test
събота, юни 15, 2024

Баба Цветана вече е столетница, а е започнала да се труди още когато е била на 5 годинки

Най-четени

“Спазвай десетте Божи заповеди. Уважавай родителите си, за да имаш дълъг живот. Не се гневи и бъди добър човек”, съветва столетницата Цветана Гуджева от село Труд децата, внуците и правнуците си и всеки, който иска да доживее дълголетието.
Баба Цветана е най-възрастната жителка на пловдивското село и читателка на местното читалище “Светлина”. Доскоро тя сама ходила до библиотеката за книги, но напоследък предпочита да чете вестници и изданията от домашната библиотека на децата или подарени от приятелки. До миналата година баба Цветана не ползвала дори очила, предпочита да чете на двора на дневна светлина.В това село над 300 души са столетници, а 60 са дочакали своята 110-годишна възраст – тайната е в една билкаТърсите тайната на дълголетието? Ще Ви я разкрият жителите на едно от населените места с хора на пре…Mar 24 2019vijti.com

С четенето си тренира мозъка и така е съхранила бистрия си ум, разбра ТРГ. Откакто я помня, винаги е с библията. Обожава също и книгите на Ванга, смята Пророчицата за набожна и човек, вярващ в доброто”, споделя внучката на баба Цветана Цвета Дебърлиева. Пред внуците баба Цвета доскоро рецитирала на френски молитвата “Отче наш” и брояла на френски. Според Дебърлиева баба винаги е имала силна памет, въпреки че е учила до трети клас.

Започнала да работи още на 5-годишна възраст.
Помагала при отглеждането на буби в селската църква. Когато получила първото възнаграждение за труда си, тя едва сдържала радостта си, защото за пръв път виждала толкова пари накуп. Цветана изтичала при майка си да покаже колко банкноти има. На 17 години тя и 14-годишният брат остават без баща и започват работа на полето, за да помагат на семейството.

- Advertisement -

Цял живот баба Цветана се занимава със земеделие. Тя има 3 деца – дъщеря и двама синове, единият от които починал преди близо 3 години и оттогава не гледа и телевизия. Не спирала да работи до 65 години, когато останала вкъщи, за да гледа шестимата внуци и деветимата правнуци.

Столетничката си хапва от всичко с апетит, но най-много обича сладкиши, като любими са лимоновите резанки. Тя не пие алкохол, единствено по едно пръстче мента по празници, когато е със семейството на трапезата. С капачка мента лекувала и внуците, когато се оплачели от някакво неразположение. Не спазва диети, нито има претенции към храната. Хапва от всичко по малко.

Откакто се помни обаче, спазва стриктно постите на всички големи християнски празници – Великден, Коледа, сряда и петък.

Пропускането им смятала за голям грях и затова скоро, когато лекарите открили лека анемия, се наложило свещеникът да поговори с нея, за да обясни, че не бива да се подлага повече на строг пост. Близките на баба Цветана я определят като много набожна. Години наред, преди да отиде на църква, жената замесвала пита вкъщи, отнасяла я в църквата и след службата я раздавала за здраве или за почитане на починалите. Когато не успявала да приготви погача, влизала в магазина преди църквата, купувала един хляб, шарена сол и кутия лимонови резанки, които раздавала.

Никой от внуците не е виждал баба Цветана да се гневи или ядоса на някого. Още по-малко пък на детските лудории на внуците или правнуците. Тя е добродушна и състрадателна. Разказват, че често са я сварвали да плаче над вестника, когато чете криминалната хроника. До ден днешен баба Цветана сама се грижи за себе си.

Живее със сина си, внуците и правнуците често е навестяват. Голямото семейство се събира заедно и баба Цветана е винаги до тях, разказвайки за случки от живота си и готова да им даде съвет, ако го поискат. Винаги им напомняла, че трябва да спазват Десетте Божи заповеди и да ходят редовно на църква.

Обяснявала, че позитивната нагласа и вярата в Бога са нещата, които винаги са помагали да преодолява и най-трудните предизвикателства в живота.

“Кой може да повярва, че ще доживея до толкова”, често се чудела баба Цветана. Не се отчайвала и никога не говорела за смъртта. Никога не е спирала и да работи. До преди пет години дори двора поддържала с градините. В годините баба Цветана се славела и като добра кулинарка. Сама точела вкусни баници, приготвяла домашни торти, глезела внуците с мекици. От манджите всички обожават картофената, забъркана с картофи от градината. Домашната лютеница и мармаладът от сини сливи до днес в дома се приготвя по нейна рецепта и под зоркия поглед.
ОТ ЛЮБОВ КЪМ РОДИНАТА
Само два пъти през живота си баба Цветана е имала възможност да пътува извън родното си село Труд. Ходила е в Рилския манастир и на Шипка. Днес чрез книгите обаче тя има възможност да пътува не само на различни места, но и да се пренася в различни епохи. На 23 юни т.г баба Цветана ще навърши 101 г. Миналата година кметът на община “Марица” Димитър Иванов лично уважи столетницата и отиде на крака при нея, като занесе огромна кошница плодове, вино, красив букет, книги и парична сума.

„Твоят празник е събитие за община „Марица“ – ти си един от хората, с които се гордеем. Нека да си свежа като този букет цветя и още дълги години да се радваш на близките си и да гледаш внуци и правнуци“, пожела кметът Иванов.

Той я зарадва и с томчета за любимата баба Ванга.

„Разбрах, че много уважаваш и обичаш баба Ванга, затова съм ти избрал две книги за нея“, каза Димитър Иванов. Кметът на с. Труд Красимир Минков, който също бе гост на празника, подари на рожденичката кошница с плодове, букет и икона на Света Богородица. Тази година столетничката и близките смятат да отбележат празника в тесен семеен кръг.Тайната на столетницата: С този вълшебен чай се лекуват над 50 болежки, трябва само да си го приготвите по описания начинОсвен че всяка от тях има лечебни свойства, като ги съберем и си направим чай, можем да противодейст…Feb 28 2019vijti.com

Източник: ТРГ

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации