понеделник, май 23, 2022

Актьорът Юрий Ангелов разкри: Гладувах 29 дни и забравих лекарствата, а преди пиех с шепи антибиотици

Най-четени

За разлика от мнозина българи, които крият произхождението си, актьорът Юрий Ангелов държи да се знае, че е от село. Плевенското Тотлебен е родното му място. Майка му, най-добрата учителка по български език в гимназията, винаги е мечтала да стане актриса. Нямала този шанс и проектирала мераците в сина си. Ти си много талантлив – внушавала му педагожката от ранна детска възраст, а той витаел в царството на Онан. Бащата юрист гледал по-спокойно на талантливия си син, надявайки се някога да го наследи. Надеждата му обаче напълно рухнала, след като Апостол Карамитев харесал от пръв поглед семейния талант и мигом го прибрал във ВИТИЗ. На художествения съвет той казал: Това момче дето прилича на Джани Моранди, го искам в моя клас. Озадачен проф. Кръстьо Мирски, другият член на комисията, попитал: А кой е този Джани Моранди?Болестта на Иван Ласкин съсипа здравето на Алекс Сърчаджиева, вижте какво й причиниБолестта на Иван Ласкин е съсипала половинката му Александра Сърчаджиева. Актрисата изглежда като пр…Dec 21 2018vijti.com

– Господин Ангелов, кой е първият ви филм?
– “Мандолината” на Иля Велчев с Петър Слабаков. Той е богът ми в киното. Играл съм и в други филми с него. В баталната лента, която снимахме в Пирдоп по поръчка на ЦК на БКП – “Бой последен”, играя предателя, който повежда полицията при отряда “Чавдар”. Зако Хеския е много добър режисьор и съм му благодарен, че ми даде тази роля. Заинтересувах се от това момче. То било болно от туберкулоза, станало ремсист, голям музикант с огромно бъдеще. В ареста му чупят пръстите, за да не може да свири никога вече. По-късно умира. Говорих с мои роднини, стари ремсисти. Един от тях ми каза: Слушай Юрка, в полицията всички издаваха. Когато те доведат до животинско състояние, ти не можеш да издържиш. Единици успяваха да запазят мълчание. В този филм мой състудент игра Тодор Живков.

– Защо някога избягахте от София? Какво не ви липсваше тук? Имали сте хубава работа, заплата, популярност, почитателки…
– От дете имам хронични заболявания. В казармата и особено в Сливен те се усложниха. Лекарите не можаха да ме излекуват. Пиех с шепи антибиотици. Стигнах до задънена улица и тръгнах да търся начин да се оправям. По принцип никога не се отчайвам, такъв ми е характерът, но бях объркан.
Съдбата тогава ме срещна с лечителя Петър Димков. Той ме прие в кабинета, в малката си къща. Нелегално, защото му беше забранено да лекува. Беше над сто години, а когато го видях, ме заля усещане за младост. Знаех, че преди много години е спасил дядо ми от бюргерова болест. Без да му вземе стотинка.
Седнах срещу него и той ми заговори с един много хубав глас: Ела, мойто момче, седни тук. Хвана ми главата, опря челото си в моето и започна да говори на някакъв чужд език. Приличаше ми на молитва, но не беше. После взе фенерче, освети зениците ми и каза: Момче, ако не се излекуваш от този тежък хроничен синузит става зле, главата ти ще гнояса. Ще ти кажа как да се изцериш, останалото е от теб.
Тогава изведнъж, не знам как, го попитах: “Дядо Димков, да си отида ли на село”. Настъпи тишина. После: “Мойто момче, българинът направи голяма грешка, той се откъсна от земята. Тя е нашата майка, тя ни храни, тя ни лекува”. Толкова каза, но това ми стигаше да тръгна да търся пътя, който ще ме върне сред природата.

- Advertisement -

– Преди това обаче се срещате и с Лидия Ковачева? Защо?
– Лечебните процедури на Петър Димков бяха много трудни и не издържах. Изоставих ги. Тогава случайно попаднах при Ковачева. Бях изнемощял. Едва изкачвах стълбите. Тя ме спаси. 28 дни прекарах само с вода. От тогава не знам какво е лекарство. А пиех с шепи и вече не ми действаха. Гастрит, колит, хемороиди, кръв и гной, изведнъж всичко изчезна. Сега практикувам по-рядко. Вече не съм и фанатичен вегетарианец.
– Защо? Малцина смятат, че това е полезно?
– В село Кондолово един свинар ме заведе в родната си къща. Баща му, стар кръчмар, слаб, едва ходи, но продължаваше да си пийва ракия, дойде при мен и ми поднесе чиния с ярешко печено и зелена салата: “Чедо, това е за теб”. Отвърнах му, че съм вегетарианец. Той явно не разбра какво му казах, защото ме попита: “Да не си болен”. Човекът ми носеше сърцето си в чинията. Грях ще е да му откажа. Изядох месото и то се оказа лечебно. Алкохол обаче не пия.
– Да не сте били въздържател?
– След като Ковачева, планината и земята ме излекуваха, за мен настъпи тежък купонджийски период. Бях като зажадняло отвързано животно, което като лудо иска да навакса пропуснатото.
Карах колело по 30 км, плувах и празнувах здравето си. Кеф. В Народния театър, където играех в “Бурята”, не можеха да ме познаят. Няма го хилавия вечно болнав и подсмърчащ Юри, а някакъв анархист, който плюе цивилизацията, държи се дръзко, нарича колегите си нещастници, които ядат мъртва плът, и цитира Библията. Там вече се чудеха, какво става, знаеше се, че съм луд, но по “Хамлет” тази лудост си има система. Бях черен, груб, всички дами бяха влюбени в мен. Спях в гримьорната с една красавица на 18 години, която искаше да става режисьор. Колегите ми я гледаха и се облизваха. Напразно.

