четвъртък, май 26, 2022

Великата поетеса Дора Габе признала Иван Славков- Батето за праправнук

Най-четени

В българската литературна история името на Дора Габе е останало не само с красивата й поезия, но и с интересния и дълголетен живот, на който тя се радваше повече от 98 години. Всъщност с рождената дата на лиричката са свързани няколко мистификации. В различните енциклопедии и справочници са посочени три рожденни дати на поетесата – 1883, 1886, 1888.
Злите езици в писателските среди, още докато Дора Габе бе жива, говореха, че поетесата е поправила в някой от старите си паспорти цифрата 3 на 8, защото това ставало много лесно. По-късно, когато паспортите у нас пак се сменяли, Дора Габе поискала да променят официално датата на раждането й на 1898, защото в кръщелното свидетелство грашката била сторена още от свещеника в родното й село Дъбовник, Варненско. Така или иначе, с годините на поетесата вървяха много шеги, а тя доживя до 98 (официално), а според съвремениците си – прескочи и стоте.
Пикантна тайна от миналото: Даяна не била първата, преди нея принц Чарлз предложил на друга, ето кояНаскоро ви показахме уникални семейни снимки на британското кралско семейство. На тях бяха – принцов…Nov 19 2018vijti.com

Когато правил анкетата си с известни български литератори професор Иван Сарандев се осмелил (в името на науката!) да се обърне към класичката със скандалния въпрос: “Може ли да попита човек на колко сте години?”. На което получил многозначителния и лаконичен отговор: “Може”, придружено с деликатно мълчание.
В най-младите и години от красивата Дора се разтуптявало сърцето на самия Пейо Яворов. Влюбеният поет й е писал десетки писма, част които тя отвори за публиката малко преди смъртта си.
През 1905 г. Яворов разкрива душата си: „Аз ви обикнах от първото виждане и се уплаших от вас.

Дора, колкото по-силно ви обиквам, толкова вече се чувствам длъжен да ви направя едно предупреждение – додето съм с ума си поне! Вие трябва да се пазите от мене, трябва да се пазите да не ме обикнете!
Недейте се показва скоро в София – за да не стане някоя междуособица зарад вас”!
В това време Дора Габе била само 19-годишна и минавала за една от видните красавици в столицата.
С източената си шия, смолистата коса, свита на кок, с красиви очи на гръцка богиня, тя карала софийските кавалери да се обръщат след нея.

- Advertisement -

Поетесата през 30-години направила много за своя роден край – Добруджа. След несправедливия Ньойски договор южнодобруджанските земи останали извън пределите на България.
Дора Габе в качествето си на българска поетеса и членка на Пен-клуба няколко пъти ходила до Чехословакия, за да обработва тамошното обществено мнение за справедливата българска кауза. За нея се отваряли вратите на всички висши политици в Чехословашката република. В двореца Храдчани я приел лично президентът Томаш Масарик.

Дора надълго и нашироко го запознала с отчаянието на българите живеещи в Добруджа под управлението на румънския крал. Разговорът бил достатъчно конкретен – президентът Масарик искал от поетесата подробности за озлочестените българки, за колонизаторската политика на Букурещ срещу нашите селяни в Силистренско и Добричко. Разказът на българската поетеса докарал в очите на чехославашкия държавен глава чистосърдечни сълзи на жалост и разбиране. Дора Габе дори разказва, че Масарик избърсал сълзите си с нейната бяла кърпичка…”. Сълзите на президента не отишли напразно – след време европейското обществено мнение наложило Южна Добруджа да бъде върната в пределите на Царство България. Принос за това имала и поетесата Дора Габе.

Фамозният плейбой на всички времена Иван Славков бе един от любимците на голямата лиричка. Сам той обичаше да разказва, че веднъж един от разговорите между него и почти столетната поетеса продължил близо четири часа. От Дора Габе Батето като шеф на БНТ научил много за живота. В богатата си домашна библиотека Славков пазел поетичния сборник “Глъбини” на легендарната поетеса, подарен му през 1978 г. с посвещение-автограф. То е многозначително: “На другаря Иван Славков – мой праправнук! С благословия – Дора Габе, 1978 г.”

Дора Габе бе особено обичана сред децата. Детските й книжки събираха огромен интерес и се издаваха в добри тиражи. На едно честване на Седмицата на детската книга в Шумен излязла авторката пред своите малки читатели в местното читалище. Обърнала се към децата с напевния си глас:
– Децааа, коеее за човека е нааай-милотооо, нааай-блииизкото, нааай-скъъъпото?…
От залата децата се надвиквали:
– Партията, партията!
Дора Габе изчакала да стихне детската глъчка и без да трепне и един мускул на лицето й казала:
– Даааа, децааа! Но аз сега ще ви прочета стихове за майката!

И прочела с напевния си глас любимите за децата строфи…
Източник: retro.bg
Бившата съпруга на Банев издъхнала заради Евгения: Поетесата Дочка Банева научила, че мъжът ѝ и любовницата му чакат детеПреди да се ожени за дългогодишната си секретарка и любовница Евгения Банева, Николай Банев има два …Nov 12 2018vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

Ето го Кирил Петков като младоженец, красивата му булка и трите им дъщери-Снимки

Съпругата на вероятният бъдещ премиер на България, Кирил Петков, е известна с оригиналните си и вкусни рецепти за десерти без...

Винаги в почивните дни ги правя-Кубче кашкавал го увивам в кайма, а нея в картофено пюре-Каймата пуска сок и стават божествени

Съставки картофи 700 г кашкавал 150 г копър 40 г свинска кайма 200 г яйца 2 бр лук 0,5 глава чесън 2 скилидки сол ...

Китайска баба ме посъветва да изхвърля пет предмета от къщата си и сега късметът ми се върна

Лошите неща в домовете ни могат не само да събират прах завинаги и да попаднат под краката си. Те също изсмукват нашата енергия. Без да го забелязваме,...

Емо Чолаков се ожени – честито! Ето красивата му булка (Снимка):

Един от най-любимите синоптици от екрана, усмихнатият Емо Чолаков, отново намери щастието малко повече от година, след като изгуби любовта на живота си. Припомняме,...

Ето къде можете да си направите безплатен бърз антигенен тест

Министерство на здравеопазването публикува списък на 162 лечебни заведения с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории на територията на страната, с които е сключен договор...

Още интересни публикации

Facebook коментари