понеделник, юни 21, 2021

Ако го правите, веднага престанете: Пушенето ви на балкона е много опасно за децата

Най-четени

Всички знаем колко опасно е пушенето, но въпреки това мнозина от нас не се отказват от този вреден навик. Употребата на тютюн застрашава не само собственото ни здраве, но и здравето на другите около нас, а най-вече това на децата.
Според предишно международно проучване на Световната здравна организация (СЗО), пасивното пушене убива 600 000 души годишно. Проучванията показват, че пасивното пушене причинява сърдечни заболявания, инсулти, астма и рак на белия дроб. И дори ако пушачите излязат навън, за да пушат, те излагат на риск всичко около себе си, но на-вече децата им.
Последни изследвания разкриха нещо много любопитно за близнаците какво правят в коремчето на мама преди ражданеУчени от Университета в Падуа, Италия са окрили, че близнаците, а и всички други бебета се стремят к…Nov 16 2018vijti.com

За съжаление не са малко пушачите, които пушат цигари дори в присъствието на собствените си деца. Въпреки това, дори ако родителите пушат на балкона те, според експерти, застрашават здравето на децата.
Ет как, ако пушите дори и на терасата, излагате не само себе си, но и децата ви на куп опасности:
Дим в косата и дрехите
Повечето пушачи знаят, че димът е опасен за техните деца. Затова и много родители гледат да не пушат у дома пред децата си. Много родители съобщават, че пушат „само“ на балкона или пред вратата.

Някои пушачи смятат, че димът не е опасен за децата. Въпреки факта, че родителите пушат само на улицата, децата им развиват астма или бронхит много по-често, отколкото малчуганите на непушачите. Експерти от германския Център за изследване на рака (DKFZ) казват следното: „Децата на родителите, които пушат, са по-склонни да страдат от остри и хронични респираторни заболявания“. При тези деца кашлицата, храчките и задухът са по-чести. Но цигареният дим съдържа такава висока концентрация на малки прахови частици, че „ефектът от малките количества може да има ефект върху тялото“. Нездравословните вещества влизат в апартамента. Който пуши отвън, носи никотин, канцерогенни вещества, вдишани частици и други токсични вещества в апартамента.

Тютюневият дим съдържа повече от 4000 химикали, от които поне 200 са вредни за хората. Според DKFZ, съставките на тютюневия дим не само излизат от косата и дрехите, но и от ръцете във въздуха. Пушачите издишаха частици дим в продължение на 90 секунди след последното всмукване. Всичко това води до факта, че останките от тютюнев дим се намират дори в апартаменти, където никой не е запалвал цигара.
Децата са особено уязвими
Пушенето е основен рисков фактор за белодробни заболявания при деца. Дори в семействата на пушачите, където пушенето е само на улицата, децата често страдат от подобни болести.

Според педиатрите, например, нивото на никотина в домашния прах се повишава в такива домакинства. Според изследователя на рака Schaller бебетата и малките деца са засегнати предимно от инжектирания дим. Съществува и риск, тъй като малките деца взимат всичко в устата си и смучат. Относително малко се знае за дългосрочните ефекти от този приток на замърсители. Въпреки това, според Федералния център за здравно образование, децата по принцип са особено чувствителни към токсините.

По-добре е да не се пуши
Ако родителите пушат на улицата, най-добре е да се използва яке и шапка, които след това се отстраняват. Лекарите съветват родителите да „се въздържат от пушене, за да не наранят децата си“. Тъй като няма праг за ефектите на пасивното пушене върху тялото, под който няма опасност, всяко въздействие е свързано с опасност. За да се предотврати увреждане на децата, се препоръчва напълно да се откаже от пушенето.

Откажете цигарите със… сода
Пушенето на балкона увеличава риска от развитие на фетален тютюнев синдром?
Ако ембрионът или плодът са изложени на никотин и други токсини, съдържащи се в тютюневия дим, рискът от вродени дефекти се увеличава. В изключителни случаи тези наранявания могат дори да доведат до преждевременно раждане или спонтанен аборт. През 1957 г. е публикувано първото проучване, което показва намаляване на телесното тегло при раждане при майките-пушачи. През следващите десетилетия се появиха около 10 000 други медицински публикации, описващи връзката между пасивното пушене и растежа на плода. Последните проучвания показват и връзката между употребата на тютюн по време на бременност и затлъстяване.

Пушенето е също една от причините за недоносеност и спонтанен аборт, перинатална смъртност и синдром на внезапна детска смърт.
От съображения за сигурност на всички родители се препоръчва да се откажат от пушенето. Никотинът вреди не само на детето, но и на родителите.
Източник: jenata.blitz.bg
Предвиждат се кардинални промени в закона за пушенето на обществени места, които ще засегнат милиони българиРесторантьори с ново искане към управляващите за облекчаване на забраната за пушене в заведенията. Н…Dec 26 2018vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

Двама политически лидери засечени от СРС-та в престъпна схема

Двама от подслушваните политици, за които ген. Атанас Атанасов пръв алармира преди около две седмици, са с инициали Кр.К....

Николай Витанов изчисли Индекса на Позора. И назова хората, за които е той

"От днес започвам да смятам нов индекс - индексът на позора". Това написа в мрежата математикът Николай Витанов в пост, в който направи анализ...

ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО: Илчовски и Иван Ангелов на купон в Монако

Разследващият сайт Бивол публикува видеото на бизнесмена Светослав Илчовски от съвместното му пътуване с друг бизнесмен - Иван Ангелов, в Монако. Според твърденията кадрите...

Не били компютри, а компоти. Набеденото за бос момче осмя ГЕРБ

Иван Тодоров, младият компютърен специалист, когото ГЕРБ обърка със собственика на фирмата "Сиела Норма" и набеди, че подготвя манипулиране на вота с машини за гласуване заедно...

Чудото се случи: Орхан Мурад вече вижда СНИМКА

Певецът се разтрепери от вълнение, когато лидерът на партията го покани на сцената и му връчи очилата. Съоръжението включва миниатюрна камера, която тежи едва 22...

Още интересни публикации

Facebook коментари