вторник, март 2, 2021

„Дневник“: Тайните за екокатастрофата във Варненското езеро потъват все по-дълбоко

Най-четени

Най-старата рецепта за бухти с кисело мляко

Необходими продукти:яйца - 2 бр. кисело мляко - половин кофичка сода - 1/2 ч.л. захар - 1 ч.л. брашно - 1.5 ч.ч. Начин на...

Как да си гледаме на боб у дома

Нумерология, математика, но основно дарба, която се предава от поколение на поколение – това представлява в общи линии гледането...

Обявиха завещанието на Ламбо: Забранил е продажба на апартамента в „Лозенец“

Апартаментът на Стефан Данаилов в столичния квартал „Лозенец“ пустее вече повече от година след смъртта на именития актьор. Жилището е под...

Който иска, да вярва: Как се живееше с 2 лева по времето на Тодор Живков

Днес 1 лев не ни стига дори да си купим билетче за автобуса. С „демокрацията“ цените станаха баснословни и дори...

Чудото се случи: Орхан Мурад вече вижда СНИМКА

Певецът се разтрепери от вълнение, когато лидерът на партията го покани на сцената и му връчи очилата. Съоръжението включва миниатюрна...

Месец след първата информация за замърсяването на Варненското езеро безотговорността на местната администрация става все по-очебийна.
Тръбопроводът, от който се изливат по 8.3 хил. куб. м. фекални води всеки ден е бил скъсан преди 20 август м.г., когато е била уведомена Община Варна. Кога е станало това остава въпрос без отговор.

В дълбока кома е родилката, транспортирана от Силистра до Варна с военен хеликоптерРодилката, която беше транспортирана от Силистра до Варна с хеликоптер на Военноморските сили (ВМС) …Jan 23 2020vijti.com

Басейнова дирекция – Варна, която на 19 май откриха край езерото само „единични бройки мъртви попчета и гимюш“, вчера не намери връзка между скъсаната тръба и тоновете измряла риба.
Точно 15 мин. след 6ч. тази сутрин общинският пресцентър във Варна разпрати до медиите спешно съобщение. С него те бяха свика за пресконференция на брега на Варненското езеро четири часа по-късно. Това, което журналистите чуха там обаче не оправда нито спешността на оповестяването, нито очакванията за новини около тежкото замърсяване с канализационни води, което продължава вече повече от 9 месеца. След тази пресконференция въпросите за причините, довели до екокатастрофата, но и за мълчанието на местната администрация в продължение на близо година, отново останаха без отговори.

Очаквано, зам. кметът на Община Варна Христо Иванов повтори известни факти, говорещи единствено за чиновническата безотговорност, с която местната администрация се е отнесла към проблема.

След като научила за него на 20 август м.г. тя сформирала комисия, писала писма до Министерството на околната среда и водите и уточнявала кой е изградил скъсаната тръба. Всичко това, според казаното от Иванов, отнело около три месеца – до края на ноември м.г. независимо от факта, че Варна е собственик на съоръжението и в това си качество би следвало да знае всичко за него, както и да разполага с цялата му документация.

Изминал и още един месец, през който администрацията на кмета Иван Портних изчаквала отговор от гръцката компания Sfelinos SA, строител на тръбата. Тя обаче не отговорила. Така, при пълно мълчание, фекалиите продължили да текат от тръбата и през 2020г. Едва в средата на март Общинската администрация започнала процедура за избор на изпълнител на необходимите ремонтни работи. Два месеца по-късно те започнали, а приключването им се очаква в средата на юли. През това време токсичните води от района с над 27 хил. души население (само по официални данни) продължават да текат във Варненското езеро, а от там и в залива. При това с дебит

8.3 хил. куб. метра на ден.

Защо ремонтът не е започнал по-рано, каква е степента на замърсяването в момента и защо общинската администрация във Варна не е уведомила гражданите си за фаталните му последици, Иванов не можа да отговори.

Зам. – управителят на ВиК – Варна Михаил Маринов също повтори известна информация: Дружеството е уведомило Община Варна за аварията на 20 август м.г. Новото, което той мимоходом съобщи е, че това станало едва след като била забелязана промяна в работата на помпената станция в кв. Аспарухово и бил неуспешен опит за оглед на тръбата. Колко време е отнело това не стана ясно, а така без отговор остана и въпросът колко време преди 20 август м.г. фекалните води на район „Аспарухово“, кв. „Галата“ и прилежащите им села и вилни зони са се изливали в езерото и морето?

По време на пресконференцията, за която журналистите бяха свикани в 6.15 ч. тази сутрин, отново не стана ясно и дали канализационната тръба е била закопана в дъното на езерото, както е било предвидено по проекта за изграждането й на стойност 5 млн. евро. И ако това все пак се е случило защо е била прекъсната?

От дружеството „Хидроремонт“, което в момента поправя скъсаната тръба, също не направиха изключение от тона на пресконференцията и на свой ред повториха добре известни факти, без дадат отговор на въпросите, които те поставят.

Един от инженерите на компанията – Христо Николов каза отново, че по проект
канализационният колектор е трябвало да се намира на 22 м. под повърхността на езерото.

За целта той трябвало да бъде закопан в траншея с дълбочина 7 м. Но при огледа на място тръбата била открита на 13 м. над дъното. В същото време корабите, които преминавали в района, газели на дълбочина 12.5 м.

