събота, декември 9, 2023

Безценният женски витами след 40-те – липсата му отключва адски проблеми:

Най-четени

Факт: 4% от жените на възраст от 40-60 години страдат от дефицит на витамин В12 , а още по-голям брой игнорират тревожните симптоми на дефицит на витамин В12. Искате да имате красива коса, здрава кожа и силна нервна система? Тогава четете по-нататък!

Човек след 40 може и да изглежда здрав: Оказва се, че има поне тези пет здравословни проблема

красива коса и кожа

- Advertisement -

Ежедневно ние не се вслушваме в сигналите, изпратени от тялото ни, игнорираме ги или приписваме тези сигнали на стрес, умора и главоболие.

Но всъщност причината за неразположението на жената е много по-дълбока. Ще поговорим за 14 симптома, които показват, че страдате от дефицит на витамин В12. Това е много опасно!

Замайване и загуба на координация

При жени, които най-често се оплакват от световъртеж, нивата на витамин В12 обичайно са спаднали.

замайване

И тъй като цианокобаламинът засяга миелиновата обвивка на нервите, неговият дефицит в организма е свързан с необратими увреждания на нервите, последвани не само от чести световъртежи, но и пълна загуба на координация.

Проблеми с ноктите и косата

белещи се нокти

Косата ви е загубила блясъка си, станала е чуплива, тънка, рядка? Всичко това показва липса на ценен витамин В12.

Мускулна слабост

мускулна болка

Дефицитът на цианокобаламин причинява не само обща умора, но и реална мускулна болка.

Задух

Този неприятен симптом е едно от последствията от анемия, причинена от дефицит на витамин В12.

задух В12

Недостатъчният хемоглобин затруднява доставянето на кислород до тъканите, принуждавайки белите дробове да се износват по-бързо, за да задоволят нуждите на организма от кислород.

Проблеми с очите

очен преглед

При тежки случаи на дефицит на витамин В12 са засегнати зрителният нерв и кръвоносните съдове на ретината, изображението се удвоява, всичко е замъглено, появява се по-често мигане, дори временна слепота.

Постоянна умора

постоянна умора

Няма достатъчно хемоглобин – няма достатъчно кислород! Няма достатъчно кислород – оттам идва вашето постоянно желание да спите. Поради липсата на цианокобаламин, тялото постоянно се нуждае от почивка, дори ако сте спали добре.

Бледа кожа

Нищо не може да прикрие петната под очите ви! За да се отървете от досадните синини и бледа кожа, препоръчваме да проверите дали нивата на витамин В12 са в норма.

бледа кожа

Недостигът му причинява нарушения в кръвообразуването и унищожаването на част от кръвните клетки, в резултат на което се отделя билирубинов жлъчен пигмент, което придава на кожата такъв мрачен тон.

Изтръпване и схващане

Един от най-неприятните неврологични симптоми на B12 дефицитна анемия. Загубата на нервната система и липсата на кислород се проявяват в изтръпване, схващания в крайниците, както и появата на гърчове.

приемане на добавки

За да избегнете болезнени симптоми, препоръчваме да поддържате нормални нива на витамин В12.

Проблеми с паметта

проблеми с паметта

Не можете да си спомните името на стар приятел или често слагате ключовете в хладилника вместо в дамската чанта? Поздравления, време е да проверите нивата на витамин В12 и да започнете да си го набавяте веднага!

Променен външен вид на езика

Обложеният в червено език е истински признак за недостиг на витамин В12.

червен език В12

Поради липсата на витамин структурата на езика се променя, той става яркочервен, сякаш е „лакиран“. Ако това не е достатъчно, има неприятно усещане за парене в езика и изкривяване на вкусовите усещания.

Промени в настроението

Недостигът на витамин В12 при жените може да изостри депресията, да увеличи тревожността и нервността.

промени в настроението

Този витамин участва в производството на хормоните на щастието – серотонин и допамин.

Изкривяване на възприятието на миризми

усещане миризми

Анемията причинява изкривяване на възприятието на миризмите. Ароматът на любимия ви парфюм вече не е толкова очарователен, но ароматът на боя или керосин например ви сес струва страхотен.

Сърдечни проблеми

проблеми със сърцето

Нарушената хемопоетична функция често води до тахикардия, хипотония и много други симптоми, които причиняват сърдечно-съдови заболявания.

Повишена температура

В редки случаи дефицитът на цианокобаламин може да бъде придружен от преходно повишаване на телесната температура до субфебрилни стойности.

повишена температура

И дори ако този симптом е характерен за инфекциозен процес в организма, липсата на витамин В12 определено допринася за увеличаване на увреждането.

Ако забележите някой от тези неприятни симптоми, препоръчваме незабавно да потърсите помощ от специалист.

Последни новини

Почина най-богатият български лекар д-р Методи Янков

Почина най-богатият български лекар, болничен мениджър и общественик д-р Методи Янков, специалист с над 40-годишен управленски опит в здравеопазването....

Нежната водеща в bTV Виктория Готева се омъжи за Евгени Димитров – Маестрото от “Ку-Ку Бенд”

Чаровната водеща на bTV Новините Виктория Готева и емблематичният пианист и ръководител на “Ку-Ку Бенд” Евгени Димитров – Маестрото, предприеха една от най-важните стъпки...

Фалшиви шницели от тиквички – излапаха ги, без да разберат, че не са от месо!

По рецепта на Александра ще приготвим тези вкусни фалшиви шницели от тиквички , които можете да сервирате като предястие или обяд. Те са пълнени със...

Професор по медицина обясни защо жените имат целулит и защо наддават на тегло – има решение, което може да не ви хареса

Уважаваният белградски професор по медицинска физиология д-р Деян Чубрило , като гост на сутрешен блок, разкри много тайни за функционирането на нашия организъм, но...

Баща й се отказал от нея и я оставил в детски дом. След години тя се върнала там с мисия

До шестгодишна възраст  Ани расте в обикновено семейство с майка си и баща си. Но внезапно целият й живот се обърква. Един ден леля...

Още интересни публикации