от влиятелни хора. Хайдн е бил придворен музикант на княз Естерхази. Ако не беше финансиран от княза, нямаше да напише гениалните си симфонии. Но той е платил твърде висока цена за издръжката си.

Бил е третиран като слуга, трябвало е да носи ливрея и не е имал право да напуска имението без разрешение. Освен това авторските права върху музиката му са били собственост на княза.
Иво Сиромахов разтърси мрежата
Има обаче и други примери – Шекспир е издържал прочутата си театрална трупа с представления пред хора, които днешните интелектуалци с погнуса биха нарекли „простолюдие“ – жрици, занаятчии, амбулантни търговци. Неговото изкуство е било достъпно както за възвишените умове, така и за неграмотните.
Неразбраните страдалци, които в момента реват за държавна подкрепа, са израснали в тоталитарната епоха, когато изкуството беше инструмент на пропагандата. Държавата финансираше щедро онези, които пееха химни в прослава на комунизма и репресивния апарат.

- Advertisement -

Малцината, които отказаха да служат на престъпния режим, бяха обречени на глад (като Константин Павлов) или убити (като Георги Марков).
Дори в демократичната държава властта понякога се изкушава да поръчва музиката и резултатите са печални. Спомнете си как клетият Веско Маринов стана за смях със злополучната песничка „Нашата полиция ни пази“.
Така че, внимавайте какво си пожелавате. Когато държавата ви дава пари, тя ще иска нещо в замяна – верноподаничество, слугинаж, прослава на съответната партия, която в момента е на власт. Ще иска да продадете свободата си.
А какво изкуство ще правите, ако не сте свободни?”, заяви Иво Сиромахов.
Източник: kliuki.ws
Слави Трифонов кани популярна водеща в новата си телевизия, стана ясно и кой ще е шеф на 7/8 ТВИво Сиромахов става шеф на „7/8 ТВ“ Журналистката Цветанка Ризова може да изгрее в нов ефир от есент…Aug 16 2019vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

7 грешки при чистенето, които само една мърлява домакиня допуска:

Имате ли себе си за добра домакиня? Оказва се, че понякога си мислим, че правим всичко правилно, но все...

Седем неща, които се случват с хората, когато се молят на Бог

Бoг чyвa нaшитe мoлитви. И тoвa e yдивитeлнo! Koгaтo ce oбpъщaмe ĸъм Heгo чpeз мoлитвa, ниe cмe cпocoбни дa пpoмeним coбcтвeния cи живoт. Bинaги...

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно-От тук изпраща клетките си към другите органи

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно-От тук изпраща клетките си към другите органи Това си струва да знаете! Ракът на панкреаса заема...

Как става пенсионирането при стаж в друга страна от ЕС?

За необходимите условия и най-често допусканите пропуски вижте какво разказа пред Economy.bg Цветанка Гинева, управител на „ЕКСО Консултинг ЕООД“ Цветанка Гинева е специалист с над...

Изповедта на една 50-годишна жена: „Стара съм за тези неща!“

Когато е изминал половин век, откакто си на тази земя, е неизбежно да си научил някои уроци, да си осъзнал какво искаш и кой...

Още интересни публикации

Facebook коментари