четвъртък, юли 7, 2022

Безумието с убиеца Полфрийман продължава до дупка: Едва ли някой е очаквал да се стигне чак до това

Най-четени

„Полфрийман беше освободен предсрочно от затвора, защото с поведението си е показал, че се е превъзпитал“. Това заяви пред БНТ Калоян Ангелов, адвокат на предсрочно освободения от затвора австралиец Джок Полфрийман.
Според защитника му има страхливи и смели съдии. Страхливите съдии няма да изпълнят закона, защото знаят какво може да им се случи и виждат какво ще им се случи, а смелите съдии ще кажат „не ми пука, важното е да изпълня закона, защото аз имам съвест“.
По думите му законът казва кога може да бъде освободен предсрочно от затвора един човек или не. Полфрийман се е поправил, дал е достатъчно доказателства и оттам съдът трябва да изпълни закона, посочи адвокатът. Защитникът на Полфрийман не знае дали е следвало съдия Калин Калпакчиев да си даде отвод или не.
Джок Полфрийман лети в понеделник за Австралия: Билетът на убиеца вече е купен, австралиецът има и пасаванКасапинът Джок Полфрийман вече има самолетен билет за Австралия, а пасаванът му е готов от понеделни…Sep 27 2019vijti.com

Калоян Ангелов е защитавал Полфрийман без пари и хонорарът му не се плащал от Българския хелзински комитет (БХК). Адвокатът му обаче не е чул едно – какво точно иска да се постигне в затвора с него. Полфрийман бил метнат, за да се нагнети цялото общество, защото някой има голям интерес от цялата работа.
Адвокат Ангелов обясни, че Полфрийман има издаден паспорт, но не е в него, а във властите. Според защитата му Полфрийман трябва да напусне България веднага. Няма пречка да бъде изплатена кръвнината, която вече е около 1 милион лева, посочи той.
От своя страна Петър Николов, адвокат на годината за 2018 г., коментира, че се вдигна една пушилка около предсрочното освобождаване на Полфрийман и за него нещата идват по следния начин. На първо място изниква един много интересен въпрос, свързан със съдебната реформа и случайното разпределение на делата.

Въпросът е дали наистина делото е било случайно разпределено. Съдебният състав от самото начало е знаел, че ще предизвика дебати по случая. По думите му Наказателно-процесуалният кодекс (НПК) предвижда задължение на магистратите, ако има съмнение, те сами да обяснят.
Според него законът е спазен и не може да бъде винен Калин Калпакчиев, че така е решил – да освободи предсрочно от затвора Джок Полфрийман. Николов акцентира, че Калпакчиев е знаел каква ще бъде обществената реакция след решението на магистратите, както и че те могат да бъдат критикувани след това.
Адвокат Николов подчерта, че Полфрийман е пуснат много рано и за такива престъпления като за това, за което австралиецът е бил осъден, предсрочни освобождавания не трябва да има. Той запита дали няма да бъде отворена една врата, от която да бъдат пуснати предсрочно от затвора и други хора.

- Advertisement -

Според него в подобен процес проблемите са много и този случай не трябва да става повод за някакви лични нападки, защото може да има още такива случай.
Адвокатът на Полфрийман реагира на изказванията на колегата си и запита дали е запознат с рисковите точки на Полфрийман. По думите на защитата на Полфрийман той видял най-грозната част от българската правна система и общество. След като чу мотивите на защитата на Полфрийман, адвокат Николов отговори, че по тази логика трябва да бъде освободен и убиецът на Виктория Маринова от Русе. Винаги в подобни случай, когато има такива дела, трябва да се уведомяват пострадалите и да има публичност, призова Николов.

Припомняме, австралиецът Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов през 2007 година, излезе предсрочно на свобода с решение на САС от 19 септември 2019 г.
Няколко дни по-късно главният прокурор Сотир Цацаров сезира ВКС с искане да се възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да се спре изпълнението на постановеното от Софийски апелативен съд. Искането е следствие от подадена от родителите на жертвата в престъплението Андрей Монов жалба.
ВКС върна на СГС искането за доокомплектоване на документите.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че докато делото не влезе отново във ВКС, макар и по специална процедура, Джок Полфрийман е свободен гражданин и може да напусне страната.
Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред „Ей Би Си нюз“ австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти.
Решението на съда за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман предизвика редица негативни реакции. Депутатите от различни политически сили се възмутиха от решението.

Младежката организация на ВМРО внесе сигнал до съдийската колегия на ВСС срещу Калин Калпакчиев, в който изказват съмненията си около безпристрастността на постановлението на съдията. ВСС обаче прехвърли казуса към Инспектората на ВСС, предизвиквайки ответна реакция от страна на Съюза на съдиите в България.
Източник: Брадва
Родителите на Полфрийман се оплакаха на премиера на островната държава, искат да говори с БорисовВъншната министърка на Австралия Марис Пейн е спешила българската си колежка Екатерина Захариева да …Sep 27 2019vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

7 грешки при чистенето, които само една мърлява домакиня допуска:

Имате ли себе си за добра домакиня? Оказва се, че понякога си мислим, че правим всичко правилно, но все...

Седем неща, които се случват с хората, когато се молят на Бог

Бoг чyвa нaшитe мoлитви. И тoвa e yдивитeлнo! Koгaтo ce oбpъщaмe ĸъм Heгo чpeз мoлитвa, ниe cмe cпocoбни дa пpoмeним coбcтвeния cи живoт. Bинaги...

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно-От тук изпраща клетките си към другите органи

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно-От тук изпраща клетките си към другите органи Това си струва да знаете! Ракът на панкреаса заема...

Как става пенсионирането при стаж в друга страна от ЕС?

За необходимите условия и най-често допусканите пропуски вижте какво разказа пред Economy.bg Цветанка Гинева, управител на „ЕКСО Консултинг ЕООД“ Цветанка Гинева е специалист с над...

Изповедта на една 50-годишна жена: „Стара съм за тези неща!“

Когато е изминал половин век, откакто си на тази земя, е неизбежно да си научил някои уроци, да си осъзнал какво искаш и кой...

Още интересни публикации

Facebook коментари