понеделник, юни 21, 2021

Баща от малко населено място написа отчаяно писмо до социалния зам.-кмет с молба да намери семейство за децата му

Най-четени

Баща от малко населено място написа отчаяно писмо до социалния зам.-кмет с молба да намери семейство за децата му. Таткото има три хлапета по на 3, 5 и 6 години. Съпругата му решила да търси по-добър в живот в чужбина и ги оставила на него, но мъжът не може да се справи с отглеждането им. Молбата му е да бъдат настанени в приемни семейства, докато си стъпи на краката и намери решение, след което да си ги вземе обратно, съобщава „Марица“.
Зам.-кметът Георги Титюков разказа историята на старта на кампания за набиране на 31 професионални приемни семейства в рамките на проекта „Приеми ме”, който стартира още през 2015 г. и е в ход до края на 2020. Офанзивата се налага заради нарасналата необходимост от осигуряване на временна подкрепа за семейства чрез приемното родителство. Най-остра е нуждата от осигуряване на близка до семейната среда за възрастовата група от новородени до 3 г.
Скъпи родители, не правете деца, ако нямате представа как да ги обичатеТъжно ми е, когато видя родители, които влачат детето си за яката. Крещят му, обиждат го, унижават г…Jun 20 2019vijti.com

Причината е, че в резултат на процесите на деинституционализация домовете, които преди предлагаха резидентна грижа, вече са закрити. Хлапетата няма къде да бъдат настанени, а и най-подходящата алтернатива е приемният родител. „Това не са деца, които ние отнемаме от родителите им, а такива, чиито семейства са ги изоставили”, подчертаха от областния екип по приемна грижа.
Социални работници разказаха, че наскоро се сблъскали с казус с майка, изоставила момиченце на 9 месеца под претекст, че е болно. Всъщност обаче е било отглеждано неправилно, хранено е с боза и на тази възраст тежало 2,5 кг. „Стигаме до напълно здрави деца, които са с въшки и без никакви хигиенни навици, ходели без са бельо из махалата. Само за 3-4 месеца след настаняването им при приемни родители те се променят, започват да говорят на Ви и дори си разделят гардероба на зимен и летен”, описаха от екипа.

В рамките на кампанията за набиране на приемни семейства до края на тази година трябва да бъдат открити, оценени и подготвени общо 31 професионални приемни семейства – 7 в Пловдив, 2 в Асеновград, 5 в Карлово, 2 в Сопот, 6 в Първомай, 3 в Хисаря, по 1 в община „Марица”, Садово, Съединение, Раковски, Калояново и община „Родопи”. Необходимо е да има семейства от различни общини, защото при възникнала необходимост се търси настаняване в най-близкото място, за да се поддържа по-лесно връзката с биологичните родители, обясни ръководителката на областния екип по приемна грижа Добринка Бинева. Ако няма, периметърът се разширява със съседни общини, а се е налагало и в друга административна област.
Има случаи, които само животът може да измисли, каза Георги Титюков. И добави, че приемните родители са най-добрите хора, които е срещал, а финансовият стимул да отглеждат деца нито е толкова голям, нито определя мотивацията им.

В момента в 81 семейства в Пловдивска област са настанени 84 деца за приемна грижа. От началото на тази година комисията е направила мониторинг на 41 семейства и в нито едно от тях не е констатирано лошо обгрижване, каза Добринка Бинева. Това е стъпка за реинтеграция в биологичното семейство, когато е възможно, уточни тя. За същия период да утвърдени нови 4 професионални приемници.
Заради това, че вече отглежда като приемна майка пето и шесто дете, Ваня Милева от Съединение е носител на награда „Спасител на детството”. Моето момче не знаеше азбуката, когато дойде при мен, а после завърши училище с 5,30, описа тя ефекта от обгрижването му в семейство.

Тъй като обаче при нея настаняват по-големи деца, среща и трудности, които налагат работа със специалист. Много често например възниква проблем в детската градина и в училището. За да осигури консултация, жената кара децата до Пловдив. „Трудно е, повръщат в колата, по-добре ще бъде да има по-тясна връзка между общините или мобилни групи, които да идват на място при нужда”, предложи приемната майка.

След като дете е било в приемно семейство, много по-лесно става връщането му в биологичното, отколкото преди, когато нуждаещите се настаняваха в социални заведения, категорична е Недка Петрова, ръководител на Комплекса за социални услуги за деца и семейства. Тя припомни, че приемната грижа стартира у нас от Пловдив през 1999 г., а от 2007 г. КСУДС развива дейностите. Настаняването в институция води до сериозни задръжки в развитието и всяко връщане в семейството при предишната система предизвикваше проблеми в психологически и емоционален аспект, каза Петрова. „Днес приемната грижа е временна мярка за подкрепа на нуждаещи се семейства, докато биологичните родители са в състояние да вземат отново детето си. Наблюдаваме и деца, осиновени след приемна грижа, и виждаме колко по-добре се развиват“, добави тя.
Към края на май в регистъра за осиновяване има 97 деца. От тях 51 са с увреждания, а 46 здрави. Експертите споделят, че шансовете болните да се осиновят в България са нищожни.
Източник: Блиц
Нова голяма заплаха дебне децата, този път опасната игра не е виртуалнаОпасната игра набира скорост в цялата страна Опасна игра „забавлява“ децата. Този път не е виртуална…Jun 12 2019vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

Двама политически лидери засечени от СРС-та в престъпна схема

Двама от подслушваните политици, за които ген. Атанас Атанасов пръв алармира преди около две седмици, са с инициали Кр.К....

Николай Витанов изчисли Индекса на Позора. И назова хората, за които е той

"От днес започвам да смятам нов индекс - индексът на позора". Това написа в мрежата математикът Николай Витанов в пост, в който направи анализ...

ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО: Илчовски и Иван Ангелов на купон в Монако

Разследващият сайт Бивол публикува видеото на бизнесмена Светослав Илчовски от съвместното му пътуване с друг бизнесмен - Иван Ангелов, в Монако. Според твърденията кадрите...

Не били компютри, а компоти. Набеденото за бос момче осмя ГЕРБ

Иван Тодоров, младият компютърен специалист, когото ГЕРБ обърка със собственика на фирмата "Сиела Норма" и набеди, че подготвя манипулиране на вота с машини за гласуване заедно...

Чудото се случи: Орхан Мурад вече вижда СНИМКА

Певецът се разтрепери от вълнение, когато лидерът на партията го покани на сцената и му връчи очилата. Съоръжението включва миниатюрна камера, която тежи едва 22...

Още интересни публикации

Facebook коментари