понеделник, юли 4, 2022

Анита заминава заедно с дъщеря си за Холандия: Ако българската жена види как си възпитават децата тук, направо ще й се изправят косите

Най-четени

Анита Тодорова е преводач на свободна практика, самотна майка. Когато дъщеря й навършва 18 години, тя решава, че ще продължи образованието й в Холандия.
За това двете са се подготвяли няколко години, посещавайки различни университетски семинари и места, където са могли да изберат най-подходящото учебно заведение.
Анита заминава заедно с дъщеря си за Холандия, за да може да й помага през първите няколко годнии – точно, като много други българи, избрали чужбина като място, където да дадат образование на децата си.
Това, което силно й прави впечатление, е начинът, по който холандците възпитават децата си. И това, определено, не прилича на нашите навици.
Ето какво пише тя в блога си:
Принципите на една майка-милионер за възпитание на децата й ще ви скрият шапкатаКогато била на 17 години тя преживяла и брутално изнасилване. През следващите години момичето било п…May 7 2019vijti.com

„Ако българската жена види как си възпитават децата в Холандия, направо ще й се изправят косите.
Или пък ще си каже, че това просто не може да се случи в нейното семейство. Но на мен наистина ми направи невероятно впечатление как се държат към децата там.
Например, родителите никога не крещяг на детето. Някак си намират сили да останат спокойни и да не повишават глас. Холандците обожават децата.
Случвало ми се е да видя как съвсем непознат човек отива до жена с количка и започва да се възхищава на бебето и дори да го докосва, за холандците това си е нещо съвсем нормално и се прави съвсем чистосърдечно.“
В Холандия Анита се запознава с Йока – жена малко след средната възраст, която имала 6 внуци – момченца на възраст от 1 до 8 години.

„Тя ме покани на гости. Помня, че тогава беше зимно време, а температурата в дома й, както и на повечето холандци, беше 19-20 градуса. Седим си, говорим си, а внучетата бягат насам натам, боси, всички – сополиви, но на нея не й направи впечатление.
Там просто не приемат хремата за някаква болест, а към простудите се отнасят философски – ще отмине сама.
Щом стана 18 часа, Йока им сложи да вечерят, прати ги да се къпят и не по-късно от 20 часа вече бяха по леглата си без никакви хленчения.
Миналата година Йока най-накрая дочака да стане баба и на внучка. Помня, че след седмица майката на бебето имаше рожден ден и го празнувахме в зоологическата градина.

- Advertisement -

Цялото огромно семейство се струпа там, където планираше да се разхождат всички около 4-5 часа, след което да се преместят в ресторант.
Не можех да повярвам, когато видях там синът на Йока с бебето, носеше го в кенгуру, а то дори нямаше 40 дни и не държеше изправена главичката си. Но те си се разхождаха съвсем спокойно, без изобщо да се притесняват и разнасяха бебето през целия ден.
Интересното е, че там джендърството вече взима превес. В Холандия никога няма да чуете – не плачи, ти си вече мъж, или пък на момиченцето – на кого ли приличаш, ти си момиче.
И нещо, което не ми хареса – ако момченце удари друго, не го учат да се защити, а да отиде и да се оплаче. Това в Холандия не се смята за нещо лошо.

Никой не оказва натиск върху децата в училище. Искаш да се учиш – добре, не искаш – също добре. Никой не стои с детето над неговото домашно по простата причина, че в Холандия не се дава работа за след училище.
За тях основното е детето да се чувства щастливо.
Един от най-фрапиращите случаи, с които се сблъсках, беше с моя холандка, позната, която заради мързела си просто се провали на изпита и не успя да влезе в университета.
Когато родителите й разбраха за това, поплакаха с нея, утешаваха я, след което взеха назаем пари от познати и й купиха екскурзия до Тайланд, за да преживее стреса.

Те смятаха, че проваленият изпит не е мързел, а нейно решение и осъзнат избор, а задачата на мъдрите родители е да уважават детето си и да го поддържат.
Така живеят холандците с децата си и не бих могла и да си представя как биха погледнали на начина по който ние, българите, възпитаваме своите.“
Източник: Блиц
Млада майка взриви социалните мрежи от коментари, като публикува своите виждания за възпитание на момчеMлaдa мaйĸa пyблиĸyвaлa във фeйcбyĸ cвoитe виждaния зa възпитaвaнe нa cинa й. Heйнaтa пyблиĸaция пpe…Nov 14 2018vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

7 грешки при чистенето, които само една мърлява домакиня допуска:

Имате ли себе си за добра домакиня? Оказва се, че понякога си мислим, че правим всичко правилно, но все...

Седем неща, които се случват с хората, когато се молят на Бог

Бoг чyвa нaшитe мoлитви. И тoвa e yдивитeлнo! Koгaтo ce oбpъщaмe ĸъм Heгo чpeз мoлитвa, ниe cмe cпocoбни дa пpoмeним coбcтвeния cи живoт. Bинaги...

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно-От тук изпраща клетките си към другите органи

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно-От тук изпраща клетките си към другите органи Това си струва да знаете! Ракът на панкреаса заема...

Как става пенсионирането при стаж в друга страна от ЕС?

За необходимите условия и най-често допусканите пропуски вижте какво разказа пред Economy.bg Цветанка Гинева, управител на „ЕКСО Консултинг ЕООД“ Цветанка Гинева е специалист с над...

Изповедта на една 50-годишна жена: „Стара съм за тези неща!“

Когато е изминал половин век, откакто си на тази земя, е неизбежно да си научил някои уроци, да си осъзнал какво искаш и кой...

Още интересни публикации

Facebook коментари