вторник, април 16, 2024

Кеворк Кеворкян за Карбовски: Надявах се дълго да работим с него, но страхливците от БНТ спряха предаването

Най-четени

Миналото е заседнало като рибена кост в гърлата на днешните лай.ари от всякаква порода – от 30 години не могат, и не могат да го изчегъртат. И все намират някаква причина да унижат по-известните ни хора
И изведнъж се обади Карбовски.
От него медиите научиха, че Юлиан е починал. Научиха също, че напоследък неговият екип се е грижил за професора. Заслужават похвала.
Жалейката на Карбовски завършваше така: „Бог да те прости, професоре, за мен беше разкош да те познавам”.
Кеворк Кеворкян: Шпиони и трафикантиСпоред шпионските практики, човек на руснаците би трябвало да бъде Соломон Паси: толкова усърдно чет…Sep 21 2019vijti.com

Това признание ме подсети за доста неща.
Резултат с изображение за Кеворк Кеворкян: Разкош
Но преди това да кажа, че смъртта на Юлиан истински ме натъжи.
Години наред бяхме близки – всъщност, това едва ли е точната дума.
Той можеше да се обади в 11 вечерта, за да каже, че идва да вечеря при нас с Джени, покойната ми съпруга – и веднага затваряше телефона.

И докато се чудехме дали сме го разбрали правилно, звънецът на входната врата вече звънеше, от „Гаврил Генов“ /тогава/ до „Шести септември“ бе съвсем близо.
И какво да го правим сега – а пък и носеше кофичка от кисело мляко, наполовина пълна със ситни маслини.
Докато му обяснявахме, че току-що се връщаме от вечеря, а пък и живеем почти нелегално в апартамента на професорката, майката на Джени, той вече я подкарваше към кухнята.
Но човек не можеше да му се разсърди, не знам защо. Имаше нещо объркано зад тази агресивност.

- Advertisement -

Прескачам 40 години напред.
Преди няколко месеца реших да видя, какви ги върши в предаването си по „Евроком“ и попаднах на него точно в момента, когато Юлиан казваше: „И как не се намери в цяла България една жена, която да ме приласкае?“
Звучеше направо ужасно – но пак се процеждаше нещо странно зад този поплак – толкова агресивно да искаш любов, но и толкова откровено?
Това не беше театър: след смъртта на неговата Диана, той все по-малко и малко играеше, а беше абсолютен майстор в баламосването на зрителите, те го мислеха, че прегрява и дори нещо повече, но той пък си ги въртеше, както си иска.
Изобщо не се притесняваше, какво мислят за него.

Мина през доста предавания и телевизии, на повечето места го търсеха за ролята на необузданото сърдито старче, дори откровено му се надсмиваха – макар самите те да бяха фасулковци, нищо повече.
По Би Ти Ви го почетоха уж с уважение, но не пропуснаха да споменат фразата му „Гледам и не вярвам на ушите си“.
Няма значение колко книги си написал и какво представляват те – фасулковците книги не четат и заради това дори не се усещат, какво правят понякога, в каква дивотия нагазват.
Писал съм няколко пъти за Юлиан, включително и доста критично, но той даваше вид, че не сърди, макар че с часове обсъждаше дописките ми.

Но е участвал години наред в моята „Всяка неделя“, познаваше ме добре и може би не искаше да изостряме отношенията си.
Във всеки случай, не се обади, когато му пратих новата си книга „Личности и буболечки“, а там има голям портрет и за него.
Той пък писа още преди трийсетина години доста пространно и ласкаво за мен в книгата си „Телевизията – живот и чудо“, писа и в книгата си „Спомени“ – но съвсем ясно си спомням, че и аз не коментирах книгите му.

