четвъртък, юли 7, 2022

Българчета масово се самоубиват: Побъркват ги със заплахи в нета

Най-четени

Деца се самоубиват заради разпространението на снимки или клипчета с еротично съдържание с цел отмъщение или злепоставяне, което специалистите наричат секстинг.
Имаме случаи на самоубийства на деца, които са подложени на много жесток онлайн тормоз, това каза пред Нова телевизия Георги Апостолов от Националният център за безопасен Интернет.
„Стотици хиляди хора се присъединяват и коментират еротичното съдържание. Физическият тормоз продължава докато детето е на училище, а онлайн насилието продължава 24 часа в денонощието“, обясни той.
Почти всяко четвърто дете става жертва на онлайн тормоз от свои връстници.
Част от заплахите в интернет идват от връстници, разказва училищният психолог Вержиния Трайкова. А формите на тормоз са най-различни.
Какво погуби проф. Вучков буквално за часове: Юлиан Вучков така не можа да преживее загубата на ДианаИнфаркт е причината за внезапната смърт на проф. Юлиан Вучков, научи Lupa.bg от близките му. Както с…Sep 23 2019vijti.com

„С публикуване на различни снимки, които да унижават, на различни изрази и заплахи, пишат често за спорове, които не са успели да разрешат очи в очи – заплахи, подигравки, уронване на авторитет и достойнство, прикрити зад екрана.
Понякога се правят и шаржове, на които се вижда, че това не е действителната снимка, и детето не може да преодолее чувството, че му се подиграват за нещо, което не е направило“, добавя Трайкова.
Близо 6300 сигнала, свързани с незаконно съдържание или поведение в интернет, са подадени на горещата линия за онлайн безопасност през миналата година. А за тази – броят им расте.
Най-често оплакванията са свързани с детско порно, еротично съдържание или подмамване на дете.

Ръст на случаите на тормоз над деца в интернет, отчитат от ГДБОП. От началото на годината са разкрити 45 случая, свързани с педофилско посегателство – повече от същия период през миналата година.
Расте и онлайн насилието между връстници каза водещият на рубриката „На твоя страна” Георги Георгиев.
Обикновено педофилите се представят за връстници на жертвите си. Прикрити зад фалшиви профили. Внимателно проучват интересите на децата, за да създават доверие. И бързо влизат в контакт с тях.
„Благодарение на ранната сексуализация разговорът много бързо преминава на сексуални теми. Детето е подлъгано да си направи голи снимки или клипове“, поясни Георги Апостолов.

- Advertisement -

„Често приканват подрастващите не само да се снимат, а и да извършват сексуални действия пред камера“, каза Явор Колев от ГДБОП.
Не създавайте такива материали, които ще ви преследват през целия живот, тъй като един път попаднали в Интернет, те не могат да бъдат заличени, добави той.
Записите се използват като разменна монета. За да не бъдат разпространени сред близките на жертвата, от децата се искат различни неща.
„Изнудват детето да изпраща повече и повече такива материали, крайната цел на сексуалния насилник е то да бъде изведено извън дома си, на улицата, където да се злоупотреби сексуално с него.
Повечето от тях се ограничават само в такива онлайн комуникации и набиране на снимки и видеа за задоволяване на перверзните си нужди, но има и такива, които се стремят да достигнат до сексуален контакт с детето“, предупреди Колев.

„Случвало ми е хора от фейк профили да ми пишат – „Как си?“, „Какво правиш?“, „Да се видим“. Не отговарям на такива съобщения, дори веднага го блокирам в социалната мрежа. Нямат профилна снимка, имат малко приятели, или профилът е създаден преди няколко часа“, разказа ученичка.
Експертите по киберсигурност предупреждават, че най-често се подлъгват децата на възраст до 15 години.
Насилниците обикновено са мъже – между 20 и 50 години. Те са там, където и децата. В най-посещаваните от тях социални мрежи. И дори в платформите за игри. Използват десетки профили, зад които се крият. Само в България регистрираните сайтове за запознанства са над 200.

Според експертите родителите лесно могат да разпознаят, ако детето им е станало жертва на тормоз в интернет.
„Когато родителят влиза в детската стая и ако забележи, че детето много бързо сменя с клавишна комбинация екрана на компютъра или бързо заключва екрана на телефона си – това са индикации, че то крие нещо.
Ето защо се препоръчва в по-ранна възраст компютърът да седи в общо помещение – под визуалния контрол на родителя“, каза експертът по киберсигурност Любомир Тулев.
При проблем родителите могат да търсят помощ или консултация и на горещата линия за онлайн тормоз на Центъра за безопасен Интернет.

Източник: Блиц
Омразният брат наследява проф. Вучков: Актьорът Михаил Петров прибира апартамента на култовия театровед и спестявания за стотици хилядиЕмблематичният актьор от Народния театър Михаил Петров, природен брат на отишлия си снощи проф. Юлиа…Sep 23 2019vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

7 грешки при чистенето, които само една мърлява домакиня допуска:

Имате ли себе си за добра домакиня? Оказва се, че понякога си мислим, че правим всичко правилно, но все...

Седем неща, които се случват с хората, когато се молят на Бог

Бoг чyвa нaшитe мoлитви. И тoвa e yдивитeлнo! Koгaтo ce oбpъщaмe ĸъм Heгo чpeз мoлитвa, ниe cмe cпocoбни дa пpoмeним coбcтвeния cи живoт. Bинaги...

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно-От тук изпраща клетките си към другите органи

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно-От тук изпраща клетките си към другите органи Това си струва да знаете! Ракът на панкреаса заема...

Как става пенсионирането при стаж в друга страна от ЕС?

За необходимите условия и най-често допусканите пропуски вижте какво разказа пред Economy.bg Цветанка Гинева, управител на „ЕКСО Консултинг ЕООД“ Цветанка Гинева е специалист с над...

Изповедта на една 50-годишна жена: „Стара съм за тези неща!“

Когато е изминал половин век, откакто си на тази земя, е неизбежно да си научил някои уроци, да си осъзнал какво искаш и кой...

Още интересни публикации

Facebook коментари