понеделник, юли 26, 2021

България обявява извънредно положение. МС искат да затворим границите

Най-четени

Правителството предлага на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение в България във връзка с коронавируса, съобщи премиерът Бойко Борисов на среднощото заседание на Министерския съвет.

Предложението е по чл. 84., т. 12 от Конституцията, която гласи: Народното събрание обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет.

Това означва да се даде възможност да бъдат затваряни училища, детски градини, университети, спортни събития, конференции, игрални зали, уточни Борисов.

Министерството на външните работи постоянно трябва да информира на сайта си за забрана за пътувания от България към определени страни, засегнати от COVID-19. Министерството на здравеопазването от своя страна трябва да обяви от кои страни няма да може да се влиза в България, обяви министър-председателят.

Борисов предложи да има поне 5000 лева глоба за този, който не спазва карантината при заболяването.

Не се затварят ресторантите, защото има много домакини, които не готвят, но барове и дискотеки трябва да се затворят незабавно, защото там се движат хората, потят се и подскачат, коментира премиерът.

Ще има проблем и с погребалните агенции, защото близките на загиналите от коронавирус също са под карантина и телата на починалите са в хладилни камери, каза още Борисов.

По-строги мерки

Националният оперативен щаб докладва пред премиера и министрите предложения за по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса предвид актуалната ситуация.

По време на извънредното заседание бе отбелязано, че в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение.

„Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС – 504.3 на 100 000 души. За сравнение – по този показател Германия заема първо място в ЕС – с 800.2 легла на 100 000 души от населението, а в Швеция осигуреността е най-ниска – 222.5 на сто хил.“ – твърдят от правителствената пресслужба.

„България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение – 616.8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия – с 601.5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хил.“, обявиха от Националния оперативен щаб по време на извънредното заседание.

У нас има общо 21 клиники за интензивно лечение, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лечение.

Отделенията за интензивно лечение в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лечение.

Очаквайте подробности.

Проф. Еделев-Коронавирусът-изкуствено биологическо оръжие-Маските не са най-удачният начин за предпазване, а дезинфектант – COVID-19 се разпространи из света, изключително бързо-Само за месец! Защо се получава това? Какв…Mar 13 2020vijti.com


Източник:оффнюз

Facebook коментари

Последни новини

Двама политически лидери засечени от СРС-та в престъпна схема

Двама от подслушваните политици, за които ген. Атанас Атанасов пръв алармира преди около две седмици, са с инициали Кр.К....

Николай Витанов изчисли Индекса на Позора. И назова хората, за които е той

"От днес започвам да смятам нов индекс - индексът на позора". Това написа в мрежата математикът Николай Витанов в пост, в който направи анализ...

ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО: Илчовски и Иван Ангелов на купон в Монако

Разследващият сайт Бивол публикува видеото на бизнесмена Светослав Илчовски от съвместното му пътуване с друг бизнесмен - Иван Ангелов, в Монако. Според твърденията кадрите...

Не били компютри, а компоти. Набеденото за бос момче осмя ГЕРБ

Иван Тодоров, младият компютърен специалист, когото ГЕРБ обърка със собственика на фирмата "Сиела Норма" и набеди, че подготвя манипулиране на вота с машини за гласуване заедно...

Чудото се случи: Орхан Мурад вече вижда СНИМКА

Певецът се разтрепери от вълнение, когато лидерът на партията го покани на сцената и му връчи очилата. Съоръжението включва миниатюрна камера, която тежи едва 22...

Още интересни публикации

Facebook коментари