сряда, май 31, 2023

Бизнесът алармира: българи се връщат от чужбина, защото работата там се работи много и трудът е много по-интензивен, отколкото в България

Най-четени

Заснеха финала на „Опасно изкушение“, а накрая Йълдъз се събра с (СНИМКИ от последния епизод)

Вчера (27 май) бе заснета последната сцена от определения за най-обсъждан и скандален сериал в Турция – „Опасно изкушение“. След...

Йосиф Сърчаджиев очаква повикване от Алекс: Може и да я гледам, ако ме покани / СНИМКИ

Знам, че една от основните фигури в постановката съм аз, казва бащата на актрисата. Актьорът Йосиф Сърчаджиев е готов да...

Най-голямата грешка, която всички допускат на Черешова задушница – ето какво НИКОГА не се прави с черешите:

Предстои една от „големите“ задушници тази година – Черешова задушница отбелязваме на 3 юни през 2023 година. До празника...

Събота, 3 юни е Задушница. Раздавката, която задължително се приготвя за Черешова задушница:

Счита се, че това е денят, в който душите на мъртвите биват прибирани. Нужно е хората да се помолят...

Шеввал Сам от „Опасно изкушение“ за Таро Емир: „Надявах се синът ми да“

Тарък Емир Текин тръгна по стъпките на майка си. Таро Емир, който привлече вниманието с образа на Селчук в сериала...

На фона на протестите, макар и затихващи, заради лошия стандарт на живот и поскъпването, работодатели продължават да развиват тезата, че българските работници са мързеливи, не желаят да се трудят и са слабо производителни.
„Има работници, които се връщат обратно, защото там (в чужбина, б. р.) интензивността на труда е много по-голяма. Има такива, които се връщат, защото тук равнището на доходите спрямо стандарта на живот е по-добро. В момента завръщащите се са малко по-малко от тези, които заминават. Ножицата се затваря“, заяви в интервю за Нова телевизия председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.Гневна гражданка: Емигранти, стига сте ревали! Заповядайте, държавата чака такива като вас да си оправи бюджетаС това, че в нашата страна понякога изчезват хора, сме свикнали. Но у нас изведнъж изчезна цяло поко…Oct 5 2018vijti.com

АИКБ е от бизнес сдруженията с най-критична и на моменти – невъздържана позиция спрямо работната сила. Преди месец изпълнителният директор на асоциацията Добрин Иванов излезе с позиция, в която дели българите на „работливи, производителни и висококвалифицирани“ мениджъри и „мързеливи, нискоквалифицирани, нискообразовани маргинали“. Впоследствие, АИКБ поиска да отпадне втората година платен отпуск по майчинство, за да могат родилите наскоро да запушат недостига на пазара на труда. Наред с БТПП, АИКБ е и сред най-силните критици на бързия ръст на заплатите у нас.

Бившият социален министър и шеф на Балканския институт за труда и социалната политика Иван Нейков обаче даде отпор на твърденията на Васил Велев.
„Сигурно гледаме две различни картини с г-н Велев. Тезата, че догодина заплатите ще нараснат с около 8%, ще срещне другата статистика – на инфлацията, за която прогнозата е 5.6%. Ако ние не дадем изход на хората, ако през цялото време им казваме – лоша производителност на труда, бързо нарастване на заплати, а пък те виждат друг начин на живот, просто трябва да знаем, че ни чака напрегната година“, каза Нейков.
Според него един от големите проблеми в момента е липсата на връзка между повишаването на квалификацията на работещите и покачването на заплатите. Докато хората нямат възможност да влияят върху доходите си чрез повишаване на квалификацията, те ще са на улицата, смята Нейков.

- Advertisement -

Българинът се труди хем малко, хем неефективно

„Доходите не са спрели да се повишават. Откакто сме в Европейския съюз, те са се увеличили повече от два пъти“, заяви Васил Велев от АИКБ. По думите му през последните години възнагражденията растат с 8-10% годишно, като миналата година увеличението е било над 10%. За тази година очакванията са ръстът да достигне 8% с коледните премии. „Догодина нашата прогноза на АИКБ на база на анкета сред членовете ни е за 8.4% ръст на разходите за труд за отработен час“, каза Велев пред Нова телевизия.

Той добави, че по паритет на покупателната способност България е била приблизително 1/4 от средноевропейското ниво при присъединяването си към ЕС, докато сега надминава 50%. „За тези малко повече от 10 години сме намалили дистанцията чувствително, на практика двойно“, каза Велев.

