понеделник, юли 4, 2022

Дойче Веле с много лоши новини след фалита на „Томас Кук“: Догодина ще е още по-зле

Най-четени

Британските туристи в Гърция са сигурни, че все някак ще се върнат у дома. За гърците, които се издържат от туризма, след фалита на „Томас Кук“ става още по-несигурно. Ударът е масивен, а догодина може да е още по-зле. Така започна анализ на Дойче Веле (ДВ) за ужаса, който следва след фалита на най-старата туристическа компания. Сряда следобед, на второто по големина летище в Гърция – Ираклион. Обикновено тук ще видите огромни опашки пред гишетата и множество хора, които чакат за регистрация и за проверка. Сравнително спокойно е. .
Нещо ново във фоайетата за регистрация са цивилните служители с жълти жилетки – те са специално изпратени от британското правителство в помощ на пътниците, които трябва да летят за Великобритания. Служители на летището също им оказват помощ.

Слънчев бряг се тресе след фалита на „Томас кук“, дължат 100 млн. леваБанкрутиралата компания от години налагала практиката да плаща два месеца след напускането на турист…Sep 25 2019vijti.com

Британска невъзмутимост
Хората, чакащи на опашките, изглеждат удивително спокойни и на въпроса как приемат съобщението за фалита на туроператора „Томас Кук“, реагират с британска невъзмутимост.
„Каква полза да се тревожим, това няма да ни помогне. Все някак ще се приберем у дома, сигурни сме“, споделя една дама от Бърмингам.
Тя и нейните спътници непрекъснато проверяват на смартфоните си дали имат връзка с интернет, защото в такава ситуация е много важно да си в течение на нещата.
Пред екип на ДВ две британски дами, заклещени на летището в Ираклион, споделят възторга си от това, че германското правителство отпуска на „Кондор“ – дъщерната фирма на „Томас Кук“ в Германия – мостов кредит в размер на 375 милиона евро.

- Advertisement -

Същевременно се оплакват, че британското правителство не е направило същото за фалиралия туроператор.
Британският премиер Борис Джонсън е заявил, че неговото правителство няма да измъква „Томас Кук“ от трудностите; това щяло да представлява, според него, „морален риск“, защото в бъдеще и други фирми щели да очакват подобна помощ.
Двете дами споделят, че не са привърженички на Брекзита. Според тях, тъкмо Брекзитът е най-същественият фактор за фалита на „Томас Кук“.
Tourismus Kreta Griechenland Thomas-Cook Schalter am Flughafen von Heraklion, Kreta (DW/S. Bonney-Cox)

Гишетата на „Томас Кук“ на летището в Ираклион са празни

Надежди за догодина?
На остров Крит най-вече хотелите понасят трудностите, произтичащи от фалита на „Томас Кук“.
Според оценка на Никос Халкиадакис, който е председател на Сдружението на хотелиерите на остров Крит, в следващите дни 26 хотела на остров Крит и 48 хотела в Гърция ще бъдат закрити. Всички до един са луксозни хотели, обслужващи главно клиенти на „Томас Кук“.
„Това е страхотен удар – също като финансовата криза преди години“, посочва той.
Надеждата, че катастрофата може да се предотврати, не се е оправдала.

От 15 юни насам британският туроператор не плаща за нито един от хотелите, в които по договор настанява свои клиенти. Дори хотелите все пак да успеят да запълнят незаетите стаи, като ги предоставят за продажба на друг туроператор, загубите все пак ще са огромни.
54-годишният Халкиадакис държи пет хотела в курортното селище Сталида, разположено на северното крайбрежие на остров Крит, на около 25 км от Ираклион.
„Последиците за моята фирма ще са значителни, защото „Томас Кук“ ми дължи близо 650 000 евро. Боя се, че никога няма да видя тези пари“, споделя той.
Надеждата на хотелиерите сега е в гръцкото правителство.
За да им помогне в създалата се кризисна ситуация, то би могло да ги разтовари от някои данъци и социални услуги – и по този начин да спаси работни места.

Щастие в нещастието: сезонът приключва
Недалеч от хотела на Халкиадакис е плажът. На пръв поглед тук всичко е както преди, хората се радват на почивката си.
В малкото си магазинче Стефанос предлага излети с корабче и оферти за параглайдинг. Оборотът засега не е пострадал: „За щастие сезонът приключва, печалбата ми не е лоша. Догодина може да е по-зле, ако няма много туристи“.
Кризата ще се усети другаде по-скоро.
„Ако трябва хотелите да се закрият, цялата инфраструктура ще пострада. Производителите на хранителни продукти, фермите, пералните и службите по чистотата – навсякъде ще се наложи да се съкращават работници“, изтъква Халкиадакис.
Поразходи ли се в Сталида, човек веднага забелязва, че малкото курортно селище се издържа от туризма. Баровете и ресторантите по крайбрежната алея очакват клиенти. Те обслужват главно германски и британски курортисти.
Например Rober’s Return Pub – британският пъб, чиито съдържатели са Костас и жена му. „Британските туристи явно оредяват. Догодина май ще трябва да помисля за нещо друго“, казва замислено Костас.
Източник: Блиц
Мая Манолова вкарва закон за личния фалит: По законопроекта за несъстоятелност на физическите лица се работи още от миналата година800 млн. лева на годишна база са лошите, забавени, необслужени потребителски кредити. Това са прибли…Jun 25 2019vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

7 грешки при чистенето, които само една мърлява домакиня допуска:

Имате ли себе си за добра домакиня? Оказва се, че понякога си мислим, че правим всичко правилно, но все...

Седем неща, които се случват с хората, когато се молят на Бог

Бoг чyвa нaшитe мoлитви. И тoвa e yдивитeлнo! Koгaтo ce oбpъщaмe ĸъм Heгo чpeз мoлитвa, ниe cмe cпocoбни дa пpoмeним coбcтвeния cи живoт. Bинaги...

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно-От тук изпраща клетките си към другите органи

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно-От тук изпраща клетките си към другите органи Това си струва да знаете! Ракът на панкреаса заема...

Как става пенсионирането при стаж в друга страна от ЕС?

За необходимите условия и най-често допусканите пропуски вижте какво разказа пред Economy.bg Цветанка Гинева, управител на „ЕКСО Консултинг ЕООД“ Цветанка Гинева е специалист с над...

Изповедта на една 50-годишна жена: „Стара съм за тези неща!“

Когато е изминал половин век, откакто си на тази земя, е неизбежно да си научил някои уроци, да си осъзнал какво искаш и кой...

Още интересни публикации

Facebook коментари