– Защо се отказахте от всичко това?
– Катастрофирахме. Жената, която караше колата, нямаше и драскотина, а на мен двигателят ми счупи крака. Забиха ми пирон като щит за пушка. Това беше предупреждение. Лекарите ме спасиха, но разбрах какво е смъртта. Оттогава не пия.
– Защо избрахте Странджа и село Фазаново за свой дом?
– Не знам как стана. Нещо ме запрати натам. Бях проучил всички села наоколо. Обикалях ги пеша. Никога не съм имал кола и сега нямам. Разочаровах се от селищата край брега. Тръгнах в планината. Една баба ми каза: “Иди във Фазаново. Няма го на картата. Има го. Ей нататък”. Тръгнах, жега, вървя часове, няма село. Изкачих още един баир и изведнъж то се показа. Къщите бяха отворени, но нямаше жив човек. Хората бяха по нивите. В един двор две баби центрофугираха мед. “Да обядваме”, ми казаха. “Аз съм вегетарианец”, отвърнах. Погледнаха ме странно, попитаха да не съм религиозен.
Мислеха, че вегетарианството е заболяване и не бяха далеч от истината. После влязохме в една стая и започнаха да се молят, изпаднаха в екстаз. Причината беше, че един човек като мен е поискал да живее при тях. Паднаха на колене и аз след тях. Нямаше икони, само Библията. На всички ни текнаха сълзите. Не знам защо? Беше ми и смешно. Особено състояние. Успокоиха се. Избърсаха сълзите. И аз. Скоро си имах мечтаната къща с орех, точно такава, за каквато се бяха молили бабите. Дървото беше засадено през 1949-а, годината на моето раждане.

– Но вие избягахте и от това село?
– Фазаново се напълни с граждани и къщи с големи дувари, в които има басейни и джипове. Идват собствениците им и какво мислиш, че правят, – затварят се зад дувара. Цял ден приготвят ядене, вечерта плюскат и гледат телевизия. Чудя се защо бият този път, след като всичко това могат да си го правят и в апартаментите в града. Днес в селото няма животни. Само една баба има няколко кокошки. Същата баба Милка, на 96, тя ме посрещна и сега зная Библията наизуст. Като се пограждани Фазаново, избягах. Взех една каравана и отидох в Кондолово, където има 4-5 човека, но и животинки. Спрях се под един голям орех. Там си спя. И чистя старите чешми. От извора върви енергия, водата има памет и аз се чувствам добре, като ги видя чисти. Наричам коритата им водни огледала, защото сега така е модерно.

Източник: zdrave.toПолезно: Ето ги ритуалите, които ще ви донесат здраве, късмет и пари през 2019 г.Преди Нова година трябва да се отървете от излишния “багаж”, за да станете по-щастливи и да успеете …Dec 19 2018vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

Ето го Кирил Петков като младоженец, красивата му булка и трите им дъщери-Снимки

Съпругата на вероятният бъдещ премиер на България, Кирил Петков, е известна с оригиналните си и вкусни рецепти за десерти без...

Винаги в почивните дни ги правя-Кубче кашкавал го увивам в кайма, а нея в картофено пюре-Каймата пуска сок и стават божествени

Съставки картофи 700 г кашкавал 150 г копър 40 г свинска кайма 200 г яйца 2 бр лук 0,5 глава чесън 2 скилидки сол ...

Китайска баба ме посъветва да изхвърля пет предмета от къщата си и сега късметът ми се върна

Лошите неща в домовете ни могат не само да събират прах завинаги и да попаднат под краката си. Те също изсмукват нашата енергия. Без да го забелязваме,...

Емо Чолаков се ожени – честито! Ето красивата му булка (Снимка):

Един от най-любимите синоптици от екрана, усмихнатият Емо Чолаков, отново намери щастието малко повече от година, след като изгуби любовта на живота си. Припомняме,...

Ето къде можете да си направите безплатен бърз антигенен тест

Министерство на здравеопазването публикува списък на 162 лечебни заведения с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории на територията на страната, с които е сключен договор...

Още интересни публикации

Facebook коментари