вторник, август 3, 2021

Баба Наска: Молих ги да дойдат на другия ден, като взема пенсията!

Най-четени

“Събудих се от телевизора, който започна да бръмчи, а после угасна. Нямаше ток. Погледнах навън, лампите на улицата светеха. После чух блъскане по вратата. Попитах кой е и в това време нахълтаха двама мъже. Още с влизането се развикаха: “Къде са парите, давай пенсията!”

Лекари спасиха жена от Търновско, която умря 6 пъти50-годишна жена от село Страхилово беше върната от „оня свят” в отделението по кардиология в областн…Jan 14 2020vijti.com

Това разказа пред “24 часа” 83-годишната Атанаска Филипова, която на 8 срещу 9 февруари през нощта бе атакувана от крадци в дома си в Белозем.

Дръзкото нападение над самотно живеещата жена доведе в селото на белия щъркел главния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Младен Маринов. “Ако не можем да се справим с битовата престъпност, по-добре да закриваме държавата”, каза обвинител №1. Думите му окуражиха белоземци и им вдъхнаха надежда, че ще бъдат защитени.

Баба Наска също разчита, че полицията ще залови извършителите. Тя обаче още не може да се съвземе от преживения ужас.

Апашите я връхлетели с нахлупени до очите качулки. Стопанката се разплакала. “Идете си, недейте. Не успях да си взема пенсията. Утре, като я получа, ще ви я дам”, молела ги бабата. Крадците тръгнали из стаите, светели с фенерчета. Баба Наска се подхлъзнала и паднала на паркета. Усетила силна болка и не можела да стане. Единият клекнал до нея, извадил джобен нож и го опрял на шията ѝ. “Казвай къде са парите, ако не – ще ти отрежа главата”, заплашил бандитът. Съучастникът му се оглеждал и се чудел какво да вземе. “Айде, Бомба, стига вече я мъчи, тръгвай”, подканил той другия.

Разследващите предполагат, че обръщението “Бомба” вероятно е прякор. Двамата си тръгнали, като прибрали от масата мобилния телефон на жертвата си, микровълновата ѝ печка и малкото бойлерче над мивката. Баба Наска останала да лежи на земята.

“Много се надявах да не забележат джиесема, за да се обадя на сина, но го видяха”, описва Филипова. Тя успяла да се довлече до кревата с хлъзгане по пода, но кракът толкова я болял, че не могла да легне. Тогава придърпала пеньоара си, юргана и възглавница.

“Добре, че не припаднах от страх, и имаше килим на земята, иначе сигурно щях да измръзна от студ. Същата вечер се бях и окъпала”, описва преживяното баба Наска. На земята прекарала цялата нощ, без да може да мигне от ужас и болки. Давала си сама кураж, че синът ѝ Георги ще дойде на сутринта. Живеел наблизо в друга къща със семейството си и наглеждал редовно майка си. На следващия ден тя започнала да го вика по име. Това продължило близо час. В 8:30 ч Георги влязъл. Като видял майка си на земята, изтръпнал и попитал какво се е случило.

“Много лошо преживях, нападнаха ме през нощта”, простенала пенсионерката. По думите ѝ синът ѝ се разплакал.

В неделя пострадалата била оперирана по спешност в университетската болница “Св. Георги” в Пловдив заради фрактурата на тазобедрената става.

“Поставен ѝ е къс бедрен пирон. Пациентката е добре след интервенцията и се раздвижва. Възстановяването ѝ обаче ще е продължително заради възрастта – от 4 до 6 месеца”, обясниха от лечебното заведение. Повторна операция за сваляне на пирона няма да се прави.

“Чух за нападението по телевизията, но като казаха, че жертвата е на 89 г., си помислих, че не е Атанаска, тъй като тя е на 83. Нещо вътре обаче ме човъркаше и се обадих на племенника Георги. Той каза, че е в болницата до майка си, която е оперирана”, разказа сестрата на баба Наска – Мария. Тя живее в Калояново и беше дошла на свиждане.

Дръзкото нападение вдигна на крак пловдивската полиция. Във вторник бе проведена мащабна акция с кучета в Белозем и съседните села Болярино и Чалъково. Претърсени бяха 50 адреса и 185 автомобила. Проверени бяха 420 души, а 59 от тях – задържани. Сред тях има двама криминално проявени роми от Белозем, заподозрени за обира на баба Наска. Пред криминалистите самата тя е заявила, че нападателите ѝ са били мургави.