След още едно уточнение от страна на Николов – че скъсването е причинено механично – от удар, въпроси за това как е била поврдена тръбата почти не остават. А от недомлъвките на представителя на „Хидроремонт“ без решение отново остана и уравнението, чийто резултат трябва да покаже колко от петте милиона евро, отпуснати по програма ИСПА за тръбопровода са изчезнали, след като вместо на 22 м. под повърхността на езерото и на 7 м. под дъното му,, тръбата се е оказала само на 13 м., или на половин метър под витлата на преминаващите кораби?

Днес от експресния брифинг на брега на варненското езеро отсъстваше Десислава Консулова, началник на Басейнова дирекция – Черноморски регион. Вчера – седмица, след като Варненското езеро изхвърли по бреговете си тонове мъртва риба, тя оповести данни от анализ на водни проби, които трябваше да изяснят причината за това. Но и в този случай въпросите не само не получиха отговор, а дори станаха и повече.

Басейнова дирекция – Варна е същата институция, чиито експерти на 19 май – деня, в който социалните мрежи преляха от снимки и видеоклипове на измрялата риба, откриха край езерото само „единични бройки мъртви попчета и гимюш“.

Прессъобщението с данни от анализа на водата в езерото звучеше не по-малко абсурдно. Текстът остави убедителното впечатление, че целта му е измирането на рибата да не бъде обвързано по никакъв начин с екокатастрофата, предизвикана от замърсяването на Варненското езеро с фекални води в продължение на най-малко девет месеца. Като аргумент в полза на този извод бе посочено, че в непосредствена близост до прекъснатата тръба, концентрацията на силно токсичния за рибата амониев азот е била многократно по-ниска, отколкото на 9 км. от мястото – там, където изплува мъртвата риба. Сходни бяха и цитираните данни за нивата на разтворения във водата кислород.

„Единичните бройки попчета и гимюш“, които експертите на Басейнова дирекция откриха по бреговете на варненското езеро на 19 май.

Най-важното послание обаче бе отправено в края на текста, съдържащ резултатите от анализа на водните проби. Там бе написано буквално следното:
„В заключение резултатите от извършените анализи, както и съпътстващата информация от проверката на място, не могат да се обвържат еднозначно с локалното влияние на дефектиралия тръбопровод“. Вечерта, в новините на БНТ 1, новината прозвуча още по-категорично: „Между измирането на риба във Варненското езеро и скъсания тръбопровод няма“.

Проверка на „Дневник“ обаче показа странно разминаване в изводите, които на база на сходни анализи и по повод на почти идентични случаи, са направили поделенията на Басейнова дирекция във Варна и Благоевград.

На 7 септември м.г. в язовир „Пчелина“ измират тонове риба – също както на 19 май във Варненското езеро. Резултатите от направените проби на водата там са обобщени в следния анализ, публикуван на сайта на Басейнова дирекция – Западнобеломорски район“:
„Установените отклонения и превишения показват наличие на битово-фекално замърсяване като цяло, а високите стойности на показателя амониев азот – прясно битово-фекално замърсяване, каквото постъпва в язовир Пчелина от непречистени отпадъчни води от населени места в поречието на река Струма“.

Днес потърсихме директора на Басейнова дирекция – Варна Десислава Консулова за разговор, в който да изясним причините за разминаванията на анализите по идентични случаи във Варна и Благоевград.

Този контакт обаче се оказа невъзможен.
От пресслужбата на дирекцията поискаха въпросите да бъдат изпратени писмено и въпреки изричното желание за бърза реакция, до приключването на работата по този текст отговори не бяха получени.

Междувременно опозиционните съветници от „Демократична България“ във Варненския Общински съвет започнаха събирането на подписи за свикване на извънредна сесия на съвета във връзка с екокатастрофата в езерото. В обръщението до колегите си, публикувано вчера, те написаха следното:

„Обръщаме се към вас за предприемане на съвместни действия по тема, която след като беше умишлено прикривана в продължение на повече от девет месеца, вече не е тайна за никого. Вече се вижда и от сателит, как изглежда резултатът от институционалното бездействие. За девет месеца една авария на канализационна тръба за фекални води се превърна в гигантска еко катастрофа, която застрашава, както и човешкото здраве, така и цялата еко система във Варненското езеро“.

Ново убийство като на Милен Цветков. Във Варна дрогиран шофьор помете и уби колоездач на бул. „Левски“Водачът на микробуса, причинил вчера смъртта на велосипедист  във Варна, е шофирал след употреба на …Apr 30 2020vijti.com

ПЕТЕЛ.БГ

Facebook коментари

Последни новини

Чудото се случи: Орхан Мурад вече вижда СНИМКА

Певецът се разтрепери от вълнение, когато лидерът на партията го покани на сцената и му връчи очилата. Съоръжението включва миниатюрна...

Най-старата рецепта за бухти с кисело мляко

Необходими продукти:яйца - 2 бр. кисело мляко - половин кофичка сода - 1/2 ч.л. захар - 1 ч.л. брашно - 1.5 ч.ч. Начин на приготвяне: В дълбока купа разбиваме яйцата....

Как да си гледаме на боб у дома

Нумерология, математика, но основно дарба, която се предава от поколение на поколение – това представлява в общи линии гледането на боб. То е древна...

Който иска, да вярва: Как се живееше с 2 лева по времето на Тодор Живков

Днес 1 лев не ни стига дори да си купим билетче за автобуса. С „демокрацията“ цените станаха баснословни и дори не можеш да пратиш детето...

Обявиха завещанието на Ламбо: Забранил е продажба на апартамента в „Лозенец“

Апартаментът на Стефан Данаилов в столичния квартал „Лозенец“ пустее вече повече от година след смъртта на именития актьор. Жилището е под ключ и е оставено във...

Още интересни публикации

Facebook коментари