В спомените си пише следното: „Моята широка известност като творец се дължи на многото ми телевизионни изяви, на книгите ми и на безбройните ми публикации в печата. Но тя е благословена преди всичко от системните ми участия във „Всяка неделя“. Не знам дали аз съм, макар и мъничка част от живота на това предаване. Но категорично твърдя, че то е част от моята биография. То първо ме подтикна да се държа в телевизионното пространство страстно, вдъхновено, но и като владея себе си, чувствата си, мислите си“.
По-късно Юлиан позабрави тези си думи, но важното е, че ги е казал някога…

Давах му в предаването пет-шест коментара годишно, той винаги се пазареше без успех за още участия – но си беше отличен познавач на театъра, вън от всякакво съмнение.
Беше и номенклатура, 20 години главен редактор на списание „Театър“ – но във „Всяка неделя“ дори естет като Вили Цанков с удоволствие си партнираше с него…
През последните години външно изглеждаше, че е фиксиран в непосилната битка с публиката, а неговата, или поне част от нея, беше доста кръвожадна.

Но, всъщност, мисля, че го занимаваше главно докъде ще бъде затрита/заличена истинската духовност, ще остане ли нещо от него/от нас/ от вас – или фасулковците ще развеят своя байрак над развалините на Смислеността.
Без нито да гледат, без нито да чуват – а и те никога не са имали нужда от това. Кьорави катъри.
Това го караше да истеризира, тогава трудно се издържаше.
Признавам си: много пъти ме е карал да си мисля, че човек трябва да пази старостта си, да я направи неприкосновена, но не посмях да му кажа.

А и той нямаше да ме послуша. И заради това съм натъжен. Както и да е.
И какво сега – Карбовски му благодари: „Бог да те прости, професоре, за мен беше разкош да те познавам”. Разкош? Разкош.
Трябва да направя една уговорка – Карбовски може и да не повярва, негова си работа. Продължавам да смятам, че е истински самороден талант. Много различен от всички останали телевизионни работяги.
Дори самият Левчев го оприличи на ранния Маяковски.

Чувствах се чудесно с него във „Всяка неделя“, уж ме дразнеше, но, всъщност, ме мотивираше.
Надявах се, че дълго ще работим заедно, но страхливците от БНТ спряха предаването.
И той, като Юлиан, крие зад хашлащината си някаква уязвимост, добър човек е, със сигурност. Не съдете по опаковката му.

Хубаво е, че му е домиляло за Юлиан. Усещал се е разкошно с него.
Аз обаче се сетих за друго.
Как същият Юлиан бе наречен преди години – да го кажа ли?
Трябва да го кажа: „Приятен социопат“.
Това се случи по време на изборите през 2007 година.

Ето какво съм писал в дописката си „Огледало за Б.Б.“
/6 ноември 2007 година/:
„На втория тур Карбовски пак бе поканил Вучков. Уж да го слуша, но всъщност да се опита да го подхлъзне. Невъзможна мисия, понеже Юлиан е доста по-ловък и устат. А и доста по-смел.
Например, той казва, че политическата класа трябва да се направи на салата. „Каква точно? Италианска или друга?”– пита Карбовски и отмята въпроса.

Накрая направи и нещо отвратително – нарече Вучков „приятния социопат”.
Дяволите да ви вземат – колко години са ви нужни, за да усетите, че някой ви е „разкошен“?
Сега, покрай смъртта на Юлиан – цели 12 години са били нужни.
А иначе, за други – за Другото – колко ще са ви нужни, колко да ви отпуснат, за да узреете?

Хайде, не е нужно да си купувате разкош от някого – просто се опитайте да го разберете, да го проумеете, а пътьом да станете и по-милостиви.
Обикновено милостиви – не разкошно милостиви.
Проклетата наша българска милозливост – все идва със закъснение, ако изобщо дойде.
В социалните мрежи и повечето сайтове смъртта на Юлиан не отприщи обичайните черни страсти, тъкмо обратното – болшинството от хората, почти всички, изразяваха скръбни чувства и уважение. Но сега.
Приживе с Юлиан се гавреха с наслада – и къде бяха тогава нажалените му сега почитатели?

Все не можем да съберем кураж да се опрем на гаврошите, а те са си много лесни…
Миналото е заседнало като рибена кост в гърлата на днешните лай.ари от всякаква порода – от 30 години не могат, и не могат да го изчегъртат.
И все намират някаква причина да унижат по-известните ни хора.
Няма да мирясат проклетите Гробари на Прехода.

Сега пък някакъв главунчо не давал пенсия/награда на Маргарита Хранова. Писал съм и за тия пенсии – виждат ми се като милостиня.
Но не оставяйте Маргарита да се самооплаква пред камерите – а докарайте пред тях въпросния главунчо, него да го чуем.
В края на краищата, нека спрат напълно несмислените воаяжи на екскурзиантката Захариева – и да оправят пенсията на Хранова.

Други са „приятните социопати“, други.
Но ги държат на завет, за да се подхилкват от там на наивници като Юлиан.
Разкошно разбираше театъра – но с Живота изглежда не беше много наясно.
Беше живял десетилетия сам, а самотата е коварно животно…

***
Друго е по-лошо, далеч по-лошо – това е Разкошът на Забравата, играта на Казах-Не казах, тя е като циганската Тука има-Тука нема – но е далеч по-мръснишки измамлива.
Костов не си спомня, че се е разсърдил на Народа;
Симеон – че го накара да си смени чипа, може би с немски, втора употреба.
Той и друго каза – че за 800 дни ще ни заведе в Рая, поне пред портите му. А после излъга, че не е споменавал никакви 800 дни – трябва да си смените и ушите, налага се.
Това последното не го каза, но то се подразбра.
Казах-Не казах. Гледаш го в устата – и не вярваш на очите си – нещо такова би казал Юлиан.

***
Симеон.
Мая Костадинова, която вече е в Нова телевизия, направи добро интервю с него – остри въпроси, опаковани с измамна миловидност.
Започна с обръщението „Ваше Величество“, а той дори не премигна.
Но когато през далечната вече 1990 година го попитах, как да се обръщам към него – с Ваше Величество или по друг начин – той изрече безучастно „Това няма значение“.
Сетне беше премиер, за доста повече от 800 дни и съвсем заряза „царството“.
А сега пак е цар. И е много ловък в Тука има-Тука нема.
Иначе обаче си го биваше, за първи път от доста години насам.

Мая го пощади донейде, специално за дядо му – нали беше Денят на Независимостта, трябва да забравим касапниците на Фердинанд – дори да си мислим – за половин ден, какъв Разкош е бил и той.
Имаше важни моменти/отговори.
Пенсията изглежда го е охрабрила – каза, че НАТО не е до гроб. Това по неговите стандарти е нечувана откровеност.
Но аз се сетих, че още през януари 1999 година каза във „Всяка неделя“, че членството в алианса е скъпо удоволствие.
С мънкане удари една балтия на Захариева, заради истериите й около изложбата в руското посолство – нейните истерии обаче са добре пресметнати.
Една парламентарна монархия е най-доброто решение – каза новият ни цар. Мълча докато управляваше като премиер, обаче сега е сигурен, можете пак да му шиете юрганчета.

Не знае какво мисли за Бойко, но пък е добър в сметките: поправи Мая, че не е изкарал три пълни мандата, все пак. И това бе нечувана храброст.
И накрая: не би се обидил на Народа, неговият случай не бил такъв.
Ами онзи чип? Карай да върви. Разкош.
***
УТОЧНЕНИЕ
Уважаеми приятели, ТОВА е моята страница – всички други страници, блогове и пр., които използват името ми или мои фотоси, нямат нищо общо с мен.
Източник: Petel
Кеворк Кеворкян: С тия вонливи дюшеци ли ще си връщаме славатаНе е лесно да се работи в жанра „От умрял писмо“: газ от Туркменистан, завод на Фолксваген, завод на…Aug 16 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации