неделя, юли 25, 2021

Жена, болна от епилепсия, стана майка за втори път

Най-четени

Да дариш живот, когато това изглежда трудно постижимо – такава е историята с щастлив край за Илияна Петрова и д-р Анна Петкова от болница „Света Анна“.
22-годишната Илияна ражда второто си дете – Димитър. Той е на 4 дни и е на бял свят благодарение на лекарския екип, който се грижи за майка му, тъй като  тя страда от епилепсия.

Румънка на 42 години роди 20-ото си детеРумънка на 42 години е майката с най-много деца в страната, съобщава в. „Адевърул“. Джорджиана Вакар…Jan 16 2020vijti.com

Снимка: btvnovinite.bg

Илияна признава, че когато лекарите разбират за състоянието ѝ е започнала да ходи по лекари и специалисти, за да се увери, че всичко ще бъде наред с бременността и раждането.

А д-р Петкова обясни, че епилепсията може да се обостри и при бременността, и при раждането.

Снимка: btvnovinite.bg

„Добре е такива родилки да се родоразрешават в многопрофилни болници, където има необходимите специалисти, с които да бъдат консултирани и ако е необходимо – да бъдат извикани по всяко време на денонощието невролог и анестезиолог реаниматор“, подчертава лекарят.

Илияна смята, че е попаднала на най-добрите специалисти. Затова и бременността минава леко и не среща проблеми.

Снимка: btvnovinite.bg

Лекарите обясниха, че състоянието на майката трябва да се следи постоянно, като това включва кръвно налягане, допълнителни изследвания, пълна кръвна картина и урина. Освен това бременните трябва да приемат фолиева киселина в по-високи дози.

При обостряне на епилепсия се намалява притокът на кислород към плода, което може да доведе до хипоксия, а в най-тежките случаи, ако по време на раждане получи гърч, дори до внезапна смърт на плода, предупреждават специалистите.

Д-р Анна Петкова е на 27 години. Преди година и половина започва специализация в Окръжна болница. А човекът, който й е дал живот, нейната майка – д-р Красимира Жекова, е и завеждащ в Родилното отделение.

Тя вече има над 25 години стаж в болница „Света Анна“ и хиляди бебета, които първо са се озовавали в нейните ръце. Дъщеря ѝ поема по същия благодарен, но и отговорен път.

Признава, че остава да работи у нас и е изключително щастлива, че има шанса да се учи от своята майка. Освен това черпи опит от проф. Ангел Димитров с дългогодишен опит в гинекологията и акушерството.

Смята, че нейната професия е най-благородната в медицината и носи много щастие.

Снимка: btvnovinite.bg

Да можеш да държиш в обятията си най-голямата си мечта – това сбъдват всеки ден специалистите в родилното отделение.

А семейството на Илияна се увеличи с още един член, с когото вече са си у дома.

Източник: БТВ

Преди 23 години Боби роди седемзнаци- Ето как изглеждат днес пораснали!

Да износиш и родиш едно дете не е лесна работа, а когато бебетата са цели седем, си е истински гер…Jan 16 2020vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

Двама политически лидери засечени от СРС-та в престъпна схема

Двама от подслушваните политици, за които ген. Атанас Атанасов пръв алармира преди около две седмици, са с инициали Кр.К....

Николай Витанов изчисли Индекса на Позора. И назова хората, за които е той

"От днес започвам да смятам нов индекс - индексът на позора". Това написа в мрежата математикът Николай Витанов в пост, в който направи анализ...

ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО: Илчовски и Иван Ангелов на купон в Монако

Разследващият сайт Бивол публикува видеото на бизнесмена Светослав Илчовски от съвместното му пътуване с друг бизнесмен - Иван Ангелов, в Монако. Според твърденията кадрите...

Не били компютри, а компоти. Набеденото за бос момче осмя ГЕРБ

Иван Тодоров, младият компютърен специалист, когото ГЕРБ обърка със собственика на фирмата "Сиела Норма" и набеди, че подготвя манипулиране на вота с машини за гласуване заедно...

Чудото се случи: Орхан Мурад вече вижда СНИМКА

Певецът се разтрепери от вълнение, когато лидерът на партията го покани на сцената и му връчи очилата. Съоръжението включва миниатюрна камера, която тежи едва 22...

Още интересни публикации

Facebook коментари