понеделник, юни 14, 2021

Едва ли сте подозирали за тази част от миналото на Венелин Петков, преди да стане журналист той има любопитно минало

Най-четени

Венелин Петков припознал журналистиката като свое призвание чак в трети курс в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, където учел английска филология. Директорът на „Новини, актуални предавания и спорт” в Би Ти Ви мечтаел първо да е космонавт, а после като тийнейджър се заинтересувал от актьорството.
Венелин, който е познат и като водещ на Новините по Би Ти Ви, заобичал изкуството, докато учел в езиковата гимназия „Ромен Ролан” в родния си град Стара Загора. Там попаднал в компанията на актьора, композитор и певец Стефан Вълдобрев и заедно играели в театрална трупа. За разлика от изпълнителя на „По-полека”, който станал звезда сред съучениците си и уверено вървял към сбъдването на мечтата си, Венелин променил интересите си и след дипломирането си записал английска филология.
Разногласията между Юксел Кадриев и Венелин Петков ескалират: Свалят водещия от ефир?Шефът на Юксел Кадриев – Венелин Петков, предлага да го пратят в обедните емисии Гафовете на Юксел К…Feb 24 2019vijti.com

Изборът му няма нищо общо и с детската му мечта да стане космонавт. Венелин е обяснявал тази си страст с факта, че е от поколението, което е израснало с достиженията на съветските и български космонавти. А и баща му е доктор на техническите науки, който цял живот се е занимавал с космически изследвания. Майка му пък е адвокат.
„Така че освен тази детска мечта, която беше класическа за повечето момчета от нашето поколение, вкъщи имах допълнителен стимул. Идвали са на гости учени от съветския съюз”, споделял е Венелин и е допълвал, че в дома им са гостували и космонавти, които също така са и пилоти.
Той все още помни разказ на един от тези приятели на баща си. Тогава, в началото на 80-те години, тъкмо била излязла и първата серия на легендарната поредица „Междузвездни войни”, която силно впечатлила Венелин.

„Говорехме си и за лазери, и за космически кораби. Той каза: „Това във филма не е вярно. Лазерът не предизвиква експлозия. Той реже самолета, както ножът реже масло”. Този разказ съм го запомнил и оттогава ми е останал този интерес към технология и наука, авиация, космонавтика”, казвал е журналистът.
Той не станал космонавт, защото постепенно се оказало, че математиката съвсем не му е силата. Избрал да учи английска филология. В трети курс проявил интерес към журналистиката и кандидатствал за работа във вестник „24 часа”. Не го потърсили, но пък след няколко месеца изненадващо му се обадили от редакцията на БТА. Предложили му работа като редактор в „Международната редакция”. По-късно Венелин разбрал, че колеги от вестника прехвърлили някои документи в БТА. Бъдещият журналист се трудел усърдно и на ден пишел приблизително 20 дописки. Най-голямото му щастие било, когато чуел да ги четат почти едно към едно в „По света и у нас” по БНТ. През 1996 г. Венелин спечелил стипендия фондация „Фулбрайт” и заминал в САЩ, за да продължи образованието си.

Петков има магистърска степен по телевизионна и радиожурналистика от най-стария факултет по журналистика в света в Университета на Мисури (Колумбия). По време на следването си работи в местния филиал на телевизионната верига NBC, а също и във филиала на радио веригата NPR. Никак не му било, нищо, че имал стипендия. Тя била само за първите два семестъра, а третият Венелин трябвало да справи сам. Той кандидатствал за асистентско място в университета.
„Едновременно работех като преподавател, като репортер в телевизията”, споделял е журналиста. В същото време бил зает с дипломирането си като магистър. Натоварването било непоносимо, преумората и недоспиването – ежедневие. Венелин дори нямал легло месеци наред и спял на пода. Това не го депресирало, напротив. По-важно за него от комфорта било да си изучи занаята.

След дипломирането си кандидатствал стаж в CNN, където остава на работа като асоцииран продуцент. Работел две години и мислел да остане трайно в САЩ. Само че в програмата, по която заминал, имало едно условие. След края й трябвало да се върне в родната си страна за най-малко две години. Венелин Петков се завърнал и постъпил на работа в БНТ, а след няколко месеца приел поканата на новосъздадената телевизия Би Ти Ви и започнал работа като репортер и водещ на новините в партньорство с Гена Трайкова, с която дълго време бяха двойка и в живота. По-късно той се издига до продуцент на рубриката „Би Ти Ви документите”, която стартира в началото на 2007 г., пише „Уинекд“.

Венелин слиза от екрана на „Би Ти Ви новините”, за да поеме поста на директор „Новини, актуални предавания и спорт“ в Би Ти Ви през февруари 2014 г. В свободното си време журналиста кара уиндсърф. Изтъквал е, че това не е просто спорт, а начин на живот и изразява вътрешна нагласа. „Всеки човек е плод на това, което е свършил”, подчертава Венелин Петков, когато са го питали дали, ако има възможност да се върне назад, ще направи същите избори.
Източник: Марица
Мартин Карбовски аут от Би Ти Ви заради последния си репортаж: Договорът му виси на косъмБи Ти Ви може и да не поднови договора на Мартин Карбовски от есента, научи Lupa.bg от хора от екипа…Jun 10 2019vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

Двама политически лидери засечени от СРС-та в престъпна схема

Двама от подслушваните политици, за които ген. Атанас Атанасов пръв алармира преди около две седмици, са с инициали Кр.К....

Николай Витанов изчисли Индекса на Позора. И назова хората, за които е той

"От днес започвам да смятам нов индекс - индексът на позора". Това написа в мрежата математикът Николай Витанов в пост, в който направи анализ...

ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО: Илчовски и Иван Ангелов на купон в Монако

Разследващият сайт Бивол публикува видеото на бизнесмена Светослав Илчовски от съвместното му пътуване с друг бизнесмен - Иван Ангелов, в Монако. Според твърденията кадрите...

Не били компютри, а компоти. Набеденото за бос момче осмя ГЕРБ

Иван Тодоров, младият компютърен специалист, когото ГЕРБ обърка със собственика на фирмата "Сиела Норма" и набеди, че подготвя манипулиране на вота с машини за гласуване заедно...

Чудото се случи: Орхан Мурад вече вижда СНИМКА

Певецът се разтрепери от вълнение, когато лидерът на партията го покани на сцената и му връчи очилата. Съоръжението включва миниатюрна камера, която тежи едва 22...

Още интересни публикации

Facebook коментари