събота, септември 25, 2021

Значението на витамин D в човешкия организъм-Къде се съдържа и защо е необходим

Най-четени

Препаратите и продуктите, съдържащи витамин D, най-често представляват интерес за младите майки, тъй като липсата на този витамин може да доведе до рахит при деца, от бебета до по-големи деца. Като цяло този витамин е не по-малко важен за възрастен, независимо от пола. Такъв недостиг е особено забележим при мрачно време през есента и пролетта, когато небето е постоянно затъмнено от облаци.

Защо тялото се нуждае от витамин D, как може да се прояви дефицитът му и какви храни съдържат най-много този витамин?

Всеки трябва да го знае: Как и кога трябва да се пият витамините, за да има ефект от тяхС края на лятото и настъпването на първите по-хладни дни повечето хора започват да мислят какво да н…Oct 1 2019vijti.com

Ролята на витамин D за живота на човешкото тяло

Всяка сграда почива на фундамент. Колкото по-здрава е основата – толкова по-дълго някоя сграда и структура ще стоят бездействащи. За човешкото тяло самата основа е скелетът, върху който са прикрепени костите и мускулите. Така че, витамин D играе важна роля за поддържането на здрави кости и мускули, също така подпомага функционирането на имунната и нервната система.

По-възрастните хора с добри нива на витамин D в кръвта са по-склонни да водят активен начин на живот, отколкото хората, които имат дефицит на този витамин, а последните са по-склонни към падания. Известно е дори, че нормалните нива на витамин D намаляват риска от развитие на рак, особено рак на дебелото черво и гърдата.

Витамин D е отговорен за поддържането на имунната система, той взаимодейства директно с клетките, отговорни за борбата с инфекциите, вирусите и бактериите, които могат да причинят заболяване. Настинки като грип, бронхит, пневмония също могат да показват ефектите на недостиг на витамин D.

Постоянно се чувствате уморени

Учените са открили връзка между дефицита на витамин D и умората при младите жени. Ако в организма няма достатъчно витамин, тогава по-малко от 21-29 нг / мл е в кръвта. Жените по-често се оплакват от умора от тези с ниво на витамин D над 30 ng / ml. При прием на съответното лекарство с витамин умората беше напълно премахната.

Болки в костите и гърба

Един от основните симптоми, които показват липса на витамин D в тялото, са честите болки в гърба, долната част на гърба, краката, ребрата и ставите.

депресия

В резултат на някои проучвания беше забелязано, че добавките с витамин D помагат за преодоляване на сезонната депресия при възрастни хора, която се проявява в студения сезон.

Бавно зарастване на рани

Ако раните лекуват бавно в резултат на нараняване или в следоперативния период, това може да е и един от симптомите на липса на витамин D.

Косопад

Косопадът често е свързан със стрес. Но има и друга причина за това явление: може да е липса на хранителни вещества, включително липса на витамин D, което може да доведе до загуба на коса при жените и дори до автоимунно заболяване „алопеция“.

Мускулна болка

Ниските нива на витамин D в кръвта често причиняват мускулна болка. Това се дължи на взаимодействието между витамин D и нервните клетки, отговорни за болката.

Прекалена пълнота

Проучванията показват, че жените с по-високи нива на витамин D в кръвта си е по-малко вероятно да наддават на тегло, когато са на диета. Жените, които имат ниско съдържание на витамин D, напротив, наддават наднормено тегло.

Витамин D: струва ли си да купувате лекарства в аптеката?

Ако сте активни в хубаво време и не се оплаквате от здравето си, получавайки балансирана диета, тогава определено не се нуждаете от допълнителни препарати от витамин D и не бива да търсите лекарства, съдържащи този витамин в аптеките.

Facebook коментари

Последни новини

Двама политически лидери засечени от СРС-та в престъпна схема

Двама от подслушваните политици, за които ген. Атанас Атанасов пръв алармира преди около две седмици, са с инициали Кр.К....

Николай Витанов изчисли Индекса на Позора. И назова хората, за които е той

"От днес започвам да смятам нов индекс - индексът на позора". Това написа в мрежата математикът Николай Витанов в пост, в който направи анализ...

ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО: Илчовски и Иван Ангелов на купон в Монако

Разследващият сайт Бивол публикува видеото на бизнесмена Светослав Илчовски от съвместното му пътуване с друг бизнесмен - Иван Ангелов, в Монако. Според твърденията кадрите...

Не били компютри, а компоти. Набеденото за бос момче осмя ГЕРБ

Иван Тодоров, младият компютърен специалист, когото ГЕРБ обърка със собственика на фирмата "Сиела Норма" и набеди, че подготвя манипулиране на вота с машини за гласуване заедно...

Чудото се случи: Орхан Мурад вече вижда СНИМКА

Певецът се разтрепери от вълнение, когато лидерът на партията го покани на сцената и му връчи очилата. Съоръжението включва миниатюрна камера, която тежи едва 22...

Още интересни публикации

Facebook коментари