asd
понеделник, юли 15, 2024

Вълнуващата история на българския тъст на актьора Том Ханкс, която малцина от нас знаят

Най-четени

Мнозина знаят за българския произход на съпругата на холивудската звезда Том Ханкс – Рита Уилсън, също известна актриса. Малцина обаче в България са чували невероятната история на баща й Хасан Халилов Ибрямов, която е като сценарий на касов холивудски филм. Той и приятелят му Рашид успяват да избягат като на филм от комунистическия лагер на смъртта “Куциян” и стигат нелегално до Турция, пише „168 часа“. Оттам се разделят и Хасан поема към Щатите, а Рашид – към Нова Зеландия. Десетилетия по-късно съдбата среща двамата невъзвращенци на Фиджи. След като Рита и Том научават подробности за миналото на Хасан и Рашид, Ханкс предоставя самолета си и двамата се връщат в родината си.Смайващата история на една гурбетчийка: „Купувам си страдание за 860 лева на месец!“ Вижте какво се случва с най-близкия й човекМного страшно, много страшно“. Така започна разказа си пред репортер на „Марица“ Митра Ставрева, чия…Nov 12 2018vijti.com

60 години по-късно!
Но ето как започва всичко – Хасан и Рашид се засичат в трудовия лагер “Белене” в смутната 1946 г. – две години след като комунистите вземат властта в България.
Пътят им до лагера на смъртта е различен, но общото е, че и двамата са искали да избягат от новосформираната народна република с комунистически режим.
Хасан и Рашид се сприятеляват, защото и двамата са помаци от смолянски села. Хасан е роден през 1920 г. в Брещене – село, намиращо се в Западна Тракия, тогава в пределите на Гърция. Брещене е разположено на южните склонове на Родопите. Най-близкият известен град е Ксанти – на 25 км. Жителите му по време на раждането на Хасан са малко над 1600 души, на които традиционно – и до днес, поминъкът е отглеждане на тютюн.

В периода от 1927 до 1934 г. семейството на Хасан бяга и се заселва в Смолянския край.
Така младият мъж е мобилизиран в българската армия на 15 септември 1941 г. и се бие на страната на хитлеристка Германия. 10 месеца по-късно той е отстранен от служба и получава присъда от 3 г. затвор за кражбата на 28 бутилки със сифон и 5 лв. След 25 месеца затворникът е преместен в Пловдив да изтърпява наказанието си. Той обаче успява да избяга и прави опит да пресече нелегално държавната граница в посока Турция.
Междувременно на 26 октомври 1945 г. в Пловдив се ражда синът му Емил от брака му с арменката Алис Маркарян. Жената починала при раждането, а синът им Емил – няколко дни по-късно. Парадоксално е, че Рита, съпругата на Том Ханкс, е родена също на 26 октомври, макар и години по-късно.

- Advertisement -

След като е заловен веднага след бягството, Хасан получава нова присъда и е преместен в лагера “Куциян” край Перник. В т.нар. трудови лагери, построени из цялата страна по онова време, са били лишавани от свобода десетки хиляди българи.Условията за затворените там са били пословично нечовешки. Трудели се до изнемога за оскъдна храна.

Живеели в коптори без канализация. Всеки, който се опитвал да избяга, бил застрелван. Именно там Хасан среща Рашид. Много скоро двамата са категорични, че трябва да избягат, но по онова време лагерът е пазен от военни и всеки нарушител е бил убиван без предупреждение.

След много приказки, планове и коментари двамата решават да избягат през мръсния канал, през който минавали фекалните води на общата за лагера тоалетна. И успяват. Заедно с още няколко други затворници на 8 май. Промъквайки се покрай куршумите. Затова Хасан, Рашид и другите бегълци са обявени за „врагове на държавата”. Известни още като „невъзвращенци”.

На практика това означава, че при връщането им в България ще бъдат арестувани и директно изпратени в затвора, където да излежат 20-годишна присъда.

Бягайки през нощта, криейки се през деня, Рашид и Хасан успяват да пресекат цялата държава и да напуснат границите й, влизайки в Турция.

По онова време да преминеш в южната ни съседка, е почти невъзможно. Районът се охранява от въоръжени патрули и кучета. Ограден е с бодлива тел, а по нея тече и ток. На места кльонът е посипан с фин пясък с ширина десетки метри. Умишлено, за да останат отпечатъците на всеки, осмелил се да прекрачи в забранената зона.

В онези години България и Турция са открити врагове. Няма договори за правна помощ, а всеки бежанец от родината си е приеман в южната ни съседка като бягащ от терористичен режим. Затова двамата престояват повече от 2 г. в специален лагер. После поемат по своя път, разделяйки се окончателно през 1948 г.

Хасан се цани за огняр на кораб, пътуващ към Новия свят. Приятелят му поема към центъра на Европа Година по-късно първият вече е американец, живеещ в Калифорния, а вторият – новозеландец.

През 1960 г. Хасан приема православното християнство и променя името си на Алън Уилсън. От брака си с гъркинята Алис през 1956 г. се ражда дъщеря им Рита.

Рита расте в многоетническо православно семейство. Поради това тя знае повече от много други американци за България, Гърция, Турция. А баща й освен български се е справял с руски, турски, полски, гръцки и дори по малко италиански и френски.Рита започва кинокариера и така се запознава с Том Ханкс. През 1988 г. стават семейство и продължават да са такова твърде дълго за холивудските стандарти. Имат две деца. Самата Рита има десетки роли в киното и заедно с Том Ханкс е продуцент на „Моята голяма луда гръцка сватба”.

През 2009 г. Том Ханкс снима филм на Фиджи. С него са жена му и тъстът му Хасан – вече Алън Уилсън. Настанени са в 5-звезден хотел. Една сутрин Алън, седейки кротко във фоайето на хотела, чува познат глас и буквално се вцепенява.

Обръща се и въпреки изминалите 60 г. е сигурен, че не бърка. Срещу него е приятелят от младостта му Рашид. Двамата едва не припадат от емоции и след сълзи и смях Хасан разказва на Рита и Том кой е познайникът му.История с щастлив край: Нямах мама и татко, живеех с баба, а приятелите ме избягваха, защото бях беденДнес ще прочетем тъжния разказ за тежката и трудна съдба на един човек, за когото целият живот е сур…Nov 9 2018vijti.com

Източник: БЛИЦ

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации