сряда, септември 28, 2022

Ако забележите отоци, болки в сърцето, изтръпнали крайници, то това са най-честите симптоми за един сериозен проблем

Най-четени

Сашо Диков след операцията: Не пуша, не пия, спортувам, а сърцето отказа!

„В първите дни след операцията нямах сили буквално за нищо, не съм очаквал толкова тежко възстановяване.“ Това призна пред „Галерия“ Сашо...

Всички си топят пържените филийки в яйце – сега ще ви кажа аз какво им слагам и стават пухкави като мекички:

Всички сме правили пържени филийки за закуска. Обикновено ги потапяме в разбито яйце или смес от яйце и малко...

Мълния уби трима души в градинка в центъра на София

Мълния удари четирима души в градинка в центъра на София, съобщи Би Ти Ви. Инцидентът е станал малко след...

Организмът е добре смазан механизъм, където различни микро- и макроелементи са в хармонично взаимодействие. Недостигът на някой от тях предизвиква дисбаланс, който се проявява в различни симптоми.
Калият е един от най-важните макроелементи. Липсата на калий разрушава цялото тяло. Ето защо е изключително важно да поддържаме нормалните му нива. В тази статия ще ви посочим най-честите симптоми на калиев дефицит и какви храни богати на калий могат да го компенсират.
Калий и неговото значение за организмаАко ви спохождат болки в сърцето, изтръпнали крайници и отоци, значи трябва да прочетете товаОрганизмът е добре смазан механизъм, където различни микро- и макроелементи са в хармонично взаимоде…Jun 7 2019vijti.com

Обикновено свързваме калия с бананите, защото знаем, че този жълт плод го съдържа в големи количества. Каква е биологичната роля на калия в организма, има ли симптоми на дефицит на калий?
Калият е електролит, положително зареден йон. Електролитите са минерали, съдържащи заряд, които са налични във всички телесни течности. Те провеждат електричество, предават електрически импулси, което е от съществено значение за нормалното функциониране на сърцето, мускулите и нервите. Те поддържат баланса на течностите и много функции на вътрешните органи. Липсата на калий е равносилно на сериозни здравословни проблеми.

Съдържанието на калий в организма е обратно пропорционално на количеството натрий: повече натрий, по-малко калий и обратно. За нормалния клетъчен живот е необходим и натрий. Но прекомерното му количество влияе отрицателно на нашето здраве. Всички знаем например, че излишният натрий предизвиква повишаване на кръвното налягане.
Функции на калия в организма:
Градивен материал за протеини и мускулна тъкан
Стабилизатор на сърдечната честота
Поддържа нормалното рН
Доставя хранителни вещества до клетките
Регулира баланса на течности в тялото
Липсата на калий в организма най-често се дължи на неправилно и небалансирано хранене или на използването на голям брой солени храни.

- Advertisement -

Други възможни фактори за дефицит на калий са:
Бъбречно заболяване
Приемане на определени лекарства, като диуретици или антибиотици
Дехидратация поради прекомерно изпотяване, диария или повръщане
Магнезиев дефицит
Тъй като калият в организма в достатъчно количество е много важен за нормалното му функциониране, е необходимо да се определят симптомите на дефицит на калий, за да се поддържа оптимално ниво на този минерал.

Симптоми на дефицит на калий в организма

1. Постоянна умора

Чувствате ли се уморени, изтощени през цялото време, не разполагате ли с достатъчно енергия, за да вършите обичайната си работа и сте загубили интерес към всичко? Причината за това състояние може да бъде липсата на калий. Калият осигурява воден и електролитен баланс в организма, производство на енергия, регулира използването и прехвърлянето му в клетките.

2. Повишено кръвно налягане
Калият се намира във вътрешността на клетката, той отпуска кръвоносните съдове. Натрият е калиев антагонист. Той пък запазва водата в тялото. Ако има недостиг на калий в организма, натрият незабавно се натрупва, което увеличава съдържанието на вода в тялото, а оттам и кръвното налягане.

Превишението на кръвното налягане е предшественик на сърдечно-съдови заболявания, бъбречни заболявания, намалено либидо и неврологични заболявания.

3. Мускулна слабост, спазми и крампи
Калият осигурява нормалната мускулна работа. Повече физически упражнения – по-висока загуба на калий. Ето защо, преди предстояща интензивна тренировка и след нея няма да е излишно да попълните запасите от електролити в тялото.

4. Сърдечна аритмия
Сърцето е много мощен мускул, който никога не е в покой. Калият е особено важен за функционирането на сърцето, тъй като е проводник на електрически импулси, които регулират контракциите на сърдечния мускул. Продължителната липса на калий може да причини сърдечна недостатъчност, която се проявява като аритмия или учестен пулс.

Способността на сърцето да се свива и да се отпуска се определя от количеството калий и натрий в организма. Без калий сърцето може да откаже по всяко време, тъй като ще спре да се свива. Липсата на калий е често срещана причина за неправилни сърдечни ритми, при които кръвният поток става прекъснат. Развива се сърдечна недостатъчност, съществува опасност от тромбоза.

5. Запек
Доброто храносмилане изисква мускулна работа, а калият е отговорен за мускулната контракция. Липсата на калий води до слаба перисталтика и лошо храносмилане. Резултатът е затруднено движение на червата.

6. Изтръпване, крампи на крайниците
Връзката между нервните клетки се осъществява с помощта на електрически импулси. Този процес се осигурява от електролити.

В тялото постоянно работи един вид помпа – натриево-калиева помпа. Нейната задача е да натрупва положително заредени калиеви йони вътре в клетката, да изпомпва отрицателно заредени натриеви йони. Това е необходимо за поддържане на потенциалната разлика в клетъчната мембрана.

В резултат на постоянно променящото се съотношение на калий и натрий се генерира електрически потенциал за предаване на нервните импулси. Ако калият се изчерпа от клетката, потенциалът на клетъчната мембрана се променя, което води до образуване на електрически импулси.

Тази разлика в потенциала, създадена от калиево-натриевата помпа, причинява съкращение на мускулните влакна и сърдечния мускул. Именно нарушението в предаването на нервните импулси причинява изтръпване и крампове на крайниците.

7. Замаяност
Ниският калий влияе отрицателно на кръвообращението. В случай на калиева недостатъчност мозъкът е слабо снабден с кислород, като резултат възниква замаяност. При постоянен световъртеж се консултирайте с лекар.

8. Подпухналост
Важен фактор в недостига на калий са преработените храни. Като правило те съдържат много натрий. Употребата на храни с високо съдържание на сол е за организма сигнал за натрупване на течност, за да се намали концентрацията на сол в кръвта. Липсата на калий не компенсира голямото количество натрий, доставян с храната. Натриево-калиевият баланс е нарушен.

По този начин симптомите на дефицит на калий в организма са разнообразни. Описаните симптоми могат да бъдат симптоми и на други заболявания. Ето защо, ако се чувствате зле, трябва да се консултирате с лекар. Симптомите на дефицит на калий трябва да се потвърдят чрез диагностичен метод. Не се самолекувайте!

За да се избегнат изброените симптоми на недостиг на калий, избягвайте причините за неговото появяване. Имайте предвид, че жените често имат симптоми на недостиг на калий поради спазването на различни диети, приемане на диуретици и лаксативи. При мъжете симптомите на дефицит на калий се появяват в резултат на значителни физически натоварвания и злоупотреба с алкохол.

Как да компенсирате липсата на калий в организма

Компенсацията на недостига на калий е доста проста. Балансът му се възстановява само за няколко дни. Основният източник на калий са храни, богата на калий. Чрез малки промени в диетата си лесно можете да компенсирате липсата на този минерал. Храните, богати на калий, са доста разнообразни. Техният списък е широк, това са нашите обичайни продукти от животински и растителен произход.

Кои са най-богатите на калий храни? Ето приблизителния им списък: авокадо, зелени листни зеленчуци, цвекло, моркови, картофи, бобови растения (особено боб, грах и леща), цитрусови плодове (портокали, грейпфрут), гъби, круши, банани, сини сливи, фъстъци, стафиди, кайсии и др. Също така включвайте в диетата си говеждо, мляко, риба.

Както виждате, има доста неща, от които да избирате. Диетата може да бъде пригодена към всеки вкус. Но, избирайки храни, богати на калий, трябва да сте умерени и да бъдете внимателни. Храните, богати на калий, натоварват значително бъбреците.Най-добрите 5 рецепти, признати от топ билкари, за хора, страдащи от вцепеняване на крайници и профилактика на кръвоносните съдовеС възрастта много хора започват да изпитват неприятно усещане, когато пръстите им краката се вцепеня…Nov 26 2018vijti.com

Източник: За жената

Facebook коментари

Последни новини

Мълния уби трима души в градинка в центъра на София

Мълния удари четирима души в градинка в центъра на София, съобщи Би Ти Ви. Инцидентът е станал малко след...

Всички си топят пържените филийки в яйце – сега ще ви кажа аз какво им слагам и стават пухкави като мекички:

Всички сме правили пържени филийки за закуска. Обикновено ги потапяме в разбито яйце или смес от яйце и малко прясно мляко, преди да ги...

Сашо Диков след операцията: Не пуша, не пия, спортувам, а сърцето отказа!

„В първите дни след операцията нямах сили буквално за нищо, не съм очаквал толкова тежко възстановяване.“ Това призна пред „Галерия“ Сашо Диков, който преди месец претърпя...

Как да премахнете химията от купено пиле, за да НЕ тровите семейството си: двата ДОКАЗАНИ начина!

Нямам много доверие на магазинните пилета: те са пълни с химикали – антибиотици и хормони, така че винаги се опитвам да ги отстраня от...

Сензационно от морето: Станка Златева залюби бизнесмен / СНИМКИ

На кадри, предоставени до нашата медия, се вижда, че новият любим на Станка седи плътно до нея и двамата не се отделят. Веселбата се...

Още интересни публикации

Facebook коментари