Той посочи, че българската икономика расте много по-бързо от средноевропейската – с 3.5% годишно спрямо около 2%, но по равнище на доходите страната продължава да бъде на последно място в ЕС, защото е на опашката по БВП на глава от населението и по производителност на труда.

„Ние сме сред страните с най-малка продължителност на трудовия път. До пенсия работим по-малко от 33 години при 36 средно за ЕС и 42 за Швеция. Т.е. ние като време, в което се трудим, сме най-малко, като работни дни в годината сме сред страните с най-малко работни дни (216), а и като продължителност – уплътняване на работния ден, също – средно 5 часа“, заяви Велев.

„Заплатите у нас растат 2-3 пъти по-бързо от производителността на труда. Говорим за еднакви машини и еднакви технологии с тези в Европа. Ние имаме производителност, която е в пъти по-ниска от средната за ЕС“, каза още Велев.

„След като е толкова прекрасно всичко – защо няма достатъчно работници, които да дойдат тук на малкото работене, на бързото пенсиониране, на многото почивни дни, на най-бързия растеж на заплатите“, запита водещият Виктор Николаев.

От обясненията на Васил Велев стана ясно, че някои българи се връщали, защото у нас се работи по-малко, отколкото в чужбина, а и доходите са добри на фона на цените.

По-високата квалификация не носи по-голяма заплата

Една от причините за социалното напрежение и протестите е, че хората не виждат друг начин да повлияят върху доходите си освен да излязат на улицата, смята Иван Нейков.

„Ако човек знае, че с повишаването на квалификацията ще му се повишават доходите, няма да излезе отвън. Той просто ще инвестира в себе си. Няма го този инструмент. На човека му остава да излезе отвън и да вика „Оставка! Тежко ми е“, коментира бившият социален министър.

По думите му друго притеснение на хората е, че в условията на недостиг на работна сила чуват отвсякъде предложения да се внасят работници от страни с по-нисък стандарт, които ще получават по-ниски заплати. „При такава преса единственият ти изход е да излезеш на улицата“, посочи Нейков.

„В основата на цената на труда през XXI век стои само и единствено квалификацията“, смята Нейков, но според него този инструмент не работи в България.

Не е вярно, че няма връзка между квалификация и възнаграждение, контрира Васил Велев. По думите му има цели сектори, в които средното възнаграждение е над 2000 лв. – 2600 лв. е напривер средната заплата в ИТ сектора, а 1500 лв. – в машиностроенето, каза Велев. „Тоест, такава връзка има“, каза представителят на работодателите.

„За да имаме по-високи доходи, трябва да работим повече и да крадем по-малко“, призова Васил Велев.Изказване на две БГ емигрантки в Англия възмути много хора: Не ми се стъпва в тая кочина БългарияСлед приемането на България за членка на обединена Европа за нашенците стана много по-лесно да потър…Nov 27 2018vijti.com

Източник: Медияпул

Facebook коментари

Последни новини

Най-голямата грешка, която всички допускат на Черешова задушница – ето какво НИКОГА не се прави с черешите:

Предстои една от „големите“ задушници тази година – Черешова задушница отбелязваме на 3 юни през 2023 година. До празника...

Ще повярвате ли коя е била тази красива дама? Днес е една от най-известните българки у нас (СНИМКИ)

Една от най-скандалните представителки на поп фолк-жанра, русото изкушение Андреа не крие, че има доста корекции по себе си. Отделно постоянно я критикуват, че...

Йосиф Сърчаджиев очаква повикване от Алекс: Може и да я гледам, ако ме покани / СНИМКИ

Знам, че една от основните фигури в постановката съм аз, казва бащата на актрисата. Актьорът Йосиф Сърчаджиев е готов да отиде и да гледа моноспектакъла...

Заснеха финала на „Опасно изкушение“, а накрая Йълдъз се събра с (СНИМКИ от последния епизод)

Вчера (27 май) бе заснета последната сцена от определения за най-обсъждан и скандален сериал в Турция – „Опасно изкушение“. След удрянето на последната клапа целият...

Шеввал Сам от „Опасно изкушение“ за Таро Емир: „Надявах се синът ми да“

Тарък Емир Текин тръгна по стъпките на майка си. Таро Емир, който привлече вниманието с образа на Селчук в сериала „Мрежа от лъжи“, започва да...

Още интересни публикации

Facebook коментари