В селото на белия щъркел четвърти ден ври и кипи. Хората са наострени и искат изселване на ромите. В махалата живеят около 300 души. “Не сме на себе си след този случай. Това не е да влязат и да оберат – баба Наска е тормозена, преживяла е голям ужас. И за нас е голям стрес – никой не е застрахован. Днес е тя, утре може да сме ние”, казва младата съседка Величка Йозова. В нощта на обира тя била на работа. Разбрала какво се е случило сутринта, когато дошли няколко полицейски коли. Поискали от съпруга ѝ шпатула, за да направят отливка на стъпки, оставени от бандитите. Те са прехвърлили оградата и са влезли в дома на бабата.

“Мислели са я за заможна, защото преди година двамата ѝ синове Георги и Филип стегнаха къщичката, сложиха нова дограма, измазаха я, направиха отвън хубав навес. А и в Белозем се знае, че баба Атанаска продава бракуван хляб за животни на половин цена. Вероятно това е насочило апашите към нея, смятали са, че държи пари”, разсъждава Йозова. Комшийката се чуди каква смелост са имали бандитите, при положение че жилището на Филипова е точно до селската поща.

И съседката Ганка Грудева не може да повярва, че кротката баба Наска е станала жертва на безскрупулни обирджии. Според нея в нощта на нападението токът угаснал няколко пъти след полунощ. “На една врата сме, ама кой може да чуе и разбере, че е станало такова нещо”, вдига рамене Грудева. За нея пострадалата пенсионерка е най-кротката жена в селото.

“Усмихната, кротка, възпитана. За годините си беше екстра. Не ползва бастун, пъргава е, обслужва се сама”, описва я Ганка. Твърди, че синовете редовно наглеждали майка си. Георги работел в пловдивски хлебозавод и я снабдявал с бракуван хляб за продан. По-големият – Филип, е бивш шеф на полицейското управление в Раковски, а сега е охрана в банка в Пловдив, където живее със семейството си.

“Дни наред в Белозем е страшно. Хвърчат полицейски коли, хващат едни, пускат други, вземат отпечатъци от всички”, обясни служителката в кметството Пенка Кирилова. Тя, както и други жители на 4-хилядното село, допуска, че апашите може и да не са роми.

“Ако бяха цигани, при тези мащабни акции в махалата все някой от етноса щеше да издаде нападателите”, разсъждава Кирилова. Хора от Белозем мълвят, че крадците може и да са местни безработни младежи или наркомани.

В съседните села – Чалъкови и Болярино, полицията също е ровила в много къщи. “Изпатихме си и ние. Дойдоха, писаха актове за дърва, липса на касови бележки и за всякакви други пропуски. Покрай сухото гори и суровото”, оплакват се в Чалъкови.

Жителите на Белозем пък са изненадани, че лично главният прокурор Иван Гешев се е заел със случая на баба Наска. “Има хъс за работа. Дойде неочаквано, поздрави ни, ръкува се с всички и ни увери, че ще се бори срещу битовата престъпност”, впечатлени са те.

Къщата на баба Атанаска в Белозем, където я нападнаха маскирани бандити
Съседката Величка Йозова е потресена от нападението
Наска е най-кротката жена, описва я комшийката й Ганка Грудева
Роми от Белозем казват, че са стреснати от акцията на полицията в махалата

Скандал: Лекари отказаха преглед на дете с тахикардияПореден случай на лекарско безхаберие или срив в системата на здравеопазването заради вътрешни наред…Jan 9 2020vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

Двама политически лидери засечени от СРС-та в престъпна схема

Двама от подслушваните политици, за които ген. Атанас Атанасов пръв алармира преди около две седмици, са с инициали Кр.К....

Николай Витанов изчисли Индекса на Позора. И назова хората, за които е той

"От днес започвам да смятам нов индекс - индексът на позора". Това написа в мрежата математикът Николай Витанов в пост, в който направи анализ...

ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО: Илчовски и Иван Ангелов на купон в Монако

Разследващият сайт Бивол публикува видеото на бизнесмена Светослав Илчовски от съвместното му пътуване с друг бизнесмен - Иван Ангелов, в Монако. Според твърденията кадрите...

Не били компютри, а компоти. Набеденото за бос момче осмя ГЕРБ

Иван Тодоров, младият компютърен специалист, когото ГЕРБ обърка със собственика на фирмата "Сиела Норма" и набеди, че подготвя манипулиране на вота с машини за гласуване заедно...

Чудото се случи: Орхан Мурад вече вижда СНИМКА

Певецът се разтрепери от вълнение, когато лидерът на партията го покани на сцената и му връчи очилата. Съоръжението включва миниатюрна камера, която тежи едва 22...

Още интересни публикации

Facebook коментари