сряда, май 31, 2023

Ето как турските жени чистят къщата си – невероятни факти, никога няма да ги разберем!

Най-четени

Събота, 3 юни е Задушница. Раздавката, която задължително се приготвя за Черешова задушница:

Счита се, че това е денят, в който душите на мъртвите биват прибирани. Нужно е хората да се помолят...

Най-голямата грешка, която всички допускат на Черешова задушница – ето какво НИКОГА не се прави с черешите:

Предстои една от „големите“ задушници тази година – Черешова задушница отбелязваме на 3 юни през 2023 година. До празника...

Йосиф Сърчаджиев очаква повикване от Алекс: Може и да я гледам, ако ме покани / СНИМКИ

Знам, че една от основните фигури в постановката съм аз, казва бащата на актрисата. Актьорът Йосиф Сърчаджиев е готов да...

Ще повярвате ли коя е била тази красива дама? Днес е една от най-известните българки у нас (СНИМКИ)

Една от най-скандалните представителки на поп фолк-жанра, русото изкушение Андреа не крие, че има доста корекции по себе си....

Заснеха финала на „Опасно изкушение“, а накрая Йълдъз се събра с (СНИМКИ от последния епизод)

Вчера (27 май) бе заснета последната сцена от определения за най-обсъждан и скандален сериал в Турция – „Опасно изкушение“. След...

У нас нежният пол обикновено чака почивните дни, за да изчисти къщата, а понякога и пропускаме, ако не сме в настроение. Повечето турски жени обаче ежедневно или поне два пъти седмично почистват нещата от „общ” характер: търкат до блясък прозорците, мият пода и умело се отърват от праха дори на най-недостъпните места.

Нека разберем защо турските домакини са обсебени от почистванетои ще ви разкрием всички тайни на перфектната чистота на един типичен истанбулски апартамент.

Има няколко причини за тази „мания“ за ред и чистота в къщата:

  • Първо, според официалните доклади делът на работещите жени в Турция е едва 26,3%, което е значително по-ниско от това в ЕС. Следователно по-голямата част от женското население на страната е изцяло фокусирано върху домакинството.
  • Второ, турските жени не приемат чистенето като задължение или тежко бреме. За жените общото почистване е хоби, лесен начин да прекарват времето си, създавайки уют и комфорт в къщата.
  • Трето, турците често си ходят на гости без предупреждение. Роднини и приятели могат да се появят във всеки един момент, така че домакинята винаги е предварително готова за неочаквани посещения.
  • Четвърто, обсебеност от общественото мнение. Никой няма да вини една жена, че няма скъпа козметика в банята си, но ако между плочките на пода има мръсотия, утре сутринта целият блок ще разбере за това.

Тайните на безупречната чистота на турския дом

- Advertisement -

През вековете на такова устройство на живот, домакините са се научили да правят общо почистване само за два часа. Ето няколко хитринки за почистване на дома, които трябва да разгледате по-отблизо.

Прозорци

В световен мащаб прозорците се мият около веднъж месечно, но стъклата при туркините се търкат до блясък всяка седмица по време на нормалното почистване и едновременно с това се перат завесите. Така че в апартамента на турските жени винаги има много слънчева светлина, а завесите не събират прах с години.

Баня

Банята на домакинята се почиства ежедневно. Кранчетата и хромираните елементи се натриват не само с различни химически съединения с хлор, но и с оцет за по-голяма чистота. Изсъхналите капчици върху мивката или огледалата са просто неприемливи, така че те се избърсват след всяка употреба.

почистване баня

Подове

Турските жени почистват с прахосмукачка всеки ден, като избутват всички мебели, които стоят на пътя (диван и хладилник също). Те се опитват да мият подовете с различни ароматизирани продукти, тъй като се смята, че е чисто там, където мирише приятно.

Килими

Турски апартамент без килими е място от паралелна вселена. Всяка къща има поне два. Те се изтупват внимателно три пъти седмично. По време на големи празници и семейни тържества те се покриват със специална кърпа, за да се запазят чисти възможно най-дълго.

почистване килим

Мебели

Всички рафтове, шкафове за съдове, дивани, маси и дори пералня са покрити с дантелени салфетки, покривки и калъфи, които се перат всяка седмица. Тези покрития предпазват повърхностите от прах и упорити петна.

Балкон

Тази част от апартамента се почиства ежедневно, особено през лятото. За турците балконът не е склад за всякакви боклуци, а място, където можете да вечеряте със семейството си, да дишате чист въздух и да се насладите на слънчев ден.

туркиня чистота

Кухня

В кухнята турките не спират да чистят. За тях измиването на фурната, цялото съдържание на шкафовете и съдовете, които се изнасят само на празници, е норма. Освен това домакините редовно проверяват продуктите, включително подправки и зърнени храни за изтекла годност.

Вижте всички статии на Иван Ангелов

Facebook коментари

Последни новини

Най-голямата грешка, която всички допускат на Черешова задушница – ето какво НИКОГА не се прави с черешите:

Предстои една от „големите“ задушници тази година – Черешова задушница отбелязваме на 3 юни през 2023 година. До празника...

Ще повярвате ли коя е била тази красива дама? Днес е една от най-известните българки у нас (СНИМКИ)

Една от най-скандалните представителки на поп фолк-жанра, русото изкушение Андреа не крие, че има доста корекции по себе си. Отделно постоянно я критикуват, че...

Йосиф Сърчаджиев очаква повикване от Алекс: Може и да я гледам, ако ме покани / СНИМКИ

Знам, че една от основните фигури в постановката съм аз, казва бащата на актрисата. Актьорът Йосиф Сърчаджиев е готов да отиде и да гледа моноспектакъла...

Заснеха финала на „Опасно изкушение“, а накрая Йълдъз се събра с (СНИМКИ от последния епизод)

Вчера (27 май) бе заснета последната сцена от определения за най-обсъждан и скандален сериал в Турция – „Опасно изкушение“. След удрянето на последната клапа целият...

Шеввал Сам от „Опасно изкушение“ за Таро Емир: „Надявах се синът ми да“

Тарък Емир Текин тръгна по стъпките на майка си. Таро Емир, който привлече вниманието с образа на Селчук в сериала „Мрежа от лъжи“, започва да...

Още интересни публикации

Facebook коментари