сряда, април 24, 2024

Заливът Вромос пак бълва опасна радиация, гласи предупреждение на здравната инспекция в Бургас

Най-четени

Органите на Държавния здравен контрол отчитат завишен радиационен гама-фон по прилежащата плажна ивица на черноморския залив „Вромос“, намиращ се между Военноморска база „Атия“ и нос Акин, община Созопол. С такова предупреждение във връзка с началото на активния летен сезон излезе здравната инспекция в Бургас, уточнявайки, че това се прави за поредна година.
Повишеният гама-фон се дължи на съдържанието на радионуклиди в пясъчната ивица към залива и в почвените участъци, намиращи се в близост до ивицата.
Това се дължи на факта, че през 70-те/80-те години на 20-и век в дерето на залива са зауствани флотационните отпадъчни води от преработката на рудата, добивана в мина Росен.
Въпреки проведената рекултивация на залива в края на 90-те години, е установено завишено количество радионуклиди в пясъчната ивица и в почвените участъци до нея.
За тези, чието детство е преминало на брега на морето, случващото се през последните 10-15 години е много тъжно и мъчителноЗа хората, чието детство е преминало на брега на морето, случващото се през последните 10-15 години …Jul 12 2019vijti.com

Във връзка с това и в изпълнение на българското законодателство Регионалната здравна инспекция в Бургас ежегодно извършва планови и извънредни измервания на прилежащата плажна ивица на залива „Вромос“. През последните години са установени стойности от 0,20 µGy/h до 0,36 µGy/h, които надвишават характерните стойности за плажовете по южното Черноморие, вариращи от 0,05 µGy/h до 0,15 µGy/h, но са по-ниски от измерваните по-рано стойности в залива „Вромос“.
С цел превенция и информираност на обществеността за съществуващия минимален здравен риск за населението, здравните власти ежегодно се обръщат към Областна управа – Бургас и Община Созопол с искане и получават съдействие за поставяне на предупредителни табели за забрана ползването на плажната ивица.
Здравният риск за населението при престой върху плажната ивица на залива „Вромос“ се изразява във възможност за възникване на бъдещи лъчеви увреждания.

Проблемът с плажа е от години и плажуването на Вромос крие рискове за здравето, които могат да се проявят след години. Въпреки това туристи продължават да посещават плажа.
Припомняме, че миналата година по това време, зам.-шефката на РЗИ Бургас д-р Вергиния Цанова дори беше уволнена, заради недоразумение при обявени данни за нивата на радиация.
Шефът на бургаската РЗИ д-р Георги Паздеров тогава обясни, че колежката му е допуснала грешка и объркването било родено от неин лапсус. д-р Вергиния Цанова също потвърди, че не е била разбрана правилно. „Казах, че до 50 пъти са повишени нивата на радионуклидите, а не на радиацията, което е много различно. Когато имаме такова повишение на радионуклиди, то радиацията се повишава два до три пъти“, обясни Цанова. Няколко дни по-късно тя беше наказана с дисциплинарно уволнение.
Източник: lupa.bg
Дали е евтино морето в Гърция: Цени на по-големите и по-малките пазари на храни, колко струват бензинът и такситеПреценете дали да отделите тази сума за почивка навън или е по-изгодно по родното Черноморие Гърция …Jul 10 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации